Ο Γ. Παπακωνσταντίνου ετοιμάζεται για τον… διάπλου του Ατλαντικού

Ο Γ. Παπακωνσταντίνου ετοιμάζεται για τον… διάπλου του Ατλαντικού

4' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις ΗΠΑ θέλει να επισκεφθεί μέσα στο προσεχές διάστημα ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Εννοείται, όχι για αναψυχή. Οι πληροφορίες λένε ότι μετά το τελευταίο ταξίδι στην Ευρώπη, που στην ουσία λειτούργησε ως ένα μίνι road show στις μεγάλες πρωτεύουσες (Βερολίνο, Παρίσι, Λονδίνο), με μάλλον θετικά αποτελέσματα, τώρα ετοιμάζεται να διαπλεύσει τον Ατλαντικό, για να κάνει αυτό που ενδεχομένως θα έπρεπε να είχε κάνει εδώ και καιρό, αλλά τα πολλά και δισεπίλυτα προβλήματα δεν του το επέτρεψαν: Να συναντηθεί με διαχειριστές μεγάλων αμερικανικών funds, να τους εξηγήσει τα πώς και τα γιατί της ελληνικής οικονομίας και αν είναι δυνατόν να τους πείσει για την επόμενή της μέρα.

Εννοείται ότι σε αυτό το ταξίδι -αν και όποτε γίνει- θα έχει στις αποσκευές του μια πολύ καλή «προίκα», που θα διασφαλίσει στο μέτρο του δυνατού το αποτέλεσμα και συγκεκριμένα: α) τις πολύ καλές «άκρες» που αποδεδειγμένα διαθέτει ο ίδιος ο πρωθυπουργός στην άλλη όχθη του Ατλαντικού (σ. σ. ο κ. Γιώργος Παπανδρέου φέρεται να έχει συναντηθεί τουλάχιστον μια φορά με ανώτατα στελέχη μεγάλης αμερικανικής τράπεζας που ήρθαν γι’ αυτόν τον σκοπό στην Αθήνα, ενώ έχει «δει» και τον γνωστό μεγαλοεπενδυτή Τζορτζ Σόρρος, για λίγα λεπτά στη Νέα Υόρκη την πρώτη φορά και για περισσότερο κατά την εδώ επίσκεψή του, πρόσφατα) και β) την πολύ καλή προετοιμασία του ταξιδιού, που θα αναλάβουν να κάνουν για λογαριασμό του επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου συγκεκριμένα «σπίτια» με έδρα τις ΗΠΑ. Ενδεικτικά αναφέρονται τα ονόματα της Goldman Sachs, της J. P. Morgan, που, όμως, δεν είναι και τα μοναδικά.

Οι ίδιες πληροφορίες, που προέρχονται από το υπουργείο Οικονομικών, αναφέρουν ότι το ενδεχόμενο ενός υπερατλαντικού ταξιδιού του υπουργού Οικονομικών συζητήθηκε τουλάχιστον μια φορά, κατά το τελευταίο διάστημα, σε κλειστή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο μέγαρο της πλατείας Συντάγματος λίγο πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων. Μάλιστα, τη σχετική πρόθεση φέρεται να εξέφρασε ο ίδιος ο κ. Παπακωνσταντίνου προς τους συνομιλητές του, οι οποίοι την αποδέχθηκαν μάλλον φυσιολογικά, υπό την έννοια ότι ήταν αναμενόμενη, λόγω των τελευταίων εξελίξεων και μετά το τελευταίο ταξίδι στην Ευρώπη. Προκειμένου, δε, να υπάρχει μια συνολική εικόνα του παζλ, που αργά αλλά σταθερά σχηματίζεται, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η αποστολή θα εντάσσεται στο πλαίσιο της γενικότερης προσπάθειας που θα αναληφθεί για την προώθηση των ελληνικών ομολόγων που θα εκδοθούν το 2010, για την κάλυψη των δανειακών υποχρεώσεων της χώρας. Κάποια ή καλύτερα κάποιες από αυτές, όπως έγραψε και την προηγούμενη Κυριακή η «Κ», θα είναι δολαριακές και θα προορίζονται αποκλειστικά για τις αγορές των ΗΠΑ (κυρίως) και της Ασίας (δευτερευόντως), με ιδιαίτερη έμφαση στην περίπτωση της Κίνας.

Ισως γι’ αυτό εξετάζεται και το ενδεχόμενο πραγματοποίησης και ενός ταξιδιού στην Ασία. Για τον ίδιο λόγο: την προώθηση της έκδοσης ή των εκδόσεων, που θα γίνουν σε δολάριο, εντός του 2010. Μάλιστα, λέγεται ότι οι ξένοι σύμβουλοι του υπουργείου Οικονομικών -για την ακρίβεια όσοι ατύπως έχουν αναλάβει τον σχετικό ρόλο, γιατί επισήμως δεν υπάρχει τέτοιος ρόλος- έχουν ταχθεί υπέρ της πραγματοποίησης του ταξιδιού στην Ασία πρώτα και κατόπιν στις ΗΠΑ. Ομως, για τον επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης προέχει ο «διάπλους» του Ατλαντικού, για λόγους που ο ίδιος, προφανώς, γνωρίζει καλύτερα. Πάντως, μια και ο λόγος έφτασε στο κεφάλαιο «Κίνα», θα πρέπει να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα και παρά τον θόρυβο που έχει δημιουργηθεί για την περίπτωσή της και για το ενδεχόμενο να απορροφήσει ένα σημαντικό μερίδιο μιας μελλοντικής δολαριακής έκδοσης, η προετοιμασία που έχει γίνει από την Αθήνα, γι’ αυτόν τον σκοπό, είναι μάλλον υποτυπώδης. Τουλάχιστον, σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγουν όλοι όσοι (Ελληνες και ξένοι) έχουν την ευκαιρία να μιλήσουν με μέλη του οικονομικού επιτελείου στην Ελλάδα. «Θα περίμενε κανείς ότι η προετοιμασία ή καλύτερα η προεργασία θα βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο, αλλά στο τέλος της ημέρας αντιλαμβάνεται κανείς ότι δεν έχουν γίνει ακόμα ούτε τα στοιχειώδη» έλεγε στην «Κ» στέλεχος τράπεζας, που είναι σε θέση να γνωρίζει πρόσωπα και καταστάσεις…

Ακολουθεί ένα «γεμάτο» δίμηνο

Οι όποιες αποφάσεις για το ταξίδι του υπουργού Οικονομικών κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου, στις ΗΠΑ πρωτίστως και στην Ασία δευτερευόντως, θα ληφθούν στις αρχές του επόμενου έτους. Ούτως ή άλλως, το πρόγραμμά του, ιδιαίτερα τον Ιανουάριο, είναι εξαιρετικά «φορτωμένο», με το διήμερο 18 και 19 Ιανουαρίου να κυριαρχεί όλων. Για τότε έχει προγραμματιστεί το πρώτο EcoFin και το πρώτο Eurogroup της χρονιάς. Εως τότε, η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει και καταθέσει το Αναθεωρημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας της ελληνικής οικονομίας, από κοινού με την Κομισιόν και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Αλλά κι ο Φεβρουάριος είναι ένας μάλλον «γεμάτος» μήνας από πλευράς υποχρεώσεων. Τότε, το νέο φορολογικό νομοσχέδιο θα μπαίνει στην τελική του ευθεία, ενώ το υπουργείο Οικονομικών θα προετοιμάζεται για το Eurogroup του μήνα, το οποίο θα αποφασίσει και τυπικά την ένταξη της χώρας σε αυστηρή επιτήρηση. Παρ’ όλα αυτά, εκτιμάται ότι αν τελικώς το υπερατλαντικό ταξίδι του κ. Παπακωνσταντίνου αποφασισθεί οριστικά, τότε κάποιες κενές ημερομηνίες θα μπορούσαν να βρεθούν. Και μάλλον έτσι θα γίνει, αφού η αποστολή του κρίνεται εξαιρετικά κρίσιμη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή