Οι συνομιλίες Παπανδρέου με Ουάσιγκτον και Στρος-Καν

Οι συνομιλίες Παπανδρέου με Ουάσιγκτον και Στρος-Καν

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα από τα βασικά χαρακτηριστικά του κ. Γιώργου Παπανδρέου, ως πρωθυπουργού σήμερα κι ως αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης παλαιότερα, έγκειται στο γεγονός ότι είναι εν πολλοίς απρόβλεπτος. Σε αυτή του την ιδιότητα, αλλά πιθανόν και σε κάποιες πιέσεις εκ Βρυξελλών, που πρέπει να δέχθηκε (σ.σ. η Ευρωζώνη δεν είδε ποτέ με καλό μάτι την εμπλοκή του ΔΝΤ στα του οίκου της), θα πρέπει να αποδοθεί και η ενέργεια που φέρεται να έκανε μέσα στις γιορτές των Χριστουγέννων.

Συγκεκριμένα, συνομίλησε τηλεφωνικά με τον επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Ντομινίκ Στρος-Καν κι αφού τον ευχαρίστησε για τη βοήθεια, τεχνικού χαρακτήρα, που προσφέρονταν να δώσει ο οργανισμός του στη χώρα μας, την… απέρριψε. Για την ιστορία, το ΔΝΤ επρόκειτο να παράσχει συμβουλές, για ζητήματα φορολογικού κυρίως περιεχομένου, όπου η τεχνογνωσία του είναι μεγάλη και χαρακτηρίζεται από πολλούς ως μοναδική. Τελικά, η προσφορά του απορρίφθηκε.

Ο πρωθυπουργός, πάντως, κατά τη διάρκεια της ίδιας προ-εορταστικής εβδομάδας δεν περιορίσθηκε σε αυτό το τηλεφώνημα προς τον κ. Στρος-Καν. Αντιθέτως, φέρεται να έκανε άλλα δύο – τρία υπερατλαντικά, επίσης, τηλεφωνήματα για το ίδιο πάντα θέμα: το οξύ δημοσιονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα και τις εναλλακτικές λύσεις αντιμετώπισής του που έχει. Και στο πλαίσιο αυτό φέρεται να συνομίλησε αρκετές φορές και πάλι με Ουάσιγκτον. Μόνο που αυτή τη φορά δεν ήταν ο κ. Στρος-Καν στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής, αλλά κάποιοι από τους ενοίκους του Λευκού Οίκου, με τους οποίους διατηρεί, από παλιά, καλές σχέσεις.

Χαρακτηριστικά αναφέρεται η συνομιλία του με τον κ. Λόρενς Σάμερς, ο οποίος είναι επικεφαλής του εθνικού συμβουλίου οικονομίας, του Αμερικανού προέδρου. Εν προκειμένω, λέγεται ότι η πράσινη οικονομία απασχόλησε το μεγαλύτερο μέρος της συνομιλίας τους. Αλλά, σίγουρα, δεν ήταν το μοναδικό θέμα που συζητήθηκε.

Γενικότερα, οι επαφές του κ. Παπανδρέου στην άλλη άκρη του Ατλαντικού είναι αυτό που λέμε «καλές». Και φροντίζει να τις καλλιεργεί. Ως γνωστόν, από τότε που ανέλαβε την πρωθυπουργία, όταν το ΠΑΣΟΚ κέρδισε τις εκλογές του περασμένου Οκτωβρίου, μέχρι σήμερα, έχει συναντηθεί με κορυφαία στελέχη μιας τουλάχιστον μεγάλης αμερικανικής τράπεζας, που επισκέφθηκαν την Αθήνα γι’ αυτόν ακριβώς τον σκοπό, ενώ αρκετές είναι και οι επαφές που έχει κάνει με πολύ γνωστά ονόματα της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας, όπως, για παράδειγμα, ο κ. Τζορτζ Σόρος.

Δεν αποκλείεται οι συναντήσεις αυτές να αποδειχθούν εξαιρετικά χρήσιμες κατά το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Πότε ακριβώς; Οταν η Ελλάδα «βγει» στις διεθνείς αγορές, προς αναζήτηση χρηματοδότησης, μέσω δανεισμού, για να καλύψει τις τρέχουσες ανάγκες της.

Υπολογίζεται ότι μόνο κατά το πρώτο τρίμηνο, οι ανελαστικές της ανάγκες φτάνουν στα 13 δισ. ευρώ. Με το δημόσιο ταμείο να βρίσκεται στη γνωστή κακή κατάσταση ο διεθνής δανεισμός δείχνει μονόδρομος και μένει να αποδειχθεί αν η προεργασία που έχει γίνει θα φανεί χρήσιμη και κυρίως αποτελεσματική.

Πάντως, το κεφάλαιο «ΔΝΤ», προς το παρόν τουλάχιστον, φαίνεται να κλείνει. Προς ικανοποίηση του «συστήματος Βρυξελλών», το οποίο, την τελευταία φορά που επισκέφθηκε την Αθήνα κλιμάκιο του Ταμείου για τον ετήσιο τακτικό του έλεγχο, φρόντισε να στείλει δικό του κλιμάκιο, προκειμένου να ελέγχει τους… ελεγκτές του ΔΝΤ. Είναι προφανές ότι στις Βρυξέλλες δεν αστειεύονται όταν υποστηρίζουν ότι «το ΔΝΤ δεν έχει καμία αρμοδιότητα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και πολύ περισσότερο στην Ευρωζώνη».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή