Καταργούνται τα «πέναλτι» και οι τραπεζικές προμήθειες

Καταργούνται τα «πέναλτι» και οι τραπεζικές προμήθειες

54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το νομοσχέδιο για τη διαφάνεια στις τραπεζικές συναλλαγές θα είναι το τρίτο κατά σειρά που ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομίας το τελευταίο δίμηνο αναφορικά με το χρηματοπιστωτικό σύστημα κι ενδεχομένως να είναι και το… «φαρμακερό».

Οι ήδη τεταμένες σχέσεις κυβέρνησης – τραπεζιτών αναμένεται να δοκιμασθούν ακόμα περισσότερο όταν ανακοινωθεί ότι προβλέπει, μεταξύ άλλων: κατάργηση ή μείωση της ποινής προεξόφλησης («πέναλτι») σε καταναλωτικά και στεγαστικά δάνεια, θέσπιση ενιαίου επιτοκίου στις πιστωτικές κάρτες για την ανάληψη μετρητών και τις αγορές, ισόποση μεταβολή των επιτοκίων των δανείων σε σχέση με τις μεταβολές του euribor και κατάργηση των εξόδων στεγαστικών δανείων. Ειδικά σε ό,τι αφορά την κατάργηση του «πέναλτι», το νομοσχέδιο θα προβλέπει ότι εάν το επιτόκιο της τράπεζας αυξήθηκε σε σχέση με την περίοδο σύναψης του δανείου ή παρέμεινε το ίδιο, θα απαγορεύεται η ποινή πρόωρης εξόφλησης. Η ασφαλιστική δικλίδα θεωρείται και είναι σημαντική και αφορά μεγάλο αριθμό δανειοληπτών και τραπεζικών πελατών γενικότερα.

Το ίδιο ισχύει για το σύνολο των ρυθμίσεων που θα προβλέπονται στο νέο νόμο, ο οποίος αναμένεται -με το ανάλογο ενδιαφέρον- να δοθεί στη δημοσιότητα κατά το αμέσως προσεχές διάστημα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή