ΕΝ ΣΥΝΤΟΜΙΑ

3' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κοινός δείκτης για τις αγορές Αθήνας – Κωνσταντινούπολης

Ξεκίνησε ο νέος Κοινός Δείκτης μεταξύ των Χρηματιστηρίων της Αθήνας και της Κωνσταντινούπολης, του «Greece – Turkey 30» (GT-30), με τη συνεργασία του διεθνούς οίκου υπολογισμού Δεικτών STOXX Ltd. Το εν λόγω εγχείρημα είχε δρομολογηθεί από την περασμένη άνοιξη και είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας των δύο χρηματιστηρίων. Η σύνθεση του δείκτη με την ονομασία Greece – Turkey 30 (GT-30) περιλαμβάνει 30 μετοχές συνολικά, 15 από εκάστη αγορά, με βάση την κεφαλαιοποίησή τους. Από την ελληνική αγορά συμμετέχουν οι: Εθνική Τράπεζα (με στάθμιση 10,63%), Coca-Cola 3E (4,83%), Eurobank (4,21%), OTE (4,18%), ΟΠΑΠ (4,14%), Alpha Bank (3,76%), Πειραιώς (2,97%), ΔΕΗ (2,65%), Ελλ. Πετρέλαια (1,80%), MIG (1,61%), Τιτάνας (1,41%), Motor Oil (0,96%), Alapis (0,90%), Ελλάκτωρ (0,83%) και Jumbo (0,83%).

Στόχος του GT-30 είναι να διευκολύνει τη διασυνοριακή πρόσβαση των επενδυτών στις δύο αγορές. Προτεραιότητα των δύο χρηματιστηρίων είναι η έκδοση και η εισαγωγή στις δύο αγορές Διαπραγματεύσιμων Αμοιβαίων Κεφαλαίων (ΔΑΚ) και Παραγώγων Προϊόντων συνδεδεμένων με το νέο Δείκτη.

Εκτακτη εισφορά

Αναβλήθηκε για μετά τις εκλογές η εκδίκαση των αγωγών κατά της έκτακτης εισφοράς από το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών. Η συζήτηση της πρώτης αγωγής κατά της έκτακτης εισφοράς προσδιορίστηκε για τις 27 Οκτωβρίου 2009, κατόπιν αιτήματος του ελληνικού Δημοσίου. Ο γενικός επίτροπος Επικρατείας των Τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων, Κ. Πετρόπουλος, είχε προσδιορίσει για προχθές την εκδίκαση της προσφυγής, ενώ η απόφαση που θα εκδοθεί επί της πρώτης αυτής προσφυγής αναμένεται να αποτελέσει τον πιλότο για τις υπόλοιπες αγωγές.

Διατήρηση του πληθωρισμού

Στα επίπεδα του Αυγούστου ή ελαφρώς χαμηλότερα κινήθηκε ο πληθωρισμός τον Σεπτέμβριο. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, τον Σεπτέμβριο ο τιμάριθμος ανήλθε στα επίπεδα του 0,7%-0,8%. Στη συγκράτηση του πληθωρισμού συμβάλλει και η μείωση του δείκτη τιμών παραγωγού στη βιομηχανία, που όπως ανακοίνωσε χθες η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Ελλάδος (ΕΣΥΕ), τον Αύγουστο του 2009 υποχώρησε κατά 7,8% σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2008.

H πτώση αυτή οφείλεται κυρίως στην υποχώρηση κατά 19,7% του δείκτη τιμών ενεργειακών αγαθών, ενώ οι τιμές των προϊόντων που πήγαν στις αγορές του εξωτερικού παρουσίασαν μείωση 6,8% και αυτών που κατευθύνθηκαν στην εγχώρια αγορά κατά 8,1%. Από τον Ιούλιο του 2009 στον Αύγουστο του ίδιου έτους, ο γενικός δείκτης τιμών παραγωγού στη βιομηχανία αυξήθηκε κατά 1,7%.

Επεκτείνεται η διάθεση του Conn-x ΤV

Σε οκτώ ακόμη πόλεις επεκτείνεται η διάθεση του Conn-x TV, της συνδρομητικής τηλεόρασης του ΟΤΕ. Οι κάτοικοι Αγρινίου, Αμαλιάδας, Καλαμάτας, Κορίνθου, Ναυπλίου, Ξυλοκάστρου, Πτολεμαΐδας και Τρίπολης μπορούν να αποκτήσουν στο σπίτι τους την τηλεόραση της νέας εποχής. Οι οκτώ νέες πόλεις, που είναι πλέον διαθέσιμο το Conn-x TV, έρχονται να προστεθούν στις πόλεις που ήδη λειτουργεί η υπηρεσία, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε περισσότερες από 40. Οι κυριότερες πόλεις που διατίθεται ήδη το Conn-x TV είναι: Αθήνα, Αλεξανδρούπολη, Βέροια, Βόλος, Γιαννιτσά, Γρεβενά, Δράμα, Εδεσσα, Ηράκλειο, Θεσσαλονίκη, Θήρα, Ιωάννινα, Καβάλα, Καστοριά, Κατερίνη, Κέρκυρα, Κιλκίς, Κοζάνη, Κομοτηνή, Κως, Λάρισα, Νάξος, Ξάνθη, Πάτρα, Πειραιάς, Πρέβεζα, Ρέθυμνο, Ρόδος, Σέρρες, Σύρος, Τρίκαλα, Φλώρινα και Χανιά. Σταδιακά, μέσα στο 2009, το Conn-x TV θα διατεθεί σε όλες τις πρωτεύουσες νομών.

Πρόγραμμα MSc in Business for Lawyers από το ΑLΒΑ

Ενημερωτική εκδήλωση για το πρόγραμμα MSc in Business for Lawyers διοργανώνει το ALBA για το ακαδημαϊκό έτος 2010-2011, στις 14 Οκτωβρίου, στις 18.30, στους χώρους του ΣΕΒ. Μία ομάδα από καθηγητές, αποφοίτους και στελέχη του ALBA θα παρευρίσκεται κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ώστε να ανταποκριθεί σε τυχόν ερωτήματα των υποψηφίων σπουδαστών σχετικά με το ALBA και το πρόγραμμα. Το πρόγραμμα MSc in Business for Lawyers απευθύνεται σε νομικούς συμβούλους εμπορικών και βιομηχανικών επιχειρήσεων, τραπεζών, ασφαλιστικών, επενδυτικών, χρηματιστηριακών εταιρειών και συναφών οργανισμών, καθώς επίσης και σε στελέχη δικηγορικών γραφείων και νομικών υπηρεσιών και ασκούμενους δικηγόρους. Το πρόγραμμα έχει γλώσσα εργασίας την Αγγλική και είναι διάρκειας 15-27 μηνών, ανάλογα με τον ρυθμό φοίτησης του σπουδαστή. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητήσουν περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο 210-89.64.531, αλλά και στην ηλεκτρονική διεύθυνση: www. alba. edu. gr/academic/.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή