ΟΜΕΔ: αύξηση 5,5% στους μισθούς τραπεζικών υπαλλήλων

ΟΜΕΔ: αύξηση 5,5% στους μισθούς τραπεζικών υπαλλήλων

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρέμβαση για τη διατήρηση των θέσεων απασχόλησης στον τραπεζικό κλάδο έκανε χθες ο Οργανισμός Μεσολάβησης και Διαιτησίας, παράλληλα με την έκδοση της απόφασης του αρμόδιου διαιτητή για τη νέα κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας στις τράπεζες.

Η δεύτερη κατά σειρά διαιτητική απόφαση του ΟΜΕΔ που κοινοποιήθηκε χθες δικαιώνει την τακτική της ΟΤΟΕ, καθώς για το 2009 προβλέπονται αυξήσεις 5,5% στα κλιμάκια του ενιαίου μισθολογίου. Οι βασικοί μισθοί για κάθε κατηγορία προσωπικού (κύριο, βοηθητικό και καθαριότητας) αυξάνονται από 4.6.09 σε ποσοστό 3%, ενώ ποσοστό 2,5% θα υπολογιστεί την 1η Οκτωβρίου επί των μισθών που θα έχουν διαμορφωθεί στις 30 Σεπτεμβρίου.

Επιπλέον, αυξάνεται από 1,80% σε 1,85% κατ’ έτος το επίδομα πολυετίας και ενισχύονται οι εργαζόμενοι με μικρή προϋπηρεσία, αφού το επίδομα θα υπολογίζεται πλέον με τη συμπλήρωση του πρώτου έτους, αντί της τριετίας.

Αξιοσημείωτη είναι η παρέμβαση της Διαιτησίας στην ανοιχτή -για τις τράπεζες- υπόθεση της απασχόλησης. Συγκροτείται διμερής επιτροπή με αντικείμενο τη μελέτη του ενδεχομένου μετατροπής της καταγγελίας των συμβάσεων εργασίας αορίστου χρόνου σε αιτιώδη. Μετατροπή η οποία κάνει πιο δύσκολη τη δικαιολόγηση των απολύσεων εάν δεν υπάρχει πολύ σοβαρός λόγος. Ο ΟΜΕΔ ορίζει ότι η Επιτροπή θα είναι επταμελής. Από έναν εκπρόσωπο θα έχουν η Ελληνική Ενωση Τραπεζών, η Ενωση Συνεταιριστικών Τραπεζών και ο ΣΕΒ. Τρία μέλη θα ορίσει η ΟΤΟΕ, ενώ σε περίπτωση διαφωνίας για τον πρόεδρο θα ζητηθεί να αναλάβει τον σχετικό ρόλο ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος ή πρόσωπο αναγνωρισμένου κύρους το οποίο θα υποδείξει ο κ. Προβόπουλος. Η επιτροπή πρέπει να συγκροτηθεί εντός τριμήνου και να καταλήξει σε πόρισμα εντός εξαμήνου, προκειμένου να ληφθεί υπόψη στη διαδικασία των συλλογικών διαπραγματεύσεων για τη σύναψη της επόμενης συλλογικής σύμβασης εργασίας στον κλάδο.

Η ΟΤΟΕ, ιδιαίτερα ικανοποιημένη από το αποτέλεσμα της διαιτησίας, με ανακοίνωσή της κάλεσε χθες τις τράπεζες «να αντιληφθούν τις ανάγκες της εποχής και να κλείσουν με δική τους πρωτοβουλία τον κύκλο της αντιπαράθεσης όπου οδήγησαν οι πρακτικές τους».

Πάντως, οι εξελίξεις στη διαμάχη τραπεζών – ΟΤΟΕ για τη σύμβαση δεν έχουν ολοκληρωθεί, καθώς εκκρεμούν οι δικαστικές προσφυγές των εργοδοτικών ενώσεων και των τραπεζών κατά των αποφάσεων του ΟΜΕΔ. Ομως, η πιο ενδιαφέρουσα σελίδα αυτής της υπόθεσης αφορά την αλλαγή της διάταξης που ορίζει το απαιτούμενο ποσοστό συμμετοχής τραπεζών για την έναρξη των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή