Σήμερα στη Eurostat τα αναθεωρημένα στοιχεία για έλλειμμα και χρέος

Σήμερα στη Eurostat τα αναθεωρημένα στοιχεία για έλλειμμα και χρέος

3' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο δημοσιονομικός «γολγοθάς» της ελληνικής οικονομίας, ξεκινάει και επίσημα σήμερα, ενώ το πότε θα ολοκληρωθεί είναι άγνωστο. Η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Ελλάδος (ΕΣΥΕ) στέλνει σήμερα το απόγευμα στην Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat) τα αναθεωρημένα στοιχεία για το έλλειμμα και το χρέος τόσο του 2008, όσο και του 2009.

Τα στοιχεία αυτά, θα τα επεξεργαστεί η Κομισιόν και στα τέλη Οκτωβρίου θα ανακοινώσει τις φθινοπωρινές της προβλέψεις, που σε ό,τι αφορά τουλάχιστον την Ελλάδα αναμένεται να είναι χειρότερες από ό,τι οι εαρινές της εκτιμήσεις.

Στο διάστημα αυτό που μεσολαβεί από σήμερα έως το τέλος Οκτωβρίου, η Ελλάδα και η νέα κυβέρνηση θα κληθεί να διαπραγματευτεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τους όρους της παράτασης για τη μείωση του ελλείμματος κάτω από το όριο του 3% του ΑΕΠ. Ουσιαστικά, η Κομισιόν ζητάει ένα ολοκληρωμένο πακέτο διαρθρωτικών μέτρων, που αυτή τη φορά όμως θα περιέχει συγκεκριμένες παρεμβάσεις οι οποίες θα συντελούν στη μόνιμη μείωση του ελλείμματος. Σε διαφορετική περίπτωση η στάση της αναμένεται να είναι σκληρότερη από ό,τι μέχρι τώρα απέναντι στην Ελλάδα, τόσο σε οικονομικό, όσο και σε πολιτικό επίπεδο.

Χθες, σε συνέντευξή του στο Reuters, ο πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής, ανέφερε ότι το έλλειμμα θα μειωθεί κάτω από το όριο του 3% του ΑΕΠ το 2011, ενώ ο εκπρόσωπος Τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Γ. Παπακωνσταντίνου υποστήριξε ότι το ΠΑΣΟΚ θα υλοποιήσει τη δέσμευσή του για την τόνωση της αγοράς με 2,5-3 δισ. ευρώ, συν τα χρήματα από το ΕΣΠΑ και θα διαπραγματευτεί με την Κομισιόν για τον ρυθμό μείωσης του ελλείμματος.

Στις αναθεωρημένες προβλέψεις που στέλνει σήμερα η ΕΣΥΕ στην Eurostat, το έλλειμμα του 2009 αναμένεται ότι θα είναι στην περιοχή του 6% του ΑΕΠ, έναντι του προηγούμενου στόχου (είχε ανακοινωθεί τον Μάρτιο του 2009) για δημοσιονομικό έλλειμμα 3,7% του ΑΕΠ. Για το 2008, η εκτίμηση για το έλλειμμα δεν αναμένεται να αλλάξει δραματικά και θα κινηθεί στο 5% του ΑΕΠ, όπως αρχικά προβλεπόταν. Δεν αποκλείεται πάντως, να υπάρξει μια ελαφρά άνοδός του, σε περίπτωση που επαληθευτούν οι πληροφορίες για μικρού μεγέθους αναθεώρηση του ρυθμού αύξησης του ΑΕΠ, από το 2,9% προς τα κάτω.

Στο σκέλος του χρέους, η πρόβλεψη του Μαρτίου ήταν ότι θα διαμορφωθεί φέτος στο 99,6% του ΑΕΠ, από 97,6% του ΑΕΠ που ήταν πέρυσι. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες το δημόσιο χρέος εκτιμάται ότι για το 2009 τουλάχιστον έχει ξεπεράσει το 100% του ΑΕΠ. Οι κυριότεροι λόγοι είναι ο υπέρογκος δανεισμός του κράτους, αλλά και ο δανεισμός για την κάλυψη της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου του ΤΕΜΠΜΕ (1,5 δισ. ευρώ) και την κάλυψη των προνομιούχων μετοχών των πιστωτικών ιδρυμάτων που πήρε το Δημόσιο στο πλαίσιο του σχεδίου στήριξης της οικονομίας με 28 δισ. ευρώ.

Πάντως, η πολιτική κόντρα για το πού θα φτάσει τελικά το δημοσιονομικό έλλειμμα φέτος, συνεχίστηκε και χθες. Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ κ. Γ. Παπακωνσταντίνου υποστήριξε ότι «μέχρι προχθές, το έλλειμμα ήταν στο 6%. Σήμερα, μαθαίνουμε ότι μάλλον έχει πάει στο 8%» και διερωτήθηκε «στον επόμενο τόνο, το έλλειμμα πόσο θα είναι», ενώ πρόσθεσε ότι «βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή σχεδόν στον Οκτώβριο και ισχυρίζεται η κυβέρνηση ότι αν επανεκλεγεί θα μαζέψει 1,15 δισ. ευρώ από τους ημιυπαίθριους χώρους».

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Παπαθανασίου δήλωσε ότι «ο κ. Παπακωνσταντίνου θα πρέπει να μάθει να διαβάζει καλύτερα», καθώς «αυτό που έχει πει η κυβέρνηση, είναι ότι με την εφαρμογή των μέτρων που έχουμε ανακοινώσει και υλοποιούνται, το έλλειμμα θα κλείσει στο 6% του ΑΕΠ. Αντιθέτως, εάν υιοθετηθεί η προτροπή του ΠΑΣΟΚ για κατάργηση των μέτρων που υλοποιούμε τότε το έλλειμμα θα είναι 8%». Μάλιστα, κάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση να αναφέρει «εάν καταργηθούν τα μέτρα που υλοποιούμε, με ποια μέτρα πολιτικής μπορεί το έλλειμμα να μην υπερβεί το 6% του ΑΕΠ το 2009» και «με ποια συγκεκριμένα μέτρα θα μειωθεί το έλλειμμα κάτω από το 3%».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή