Πρόσθετα μέτρα επιβάλλει η Κομισιόν

Πρόσθετα μέτρα επιβάλλει η Κομισιόν

1' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αλλαγές στο τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού σχεδιάζει να επιβάλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εάν η κυβέρνηση δεν το κάνει μόνη της.

Η Κομισιόν έχει διατυπώσει σαφείς ενστάσεις για το προσχέδιο του προϋπολογισμού, θεωρώντας ότι η προβλεπόμενη μείωση του ελλείμματος επιτυγχάνεται με προσωρινά μέτρα και κυρίως μέσω αύξησης των εσόδων.

Ετσι, ζητά περισσότερα μέτρα μόνιμου χαρακτήρα και αποφασιστικότερη περιστολή των δημοσίων δαπανών από αυτή που προβλέπει το προσχέδιο του προϋπολογισμού και προτίθεται να πιέσει την κυβέρνηση προς αυτήν την κατεύθυνση, εξαρτώντας την προθεσμία που θα δώσει για τη μείωση του ελλείμματος, με την ανταπόκριση της Ελλάδας. Εάν η κυβέρνηση επιμείνει στο προσχέδιο, τον Δεκέμβριο, στο πλαίσιο της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος και της ένταξης της χώρας σε αυστηρή επιτήρηση, θα δώσει μικρότερη παράταση, επιβάλλοντας ουσιαστικά τη λήψη πρόσθετων μέτρων.

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου έχει λάβει το μήνυμα της Κομισιόν και γι’ αυτό σχεδιάζει περιορισμένης έκτασης αλλαγές στην κατεύθυνση που ζητά η Κομισιόν, ενώ είναι ανοικτό το ενδεχόμενο να τεθεί νέος στόχος για το έλλειμμα, πιο χαμηλός από το 9,4% του ΑΕΠ. Επίσης, η κυβέρνηση προτίθεται να ανοίξει άμεσα και μέχρι τον Δεκέμβριο, οπότε θα οριστικοποιήσει τις αποφάσεις της η Κομισιόν, τον διάλογο για όλες τις μεταρρυθμίσεις που ζητούν οι Βρυξέλλες και περιμένουν οι αγορές, όπως το ασφαλιστικό, το εργασιακό, τα κλειστά επαγγέλματα κ.λπ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή