Τεστ αντοχής και για τις ασφαλιστικές

Τεστ αντοχής και για τις ασφαλιστικές

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο ασφαλιστικός κλάδος που τυπικά απέχει από την επίσημη συζήτηση περί ασκήσεων αντοχής (stess test) είναι ίσως αυτός που «στρεσάρεται» περισσότερο απ’ οποιονδήποτε άλλο τομέα του χρηματοοικονομικού κλάδου.

Η απογοητευτική εικόνα που σταθερά εμφανίζουν οι ασφαλιστικές εταιρείες τα τελευταία χρόνια, αναμένεται να αποκαλυφθεί εκ νέου και συγκεκριμένα με την ανάληψη της εποπτείας τους από την Τράπεζα της Ελλάδος, που θα έχει ολοκληρωθεί έως τον Νοέμβριο.

Η «καυτή πατάτα» της φερεγγυότητας του κλάδου έχει επανέλθει στο προσκήνιο με τον έλεγχο που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη από την Επιτροπή Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης, ο οποίος φέρνει στην επιφάνεια ελλείμματα αρκετών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ. Ελλείψει εναλλακτικών χρηματοδοτικών εργαλείων οι μέτοχοι των εταιρειών, η πλειονότητα των οποίων είναι προσωποπαγείς, θα πρέπει να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, προχωρώντας σε γενναίες αυξήσεις κεφαλαίων, τα χρήματα για την κάλυψη των οποίων είναι άγνωστο πού θα βρεθούν.

Παρά την προοπτική κατάργησής της, η σημερινή εποπτική αρχή εντείνει τις πιέσεις της για την προσαρμογή του κλάδου στο μεγάλο crash test που ορίζουν οι νέοι κεφαλαιακοί κανόνες, γνωστοί ως Solvency II. Το ραντεβού έχει ανανεωθεί για τον Σεπτέμβριο, μήνα κατά τον οποίο οι εταιρείες θα πρέπει να υποβάλουν στην ΕΠΕΙΑ τα στοιχεία 6μήνου για την τήρηση της επάρκειας των αποθεμάτων τους και όσοι γνωρίζουν τις εξελίξεις προειδοποιούν ότι τότε θα «χυθεί νέο αίμα».

Τα χρέη του κλάδου που αντιμετωπίζει χρόνια προβλήματα αφερεγγυότητας εκκρεμούν ήδη από το 2009, όταν τέθηκαν σε ισχύ οι νέοι κανόνες για το περιθώριο φερεγγυότητας. Με απόφασή της η ΕΠΕΙΑ είχε δώσει 3ετή προθεσμία για την κάλυψη της μαύρης τρύπας του κλάδου, επιτρέποντας την κάλυψη του ελλείμματος κατά 30% το 2009. Τον Σεπτέμβριο έρχεται ο λογαριασμός για την κάλυψη του 70% του ελλείμματος στα αποθέματα, ενώ το 2011 θα πρέπει να καλυφθεί το 100%. Η μεσολάβηση ενός ακόμη πιο δύσκολου χρόνου όχι μόνο δεν περιόρισε, αλλά αύξησε τα ελλείμματα και παρά τις ρυθμίσεις για την ευνοϊκή αποτίμηση των ακινήτων, των μετοχών και των ομολόγων, τα προβλήματα οξύνθηκαν και κορυφώθηκαν από την αρνητική οικονομική συγκυρία.

Την ίδια στιγμή ασφυκτικές είναι οι πιέσεις από τις διαδοχικές αποφάσεις που εκδίδει η ΕΠΕΙΑ, οι οποίες επιχειρούν να συμμορφώσουν τις εταιρείες έγκαιρα με το νέο κανονιστικό πλαίσιο του Solvency. Αποφάσεις όπως αυτές που αφορούν την αποτελεσματική επενδυτική πολιτική, τη διαχείριση κινδύνων ή ακόμα και τις διαδικασίες επιλογής στελεχών, αποτελούν άγνωστο πεδίο για μεγάλη μερίδα εταιρειών που επέτρεπε μέχρι σήμερα στον ιδιοκτήτη να ασκεί διοίκηση και γιατί όχι (;) να προσδιορίζει και τα αποθέματα!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή