Τα τέσσερα κρίσιμα μέτωπα και η άποψη της Πειραιώς

Τα τέσσερα κρίσιμα μέτωπα και η άποψη της Πειραιώς

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για την αποσαφήνιση των ερωτημάτων και των προβληματισμών που έχουν δημιουργηθεί από την πρόταση εξαγοράς της Πειραιώς, η «Κ» απευθύνθηκε στη διοίκηση της τράπεζας, ζητώντας την επίσημη τοποθέτησή της για μια σειρά από θέματα, όπως:

1. Για τη δυνατότητα υλοποίησης εξαγορών δημοσίων τραπεζών ενώ αντλεί κεφάλαια από το κρατικό πρόγραμμα στήριξης και την ΕΚΤ. Η Πειραιώς υποστηρίζει πως «είναι λάθος η άποψη ότι το τίμημα που προσφέραμε χρησιμοποιεί χρήματα από το πρόγραμμα ενίσχυσης ρευστότητας των τραπεζών. Οι τράπεζες πήραν χρήματα από το πρόγραμμα για την ενίσχυση της ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας, τα οποία διέθεσαν εξ ολοκλήρου για τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών. Αλλωστε, η χρήση των κονδυλίων αυτών ελέγχεται σε μηνιαία βάση από το Συμβούλιο Εποπτείας Τραπεζών, το οποίο λειτουργεί υπό την εποπτεία του υπ. Οικονομικών και του διοικητή της ΤτΕ. Ο νόμος για την ενίσχυση της ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας δεν βάζει κανένα νομικό, οικονομικό ή άλλου τύπου περιορισμό σε συνήθεις επιχειρηματικές ενέργειες, όπως προτάσεις εξαγορών και συγχωνεύσεων. Κάθε άλλη προσέγγιση είναι όχι μόνο νομικά λάθος αλλά και αντιβαίνει προς τις δημοσιοποιημένες προτροπές της κυβέρνησης, της ΤτΕ, της Ε. Ε. και του ΔΝΤ για συνένωση δυνάμεων και δημιουργία ισχυρότερων τραπεζικών οργανισμών».

2. Για τις πραγματικές δυνατότητες εφαρμογής της πρότασης εξαγοράς της ΑΤΕ και του Τ. Τ., η Πειραιώς υπογραμμίζει ότι η πρόταση είναι επίσημη και δεσμευτική και υποβλήθηκε από τον πρόεδρό της στον υπ. Οικονομικών. «Η πρόταση είναι απολύτως εφαρμόσιμη, καθώς βασίζεται σε συγκεκριμένο και αναλυτικό επιχειρηματικό σχέδιο που αποδεικνύει τη βιωσιμότητα και επιτυχία του εγχειρήματος. Ο νέος τραπεζικός όμιλος θα έχει ηγετική θέση στην ελληνική αγορά με πολύ ικανοποιητική ρευστότητα για τα ευρωπαϊκά δεδομένα και ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια. Τα στοιχεία αυτά περιλαμβάνονται στην πρόταση που υποβλήθηκε στον υπ. Οικονομικών. Επίσης, η υλοποίηση της πρότασης αυτής δημιουργεί μεγάλες συνέργειες προς όφελος πελατών, εργαζομένων, μετόχων και των τριών τραπεζών, αλλά και της ελληνικής οικονομίας γενικότερα».

3. Για το χαμηλό τίμημα που προσφέρεται για την Αγροτική, υποστηρίζει ότι για την αποτίμηση της πρότασης που υποβλήθηκε έχουν ληφθεί υπόψη οι τρέχουσες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στην αγορά. «Ως γνωστό, οι τιμές των μετοχών όλων των ελληνικών τραπεζών στο Χ. Α. έχουν μειωθεί δραματικά λόγω της πολύ αρνητικής εικόνας της ελληνικής οικονομίας και κυμαίνονται πολύ κάτω από την πραγματική αξία τους ακόμη και την καθαρή τους θέση (Price/ Book Value = 0,5 περίπου). Μόνη εξαίρεση από όλες τις ελληνικές τράπεζες αποτελεί η τιμή της Αγροτικής που λόγω της μεγάλης συγκέντρωσης των μετοχών της στα χέρια του Δημοσίου παραμένει σημαντικά πάνω από την καθαρή της θέση (Price/ Book Value = 2 περίπου)».

4. Για το ενδεχόμενο η πρόταση να σχετίζεται με τα διενεργούμενα stress tests η διοίκηση της τράπεζας υπογραμμίζει ότι η υποβληθείσα πρόταση δεν έχει καμία σχέση με τα σενάρια ακραίων καταστάσεων που διενεργεί η αρμόδια αρχή της Ε. Ε. σε συνεργασία με την ΤτΕ. Τα stress tests αυτά έχουν ήδη ολοκληρωθεί από τις ελληνικές τράπεζες και αποσταλεί στην ΤτΕ, για δε τα αποτελέσματα θα υπάρξει σχετική ανακοίνωση το 3ο 10ημερο του Ιουλίου από την Ε. Ε. και την ΤτΕ. «Για την Τράπεζα Πειραιώς τα αποτελέσματα της άσκησης είναι ιδιαίτερα ικανοποιητικά και κινούνται σημαντικά υψηλότερα από το αποδεκτό όριο ακόμη και στο πιο ακραίο δυσμενές σενάριο. Και αυτό θα το διαπιστώσετε σε 10 ημέρες» υπογραμμίζουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή