ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Κρυφός» δανεισμός 4 δισ. ευρώ

Σε «κρυφό» δανεισμό ύψους τουλάχιστον 4 δισ. ευρώ, πέραν των 55,4 δισ. ευρώ που έχει ήδη δανειστεί επισήμως, έχει προχωρήσει το ελληνικό Δημόσιο σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος του Οργανισμού Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους.

Πρόκειται για δανεισμό που έχει πραγματοποιηθεί μέσω των αποκαλούμενων Eurocommercial Papers (ECP’s). Τα ECP’s είναι ένας τρόπος βραχυχρόνιου δανεισμού και χρησιμοποιείται από τα κράτη για να καλύψουν άμεσες ταμειακές ανάγκες μέχρις ότου πραγματοποιήσουν κανονικές εκδόσεις ομολόγων ή εντόκων γραμματίων.

Ωστόσο, δεδομένου ότι σύμφωνα με τις επίσημες δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας, το Δημόσιο έχει δανειστεί ήδη και με το παραπάνω όσα κεφάλαια έχει ανάγκη και επιπλέον δεν έχει προγραμματιστεί άλλη έκδοση, πλην της αναχρηματοδότησης εντόκων γραμματίων που λήγουν τον Οκτώβριο, η προσφυγή σε δανεισμό τουλάχιστον 4 δισ. και μάλιστα μέσω ECP’s δείχνει ότι ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός είναι πολύ μεγαλύτερος από ό,τι εμφανίζεται και επιχειρείται να αντιμετωπιστεί χωρίς δημοσιότητα, εν όψει εκλογών. Ο κ. Παπαθανασίου για πρώτη φορά χθες άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να φτάσει το έλλειμμα ακόμη και στο 8% του ΑΕΠ εάν δεν αποδώσουν τα έκτακτα εισπρακτικά μέτρα, όπως η τακτοποίηση των ημιυπαίθριων και τα έσοδα από ληξιπρόθεσμες οφειλές.