Συρρικνώνεται ο ασφαλιστικός κλάδος

Συρρικνώνεται ο ασφαλιστικός κλάδος

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε καθεστώς πανικού βρίσκεται ο ασφαλιστικός κλάδος, ο οποίος πριν προλάβει να αφομοιώσει το σοκ του λουκέτου σε πέντε εταιρείες, έρχεται αντιμέτωπος με το επόμενο κύμα των ανακλήσεων. Η αχίλλειος πτέρνα της ασφαλιστικής αγοράς εντοπίζεται στην έλλειψη ρευστότητας και οι ελληνικές ασφαλιστικές εταιρείες αρχίζουν να συνειδητοποιούν ότι τα κεφάλαια που θα απαιτηθούν τα προσεχή χρόνια για να επιβιώσουν είναι πολλαπλάσια των δυνατοτήτων τους.

Καθώς η διαδικασία της εξυγίανσης κορυφώνεται, η ασφαλιστική δραστηριότητα αποδεικνύεται ότι είναι ένα παιχνίδι για λίγους που δεν είναι άλλοι από εκείνους που διαθέτουν επαρκή κεφάλαια. Το ξεκαθάρισμα στον κλάδο είναι σε πλήρη εξέλιξη. Αν και το πρόσφατο κλείσιμο των πέντε εταιρειών αποτέλεσε σημαντικό βήμα για την εξυγίανσή του, η διαδικασία δεν έχει ολοκληρωθεί. Καθώς πλησιάζουμε προς το τέλος του 2009, ο κατάλογος των εταιρειών που λειτουργούν στην αγορά συρρικνώθηκε κατά δέκα μέσα σε μια πενταετία, αλλά η λίστα των εταιρειών που θα βρεθούν στο κόκκινο αναμένεται να αυξηθεί.

Την ίδια στιγμή, σε πλήρη εξέλιξη είναι οι ανακατατάξεις των διεθνών ομίλων, λόγω της χρηματοοικονομικής κρίσης, η οποία αναδεικνύει χαμένους αλλά και κερδισμένους. Η απόφαση του ολλανδικού ομίλου της ING να περιορίσει τη δραστηριότητά του στον τραπεζικό τομέα και να αποχωρήσει από τις ασφάλειες δεν αφήνει ανεπηρέαστη την ελληνική αγορά, το μέλλον της οποίας θα εξαρτηθεί από τις προθέσεις του νέου μετόχου που θα προκύψει μέσα από τη διαδικασία πώλησης του ομίλου.

Η ελληνική αγορά χαρακτηρίζεται από έντονο κατακερματισμό στον κλάδο ζημιών, στον οποίο δραστηριοποιούνται περίπου 60 εταιρείες και δεν είναι λίγοι αυτοί που εκτιμούν ότι μέχρι το 2012, ημερομηνία εφαρμογής του Solvency, ο αριθμός των εταιρειών θα έχει μειωθεί στις μισές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή