Οι κινήσεις των ξένων στην ελληνική αγορά

Οι κινήσεις των ξένων στην ελληνική αγορά

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η χρηματοοικονομική κρίση αναδεικνύει χαμένους και κερδισμένους μεταξύ των μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών και η ανάγκη αξιόπιστων συνεργασιών είναι περισσότερο ισχυρή από ποτέ.

Η απόφαση του ομίλου της ING να αποχωρήσει από την ασφαλιστική δραστηριότητα ενισχύει την αβεβαιότητα που είχε δημιουργηθεί μετά την απόφαση συρρίκνωσης της δραστηριότητας στην Ελλάδα και την αποχώρηση από τον κλάδο των νοσοκομειακών προγραμμάτων.

Στον αντίποδα, είναι οι εξελίξεις στη γερμανική Allianz που ανακοίνωσε ισχυρή αύξηση κερδοφορίας με παράλληλη ισχυρή αποθεματοποίηση, ενώ η γαλλική AXA ανακοίνωσε αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά 2 δισ. ευρώ, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για εξαγορές στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.

Η Chartis που αποτελεί την εκπροσώπηση του ομίλου AIG στον κλάδο γενικών ασφαλίσεων στην Ελλάδα φαίνεται να επιτυγχάνει τον απογαλακτισμό από τον αμερικανικό όμιλο, με ανοιχτό το θέμα της αποπληρωμής του χρέους. Επίσης, σε τελικό στάδιο είναι οι συζητήσεις του αμερικανικού ομίλου της AIG για την πώληση των δραστηριοτήτων του κλάδου ζωής της Alico. Στο πλαίσιο αναζήτησης αξιόπιστων συνεργασιών εντάσσεται η κίνηση της Τράπεζας Πειραιώς, με την υπογραφή συμφωνίας για αποκλειστική συνεργασία με τη Victoria, θυγατρική του γερμανικού ομίλου της Εrgo.

Η στάση των μεγάλων τραπεζικών ομίλων αποτελεί κρίσιμο θέμα για τη διαμόρφωση των νέων ισορροπιών στον κλάδο και ο προβληματισμός παραπέμπει στις αποφάσεις που θα πάρουν οι ελληνικοί όμιλοι της Εθνικής Τράπεζας, της Efg Eurobank, αλλά και της Αγροτικής Τράπεζας για την τύχη των ασφαλιστικών τους θυγατρικών, που έχουν δεσπόζουσα θέση στην αγορά και ελέγχουν σημαντικά μερίδια. Αν και τα σχέδια για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής και της Αγροτικής Ασφαλιστικής έχουν ματαιωθεί, οι εκτιμήσεις συγκλίνουν στο ότι το θέμα θα ανοίξει εκ νέου.

Αιτία είναι οι πιέσεις που δημιουργούν οι κανόνες της Βασιλείας, οι οποίες σε συνδυασμό με τις κεφαλαιακές απαιτήσεις του Solvency ευνοούν τις αποσχιστικές τάσεις μεταξύ ασφαλιστικού και τραπεζικού κλάδου, τουλάχιστον σε μετοχικό επίπεδο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή