Κάτι αρχίζει να κινείται και πάλι στη Δραπετσώνα

Κάτι αρχίζει να κινείται και πάλι στη Δραπετσώνα

3' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ανάπλαση… made in China προσδοκούν φορείς του Πειραιά για την παραλία της Δραπετσώνας. Εντεκα χρόνια μετά το οριστικό κλείσιμο του εργοστασίου και την απελευθέρωση του μεγαλύτερου τμήματος της έκτασης των «Λιπασμάτων», η έκταση παραμένει ανεκμετάλλευτη, παρά τις πέντε μελέτες -αριθμός ρεκόρ για τα ελληνικά δεδομένα- που έχουν γίνει για την ανάπλασή της. Το τελευταίο διάστημα όμως η υπόθεση παρουσιάζει και πάλι έντονη κινητικότητα, με τους ιδιοκτήτες του χώρου αλλά και την τοπική αυτοδιοίκηση να αναζητούν παράλληλα (αλλά όχι από κοινού) τρόπο απεμπλοκής της ανάπλασης, ενδεχομένως και με προσέλκυση κινεζικών κεφαλαίων. Στην κατεύθυνση αυτή συνηγορεί και η πρόθεση του υπουργείου Περιβάλλοντος να «σπρώξει» την ανάπλαση της περιοχής, ως πιο εύκολα υλοποιήσιμη απ’ ό,τι το Ελληνικό.

Από το 1999 έως σήμερα για την έκταση της Δραπετσώνας εκπονήθηκε ένα ερευνητικό πρόγραμμα και τέσσερις πολεοδομικές μελέτες. Ωστόσο, καμία δεν υλοποιήθηκε. Κύριο πρόβλημα είναι η διαφωνία των συνιδιοκτητών της έκτασης: της Εθνικής Τράπεζας, που κατέχει τα 254 στρέμματα από τα 670 στρέμματα της έκτασης, της LaFarge (τέως ΑΓΕΤ) που κατέχει 117 στρέμματα, των ΕΛ.ΠΕ. (τέως ΒΡ) που κατέχει 82 στρέμματα, του ΟΛΠ που κατέχει 93 στρέμματα και των δήμων Δραπετσώνας και Κερατσινίου, που κατέχουν μαζί με κάποιες άλλες εκτάσεις του Δημοσίου 112 στρέμματα.

Το τελευταίο διάστημα, κάτι δείχνει να «κινείται». Καταρχήν, η Εθνική Τράπεζα έχει ξεκινήσει νέο γύρο επαφών με τους συνιδιοκτήτες και υποψήφιους επενδυτές. «Η έκταση της Δραπετσώνας βρίσκεται σε πρώτη προτεραιότητα για εμάς, καθώς αποτελεί ένα από τα βασικά μας ακίνητα», λέει στην «Κ» ο διευθυντής Ακίνητης Περιουσίας της Εθνικής Τράπεζας, κ. Αριστοτέλης Καρυτινός. «Η προηγούμενη προσπάθεια «κόλλησε» καθώς καθένας από τους ιδιοκτήτες του χώρου δεν είχε τη δική του ατζέντα».

Η Εθνική Τράπεζα (διά της θυγατρικής της Πρότυπο Κτηματική Τουριστική Α.Ε.) έχει πλέον τροποποιήσει τα σχέδια που παρουσίασε προ τετραετίας. «Η Εθνική είναι ιδιαίτερα ευέλικτη. Για παράδειγμα, γνωρίζουμε ότι η νέα κυβέρνηση θα προτιμούσε να αυξηθεί το πράσινο, κάτι που μας βρίσκει σύμφωνους, να μειωθεί ο συντελεστής δόμησης λ.χ. από το 0,6 στο 0,4 και να μη γίνουν κατοικίες. Τα δεδομένα αυτά είναι υπό συζήτηση. Το σίγουρο πάντως είναι ότι θα αναπτυχθεί επιχειρηματικό κέντρο και μαρίνα», εξηγεί στην «Κ» η πολεοδόμος Κορίνα Δαγκλή, εντεταλμένος σύμβουλος στην εταιρεία. «Η Εθνική Τράπεζα έχει ήδη διαθέσει 10 εκατομμύρια για την απορρύπανση του χώρου, στη σταθεροποίηση των διατηρητέων κτιρίων και άλλα έργα, και θα θέλαμε να δούμε ορισμένα γρήγορα βήματα από την Πολιτεία, όπως η τροποποίηση των χρήσεων γης της περιοχής, που εξακολουθούν να είναι βιομηχανικές».

Ταυτόχρονα, αλλά όχι από κοινού, κινείται και η νομαρχία Πειραιά με βάση τη δική της μελέτη, που προβλέπει τη δημιουργία 2-4 ουρανοξυστών, ορισμένες εμπορικές χρήσεις και τη μετατροπή του υπολοίπου 70% σε πάρκο. «Η πρότασή μας θα οδηγήσει στη δόμηση μόλις του 6% της έκτασης και θεωρούμε ότι είναι ρεαλιστική», λέει στην «Κ» ο νομάρχης Πειραιά κ. Γιάννης Μίχας. Πρόσφατα ο νομάρχης Πειραιά συνάντησε την υπουργό Περιβάλλοντος, προκειμένου να προωθήσει την πρότασή του. Η οποία πρόταση όμως βρίσκει αντίθετη την Εθνική Τράπεζα: «Η δημιουργία πύργων δίπλα στη θάλασσα, εκτός από αντιαισθητική είναι και ανεδαφική, καθαρά από στατικής άποψης», σχολιάζει η κ. Δαγκλή.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που «κυκλοφορεί» στους επιχειρηματικούς κύκλους είναι ότι η επένδυση στη Δραπετσώνα αναθερμαίνεται εξαιτίας της μεγάλης κινεζικής επένδυσης στο λιμάνι του Πειραιά. Η Πολιτεία πάντως, διά στόματος της υπουργού Περιβάλλοντος κ. Τίνας Μπιρμπίλη, εξέφρασε πρόσφατα την πρόθεση να προωθήσει το ταχύτερο δυνατόν τη λύση που θα προκριθεί, καθώς θεωρείται σχετικά εύκολα υλοποιήσιμη (τουλάχιστον σε σχέση με άλλες προς ανάπλαση περιοχές όπως το Ελληνικό) και θα αποφέρει έσοδα. Σε αναμονή, λοιπόν, των εξελίξεων.

Πέντε μελέτες, καμία λύση

Τουλάχιστον πέντε μελέτες έχουν γίνει από το 1999 έως σήμερα για την αξιοποίηση της έκτασης, καμία όμως δεν ευοδώθηκε. Πιο συγκεκριμένα:

– Το πρώτο ερευνητικό πρόγραμμα για την τύχη του χώρου ανατέθηκε από το ίδρυμα Μποδοσάκη στο Εργαστήριο Αστικού Περιβάλλοντος του ΕΜΠ το 1999.

– Ακολούθησε το 1999-2000 μελέτη που έγινε για λογαριασμό του Οργανισμού Αθήνας.

– Το 2005 ο δήμος Δραπετσώνας ανέθεσε πολεοδομική μελέτη για την ανάπλαση του τμήματος που βρίσκεται στα διοικητικά του όρια.

– Το 2006 η Εθνική Τράπεζα παρουσίασε τη δική της μελέτη.

– Το 2008 η νομαρχία ανέθεσε τη δική της. Προέβλεπε τη δημιουργία 2-4 πύργων των 22-34 ορόφων με κάλυψη 7.500 τ.μ. και δόμηση 195.000 τ.μ. Στον υπόλοιπο χώρο θα δημιουργηθεί πάρκο, μαρίνα και άλλες χρήσεις, με μέσο Σ.Δ. 0,41.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή