Κρίσιμες συναντήσεις και διεργασίες για το νέο Πρόγραμμα Σταθερότητας

Κρίσιμες συναντήσεις και διεργασίες για το νέο Πρόγραμμα Σταθερότητας

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με το «καλημέρα» του νέου έτους το οικονομικό επιτελείο καλείται να αποδείξει ότι η κυβέρνηση έχει τη βούληση και μπορεί να βάλει σε τάξη τα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας, επανακτώντας σταδιακά τη χαμένη αξιοπιστία της χώρας.

Ο «καυτός» Ιανουάριος ξεκινάει από αύριο, Δευτέρα, καθώς το υπουργείο Οικονομικών θα στείλει στην Κομισιόν ένα προσχέδιο του επικαιροποιημένου Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ). Δύο μέρες αργότερα, την Τετάρτη 6 Ιανουαρίου, κλιμάκιο της Κομισιόν θα έρθει στην Αθήνα έχοντας στα χέρια του το προσχέδιο, για να συγγράψει από κοινού με τις υπηρεσίες του υπουργείου το τελικό κείμενο του ΠΣΑ.

Μάλιστα, οι εκπρόσωποι της Επιτροπής δεν έχουν στο πρόγραμμά τους ημερομηνία αναχώρησης, κάτι το οποίο πρακτικά σημαίνει ότι θα επιστρέψουν στις Βρυξέλλες μόλις σιγουρευτούν ότι δεν χρειάζεται να προσθέσουν ή να διορθώσουν κάτι άλλο στο τελικό κείμενο. Ο λόγος της παρουσίας τους στην Αθήνα είναι ο φόβος της κυβέρνησης μήπως δεν κάνει αποδεκτό το ΠΣΑ η Κομισιόν στα τέλη Ιανουαρίου, όταν θα της κατατεθεί.

Κάτι τέτοιο θα έδινε το σήμα στις αγορές ότι δεν αλλάζει κάτι στην Ελλάδα, ενώ θα συνέβαινε σε μια χρονική περίοδο κατά την οποία το Δημόσιο θα «έτρεχε» το δεύτερο υψηλότερο δανειακό πρόγραμμα της τελευταίας δεκαετίας. Να σημειωθεί ότι λίγες μέρες πριν στείλει η χώρα το ΠΣΑ στην Ε.Ε., ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου θα παρουσιάσει τις βασικές του κατευθύνσεις στους ομολόγους του, κατά τη διάρκεια των Eurogroup και EcoFin στις 18 και 19 Ιανουαρίου αντίστοιχα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν, στο προσχέδιο του Προγράμματος που θα αποσταλεί αύριο στην Κομισιόν θα περιγράφεται πλήρως η εκτίμηση του υπουργείου Οικονομικών για την πορεία των βασικών μεγεθών της ελληνικής οικονομίας (έλλειμμα, χρέος, ανάπτυξη, ανεργία, πληθωρισμός) για την επόμενη τετραετία (2010 – 2013).

Επίσης, θα υπάρχουν και όλα τα μέτρα που έχουν ήδη ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου, καθώς και μια πρώτη πρόβλεψη για την ποσοτικοποίηση των στόχων. Η διαφορά του με το τελικό κείμενο του ΠΣΑ είναι ότι δεν θα υπάρχει στο προσχέδιο η ανάπτυξη όλων των δράσεων στις οποίες θα προχωρήσουν τα υπουργεία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή