Εκτινάχθηκε 15% το εξωτερικό χρέος στο τρίτο τρίμηνο

Εκτινάχθηκε 15% το εξωτερικό χρέος στο τρίτο τρίμηνο

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το κρισιμότερο δανειακό πρόγραμμα της τελευταίας δεκαετίας καλείται να εκτελέσει φέτος το οικονομικό επιτελείο, με τους επενδυτές διεθνώς να εντείνουν τις πιέσεις τους προς την κυβέρνηση και με τα σενάρια περί μη εξυπηρέτησης του υπέρογκου δημόσιου χρέους από τη χώρα να μην έχουν ακόμα διαψευστεί πλήρως. Τα δανεικά του 2010 εκτιμάται ότι θα ανέλθουν στα 54 δισεκατομμύρια ευρώ, τη στιγμή που το εξωτερικό χρέος της Ελλάδας ξεπέρασε το τρίτο τρίμηνο του 2009 τα 400 δισεκατομμύρια ευρώ.

Μέσα στον Ιανουάριο, το Δημόσιο θα προχωρήσει εκτός απροόπτου στην έκδοση του πρώτου ομολογιακού δανείου για το νέο έτος, με τις υποχρεώσεις του κράτους έναντι των πιστωτών του να υπολογίζονται σε 4,8 δισεκατομμύρια ευρώ για τον μήνα αυτό.

Βασικοί διαπραγματευτές

Παράλληλα, η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) ανακοίνωσε τους βασικούς διαπραγματευτές στην ελληνική αγορά ομολόγων για το 2010. Συνολικά είναι 22, ενώ σε σχέση με πέρυσι αποχώρησε από τη λίστα η HVB και προστέθηκαν οι UBS και UNICREDIT BANK ΑG

Την ίδια ώρα και σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ το εξωτερικό χρέος της χώρας (σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα) κατέγραψε νέα εκρηκτική άνοδο. Το τρίτο τρίμηνο του 2009 αυξήθηκε στα 403,1 δισεκατομμύρια ευρώ (περίπου στο 168% του ΑΕΠ), όταν ένα χρόνο πριν -το τρίτο τρίμηνο του 2008- ήταν στα 349,6 δισεκατομμύρια ευρώ. Δηλαδή, αυξήθηκε μέσα σε ένα χρόνο κατά 15%, ενώ σε σχέση με τις αρχές του 2009 (που ήταν στα 362,5 δισεκατομμύρια ευρώ) η αύξηση του εξωτερικού χρέους διαμορφώθηκε στο 11,2%. Το δεύτερο τρίμηνο του 2009, το εξωτερικό χρέος είχε ανέλθει στα 391,2 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι μέσα σε μόλις τρεις μήνες προστέθηκαν στο εξωτερικό χρέος της Ελλάδας 11,9 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ανταγωνιστικότητα

Η εξέλιξη αυτή είναι ενδεικτική της χαμηλής ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας και της έκθεσής της στις διεθνείς χρηματαγορές και τα προβλήματά τους. Η εκρηκτική αύξηση του εξωτερικού χρέους οφείλεται αποκλειστικά στον δημόσιο τομέα, αφού το τρίτο τρίμηνο του 2009 διαμορφώθηκε στα 262,9 δισεκατομμύρια ευρώ από τα 205,8 δισεκατομμύρια ευρώ που ήταν ένα χρόνο πριν (αύξηση 27,7%). Αντιθέτως, το εξωτερικό χρέος του ιδιωτικού τομέα μειώθηκε κατά την ίδια χρονική περίοδο στα 140,2 δισεκατομμύρια ευρώ από τα 143,7 δισεκατομμύρια ευρώ (πτώση 2,4%), γεγονός το οποίο δείχνει ότι ο ιδιωτικός τομέας έβαλε «φρένο» στον δανεισμό του εξαιτίας της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή