H Lehman και η Ελλάδα

1' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ευρωπαϊκή Ενωση, σύμφωνα με τον οικονομολόγο της Nomura, Ρ. Κου, θα πρέπει να βοηθήσει με κάθε τρόπο να βγει από την ύφεση κάθε κράτος-μέλος της, όσο μικρό κι αν είναι αυτό.

Γιατί η πτώχευση της σχετικά μικρής Lehman ενέτεινε την πιστωτική κρίση παγκοσμίως; Διότι υπήρχαν και άλλες μεγαλύτερες τράπεζες που είχαν τα ίδια προβλήματα. Κάτι αντίστοιχο ισχύει για την Ελλάδα. Υπάρχουν πολλές ευρωπαϊκές χώρες που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα. Αν πτωχεύσει η μικρή Ελλάδα, τότε θα ξεσπάσει νέα οικονομική – δημοσιονομική κρίση στην Ευρώπη που μπορεί να εξαπλωθεί στην παγκόσμια οικονομία.

Ωστόσο, δεν πρέπει να παραλείψουμε το γεγονός ότι η Ελλάδα γνώρισε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης για 13 χρόνια -από το 1996 μέχρι το 1999- χωρίς να πετύχει καμία δημοσιονομική εξυγίανση, χωρίς να προχωρήσει σε καμία μεταρρύθμιση για την αντιμετώπιση των χρόνιων διαρθρωτικών προβλημάτων. Αποτέλεσμα; Το σημερινό αδιέξοδο.

Επίσης, η ελληνική οικονομία παρουσιάζει σημαντικές διαφορές σε σχέση με την Ιαπωνία, τη Βρετανία και τις ΗΠΑ. Μία σημαντικότατη διαφορά σχετίζεται με τη χρηματοδότηση του δημοσίου χρέους. Τα ελληνικά κρατικά ομόλογα είναι κάτι σαν «ομόλογα τοπικής αυτοδιοίκησης» στην οικονομία της Ευρωζώνης. Το θετικό είναι ότι έχουν τη σιγουριά του ευρώ. Το αρνητικό είναι ότι το ελληνικό Δημόσιο, όταν εκδίδει ομόλογα σε ευρώ, έχει πολλούς ανταγωνιστές (άλλες χώρες της Ευρωζώνης). Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η άντληση κεφαλαίων για το ελληνικό Δημόσιο είναι πιο δύσκολη. Ετσι, για αντιστάθμισμα τα ελληνικά ομόλογα προσφέρουν υψηλότερες αποδόσεις, προσελκύοντας επενδυτές που αναζητούν μεγαλύτερα κέρδη και μεγαλύτερο κίνδυνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή