The Greek School of (παρα)Εconomics

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ελληνική οικονομία και η παραοικονομία της θα μπορούσαν να αποτελέσουν σχολή. Ηδη, έχουν αποτελέσει αντικείμενο επιστημονικών μελετών, ενώ πρόσφατη έκθεση της Deutsche Bank κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η παραοικονομία, όταν είναι εκτεταμένη όπως της Ελλάδας, τότε αποτελεί «μαξιλάρι» για περιόδους ύφεσης.

Σύμφωνα με την Deutsche Bank, όταν η παραοικονομία ξεπερνά το κρίσιμο όριο του 14,3% του ΑΕΠ έχει «ευεργετικές» συνέπειες σε περιόδους ύφεσης. Το ποσοστό της Ελλάδας είναι περίπου 27% ή 65 δισ. ευρώ. Για τον λόγο αυτό άλλωστε, σημειώνει η γερμανική τράπεζα, η συρρίκνωση του ΑΕΠ στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές οικονομίες το 2009 ήταν 4%, ενώ στην Ελλάδα μόλις 1%. Αντίθετα στη Γερμανία, όπου η παραοικονομία βρίσκεται στο κρίσιμο όριο του 14,6% του ΑΕΠ δέχθηκε σημαντικές πιέσεις λόγω της κρίσης. Ωστόσο, χώρες όπως η Αυστρία, η Ολλανδία και η Γαλλία με «τίμιους φορολογούμενους» έδειξαν επίσης αντοχές στην ύφεση. Ετσι, οι συντάκτες της έκθεσης σημειώνουν ότι η Γερμανία είτε θα πρέπει να ακολουθήσει το «επιτυχημένο μοντέλο» της Ελλάδας, είτε θα πρέπει να επιλέξει την οδό της αρετής.

Εχετε φανταστεί την ελληνική οικονομία χωρίς παραοικονομία, φοροδιαφυγή και σπατάλη στο Δημόσιο; Η εικόνα είναι μαγική. Μόνο τα ποσά της σπατάλης (18 δισ. ευρώ) και της φοροδιαφυγής (35 δισ. ευρώ), σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), είναι τόσο μεγάλα που θα μπορούσαν να:

l Μηδενίσουν άμεσα το έλλειμμα και να προκύψει πλεόνασμα 23 δισ. ευρώ για μείωση του δημοσίου χρέους στο 110% του ΑΕΠ από 120% το 2010.

l Απαλλάξουν από τη σημερινή φορολογία (54 δισ.) -άμεση και έμμεση- όλους τους Ελληνες και τις επιχειρήσεις για το 2010.

l Εκτινάξουν τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Εκτιμάται ότι μείωση φόρων κατά 1% ενισχύει το ΑΕΠ κατά 2% με 3%.

l Μειώσουν το ποσοστό ανεργίας άμεσα στο 4% από 9%. Υπολογίζεται ότι κάθε 1 μονάδα αύξησης του ΑΕΠ μειώνει το ποσοστό ανεργίας κατά 0,25 της μονάδας. Τα ποσά από σπατάλη και φοροδιαφυγή (53 δισ. ευρώ) αυξάνουν το ΑΕΠ κατά 20% (αν προστεθούν στο υφιστάμενο).

Οσο απλοϊκοί κι αν είναι οι υπολογισμοί αυτοί, δείχνουν ότι αν δεν σταματήσει η κρατική μηχανή να δημιουργεί ελλείμματα και αν δεν περιορισθεί η παραοικονομία που περιλαμβάνει τη φοροδιαφυγή, την εισφοροδιαφυγή και τη διαφθορά, τότε όσα μέτρα κι αν ληφθούν δεν θα έχουν κανένα αποτέλεσμα. Η ΤτΕ εκτιμά πως εάν επιδιωχθεί και επιτευχθεί εξάλειψη της σπατάλης και της φοροδιαφυγής σταδιακά εντός 10 ετών, το κατά προσέγγιση δημοσιονομικό όφελος θα ήταν της τάξεως των 3 έως 5 δισ. ευρώ ή κατά 1,2% με 2,2% του ΑΕΠ.

Τι σημαίνει αυτό; Οτι το έλλειμμα θα μειωνόταν φέτος αυτομάτως κάτω από το 9% (από 12,7% το 2009), χωρίς να ληφθεί κανένα άλλο μέτρο από την κυβέρνηση. Το κόστος του Δημοσίου είναι μεγαλύτερο από την προσφορά του στην ανάπτυξη κατά 2,5 φορές, σύμφωνα με στοιχεία του υπ. Οικονομικών και της ΕΣΥΕ. Η ΕΚΤ υπολόγισε ότι η ίδια ποσότητα και ποιότητα παρεχόμενων υπηρεσιών από το ελληνικό δημόσιο θα μπορούσε να εξασφαλιστεί με μικρότερο κόστος κατά 30%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή