Τρεις μέρες εργασία και δύο κατάρτιση στις επιχειρήσεις που πλήττει η κρίση

Τρεις μέρες εργασία και δύο κατάρτιση στις επιχειρήσεις που πλήττει η κρίση

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πρόγραμμα «3 συν 2» για επιχειρήσεις σε κρίση θα θέσει σε εφαρμογή το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης από τον προσεχή Μάρτιο κι αφού προηγηθεί η συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του επιχειρησιακού προγράμματος στις 25 Φεβρουαρίου, παρουσία των κοινοτικών.

Το πρόγραμμα «3 συν 2» μεταφράζεται σε «3 ημέρες εργασίας συν 2 ημέρες επιδοτούμενη κατάρτιση» και απευθύνεται σε επιχειρήσεις που αποδεδειγμένα παρουσιάζουν προβλήματα λόγω οικονομικής κρίσης. Στην ουσία πρόκειται για μια μορφή επιδότησης του προσωπικού για τις 2 από τις 5 ημέρες της εργάσιμης εβδομάδας, ώστε να υποκατασταθούν οι ενδεχόμενες απολύσεις με κατάρτιση και να αποφευχθεί η μείωση του προσωπικού.

Το μέτρο στηρίζεται σε πρόταση των εργοδοτικών οργανώσεων της Γερμανίας. Εφαρμόζεται σε αρκετές χώρες εδώ και ένα χρόνο και αποτελεί ένα από τα μέτρα που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις πολιτικές της για την αντιμετώπιση της κρίσης στον τομέα της απασχόλησης,

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Γ.Γ. Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων κ. Αθ. Τσέκου, το πρόβλημα για την κατανομή των αρμοδιοτήτων θα επιλυθεί σύντομα με την υπουργική Απόφαση που θα περιλαμβάνει μια λεπτομερή περιγραφή των τομέων (και φορέων) κατάρτισης που αναλαμβάνει κάθε υπουργείο.

Για να ενταχθεί μια επιχείρηση στο πρόγραμμα «3 συν 2» προαπαιτείται η σύνταξη και κατάρτιση επιχειρησιακού σχεδίου στο οποίο θα τεκμηριώνονται οι λόγοι της αίτησης και θα αποδεικνύεται ότι όντως η επιχείρηση έχει λόγους να επιζητεί τους πόρους του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, διότι όντως πλήττεται από την οικονομική κρίση και είναι στα πρόθυρα μείωσης του προσωπικού ή των αποδοχών τους. Επίσης, το Σχέδιο πρέπει να παρουσιάζει με σαφήνεια ποιες και πόσες θέσεις εργασίας κινδυνεύουν, καθώς και το περιεχόμενο της κατάρτισης που χρειάζεται το προσωπικό. Το πρόγραμμα θα έχει σημείο αναφοράς κυρίως τις επιχειρήσεις μεσαίου μεγέθους, ενώ στη διαδικασία σχεδιασμού και υλοποίησης των προγραμμάτων θα εμπλακούν η Επαγγελματική Κατάρτιση Α.Ε. και ο ΟΑΕΔ.

Για όλα αυτά έχει ήδη προηγηθεί μια συνάντηση των κοινωνικών εταίρων με τον γενικό γραμματέα. Ωστόσο, οι ρυθμοί για την ενεργοποίηση του συνόλου των προγραμμάτων που έχουν προκηρυχθεί παραμένουν ακόμη υποτονικοί και φαίνεται ότι δεν θα υπάρξουν θεαματικές αλλαγές πριν δοθεί η τελική έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το συνολικό ανασχεδιασμό των προγραμμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου στην Ελλάδα.

Γι’ αυτό το θέμα ο γενικός γραμματέας του ΕΚΤ στην Ελλάδα, κ. Τσέκος και ο διοικητής του ΟΑΕΔ κ. Ηλ. Κικήλιας συναντήθηκαν πρόσφατα στις Βρυξέλλες με την αρμόδια Διεύθυνση της Ε.Ε. και επαναδεσμεύτηκαν (όπως άλλωστε το είχε πράξει, αλλά χωρίς αποτέλεσμα και η προηγούμενη ηγεσία του Απασχόλησης με το μνημόνιο Σπίντλα-Πετραλιά) πως θα προχωρήσει η δημιουργία διαδικτυακής πύλης όλων των φορέων -κι όχι μόνο του ΟΑΕΔ- για τη σύζευξη προσφοράς – ζήτησης στην αγορά εργασίας.

Πάντως, από αυτή τη διαδικασία θα εξαιρεθούν οι εταιρείες ενοικίασης εργαζομένων, ενώ για τους υπόλοιπους φορείς που θα αναλάβουν μερίδιο στις τοποθετήσεις ανέργων (ΚΕΚ, άλλοι φορείς ιδιωτικού τομέα, ΟΤΑ) θα προηγηθεί μια διαδικασία πιστοποίησης από τον ΟΑΕΔ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή