Η υστέρηση των εσόδων θα οδηγήσει στην επιβολή νέων φόρων

Η υστέρηση των εσόδων θα οδηγήσει στην επιβολή νέων φόρων

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην αναζήτηση 10 δισ. ευρώ, που θα τονώσουν τον προϋπολογισμό του 2010, μειώνοντας ταυτόχρονα το δημοσιονομικό έλλειμμα σε μονοψήφιο ποσοστό, βρίσκεται η κυβέρνηση. Η αύξηση των έμμεσων φόρων και ειδικότερα των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης σε καύσιμα, ποτά και τσιγάρα φαίνεται να προκρίνεται από το οικονομικό επιτελείο, επιβαρύνοντας ωστόσο το σύνολο των φορολογούμενων.

Σημειώνεται ότι αύξηση της τελικής τιμής των καυσίμων κατά 10% αποδίδει στον προϋπολογισμό περίπου 800 εκατ. ευρώ, ενώ η αύξηση της τιμής των («ακριβών») τσιγάρων μπορεί να αποδώσει στον προϋπολογισμό περίπου 350 εκατ. ευρώ.

Ο «δημοσιονομικός εκτροχιασμός», όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, θα οδηγήσει την κυβέρνηση στην επιβολή νέων φόρων, που θα τονώσουν τα έσοδα του προϋπολογισμού του 2010 – ενδεχομένως και του τρέχοντος έτους.

Στο υπουργείο Οικονομικών έχουν κατατεθεί προτάσεις που κάνουν λόγο για επιβολή έκτακτης εισφοράς στις κερδοφόρους επιχειρήσεις και στα πιστωτικά ιδρύματα καθώς και άλλες προτάσεις που δεν αποκλείεται να θεσμοθετηθούν και να ισχύσουν αμέσως. Μάλιστα, ανώτατα κυβερνητικά στελέχη τόνιζαν την Παρασκευή ότι στην περίπτωση που τα δημόσια έσοδα μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου παραμείνουν καθηλωμένα, θα ληφθούν μέτρα με στόχο να μην εκτιναχθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα σε υψηλότερα επίπεδα.

Παράλληλα, οι σκέψεις της κυβέρνησης για φορολογικά μέτρα εντός του 2009 μπορεί να αποτελέσουν ένα διαπραγματευτικό όπλο στην προσπάθεια η χώρα μας να κερδίσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για τη μείωση του ελλείμματος. Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, σε συνέντευξή του στο Reuters, ανέφερε ότι μπορεί να χρειαστούν ακόμα και 4 χρόνια για να καταφέρει να μειώσει η Ελλάδα το έλλειμμά της κάτω από το όριο του 3% του ΑΕΠ.

Φορολογική κλίμακα

Οι όποιες ευνοϊκές αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων αναμένεται να καθυστερήσουν να θεσμοθετηθούν, δεδομένου ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να ξεκινήσει διάλογο με τους παραγωγικούς φορείς και τους κοινωνικούς εταίρους. Οι διαβουλεύσεις θα ξεκινήσουν το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου, ενώ δεν αποκλείεται η κυβέρνηση να βρεθεί αντιμέτωπη με δημόσιους υπαλλήλους εξαιτίας της κατάργησης της αυτοτελούς φορολόγησης. Σήμερα, μέρος των επιδομάτων που λαμβάνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι αλλά και κατηγορίες εισοδημάτων φορολογούνται αυτοτελώς με συντελεστές από 5% έως 20%. Με τις αλλαγές που θα επέλθουν, τα επιδόματα θα φορολογούνται με την ενιαία φορολογική κλίμακα, κάτι που σημαίνει ότι θα κληθούν να πληρώσουν υψηλότερους φόρους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα φορολογική κλίμακα που εξετάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα προβλέπει αφορολόγητο όριο 12.000 ευρώ. Πάνω από το αφορολόγητο όριο και μέχρι το ποσό των 15.000 ευρώ θα δημιουργηθεί ένα νέο κλιμάκιο με συντελεστή 15%. Από το ποσό αυτό και μέχρι τα 30.000 ευρώ ο συντελεστής θα είναι 25%, ενώ τα εισοδήματα από 30.000 ευρώ μέχρι 50.000 ή 60.000 ευρώ θα φορολογούνται με συντελεστή 30%. Ο συντελεστής μέχρι τα 75.000 ευρώ θα παραμείνει στο 35%, ενώ εισοδήματα άνω του ποσού αυτού θα φορολογούνται με συντελεστή 40%. Σημειώνεται ότι με βάση τη φορολογική κλίμακα θα φορολογούνται από το νέο έτος και τα μερίσματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή