Ικανοποίηση και συστάσεις από το ΔΝΤ

Ικανοποίηση και συστάσεις από το ΔΝΤ

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η κυβέρνηση έχει κάνει μια δυνατή αρχή με το πρόγραμμα, αλλά οι προκλήσεις παραμένουν», τονίζει το ΔΝΤ σε ενδιάμεση έκθεσή του στην οποία διαπιστώνει ταχείς ρυθμούς και αποτελεσματικότητα στην εφαρμογή του προγράμματος σταθεροποίησης, αλλά ταυτόχρονα επισημαίνει ότι η παραοικονομία και οι υψηλές δαπάνες για τα νοσοκομεία και τα ασφαλιστικά ταμεία εγκυμονούν κινδύνους. Οι συντάκτες της έκθεσης -την ευθύνη έχουν οι Πολ Τόμσεν και Μάρτιν Μιουχλεϊσεν- δηλώνουν «εντυπωσιασμένοι» από την αποφασιστικότητα με την οποία υλοποιείται το πρόγραμμα. Κάνουν λόγο για σημαντικές τομές και μεταρρυθμίσεις «που δεν τόλμησαν άλλες κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια», και περιγράφουν με ενθαρρυντικά σχόλια την πορεία του προϋπολογισμού. «Με βάση τα στοιχεία του πενταμήνου το έλλειμμα έχει μειωθεί σημαντικά, πολύ περισσότερο απ’ ό,τι είχε προγραμματιστεί», αναφέρεται χαρακτηριστικά, και τονίζεται ότι «οι ελληνικές αρχές έχουν κάνει πρόοδο θέτοντας τα δημοσιονομικά σε μία βιώσιμη τροχιά».

Κοινωνική δυσφορία

Επισημαίνεται, πάντως, η ανησυχία της κυβέρνησης για την κοινωνική δυσφορία και καλείται να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα στις αγορές ότι δεν συμβιβάζεται ούτε με τα κλειστά επαγγέλματα, ούτε με τις υπερχρεωμένες δημόσιες επιχειρήσεις. Επίσης, θετικά αποτιμάται η προώθηση του Καλλικράτη, και σε ανάλογο πνεύμα σχολιάζονται κινήσεις όπως η προσπάθεια εξυγίανσης του ΟΣΕ. Αν και σημειώνεται η βελτίωση των στοιχείων από την ΕΛΣΤΑΤ, επισημαίνεται η ανάγκη περαιτέρω βελτίωσης ειδικότερα στους τομείς της υγείας και της κοινωνικής ασφάλισης.

Ταυτόχρονα, διαπιστώνεται σημαντική αύξηση του πληθωρισμού και επισημαίνεται η ανάγκη να καμφθεί η αντίσταση που προβάλλεται από τα κλειστά επαγγέλματα. «Επειδή οι αυξήσεις των έμμεσων φόρων δεν έχουν απορροφηθεί από την αγορά λόγω της κάμψης στην κατανάλωση, θα πρέπει να υπάρξει επιτάχυνση και εμβάθυνση των μέτρων που αφορούν τις μεταρρυθμίσεις της αγοράς, των προϊόντων και των υπηρεσιών σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

Τραπεζικός τομέας

Το Ταμείο παρακολουθεί με προσοχή τις τελευταίες εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα. Η έκθεση σημειώνει ότι τον Μάρτιο του 2010 ο συντελεστής κεφαλαιοποίησης μειώθηκε στο 12,9% από το 13,2% που ήταν τον Δεκέμβριο του 2009, αλλά παραμένει αρκετά υψηλότερα από το 8% που είναι το ελάχιστο αποδεκτό. Εκτιμάται τέλος ότι η στήριξη που παρέχεται από την ΕΚΤ, όπως και ο μηχανισμός χρηματοπιστωτικής σταθερότητας που ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή, προσφέρουν σημαντικές εγγυήσεις στο τραπεζικό σύστημα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή