Τις 1.000 έφθασαν οι αιτήσεις για φωτοβολταϊκά σε κατοικίες

Τις 1.000 έφθασαν οι αιτήσεις για φωτοβολταϊκά σε κατοικίες

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις 1.000 περίπου υπολογίζονται οι αιτήσεις που έχει υποδεχθεί η ΔΕΗ για τη σύνδεση φωτοβολταϊκών εγκατεστημένων από ιδιώτες στις στέγες κατοικιών, ενώ οι εκτιμήσεις από τις τράπεζες κάνουν λόγο για την ανερχόμενη δραστηριότητα στις χρηματοδοτήσεις δανείων. Η απόφαση για την παράκαμψη της Πολεοδομίας στις εγκρίσεις εργασιών μικρής κλίμακας για όσα οικόπεδα είναι εντός σχεδίου, αποτελεί σημαντικό βήμα για την ενεργοποίηση του ενδιαφέροντος από την πλευρά των ιδιωτών, ενώ με σχετική απόφαση επιταχύνονται οι διαδικασίες για την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών και σε οικόπεδα εκτός σχεδίου. Τα προγράμματα δανειοδότησης για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις στέγες ή τις προσόψεις, βασίζονται κυρίως στη λογική των στεγαστικών δανείων με εξασφαλίσεις ή της εκχώρησης της σύμβασης της ΔΕΗ. Σύμφωνα με τα στοιχεία από τις τράπεζες πάνω από το 60% των αιτήσεων που υποβάλλονται είναι αυτής της μορφής, ενώ η μεγιστοποίηση του οφέλους για τον ιδιώτη επιτυγχάνεται με την εγκατάσταση του ανώτατου ορίου, δηλαδή έως τα 10 KW. Η παραγόμενη ενέργεια πωλείται στη ΔΕΗ έναντι συμφωνημένης τιμής, η οποία έχει οριστεί στα 0,55 ευρώ ανά κιλοβατώρα για όσες επενδύσεις εγκριθούν έως το τέλος του 2011.

Η εγκατάσταση του ανώτατου ορίου σε μια ταράτσα 150 τ.μ. προϋποθέτει ανώτατο κόστος επένδυσης 40.000 – 45.000 ευρώ και αποφέρει έσοδα της τάξης των 7.500 ευρώ ετησίως, επιτρέποντας την πλήρη απόσβεση της επένδυσης σε 6 περίπου χρόνια. Τα δάνεια με προσημείωση ή εκχώρηση της σύμβασης τιμολογούνται με επιτόκιο 5% έως 6% κατά μέσο όρο και λόγω της μακράς διάρκειας αποπληρωμής -έως 25 χρόνια- επιτρέπουν στον δανειολήπτη την εξόφληση του δανείου και την αποκόμιση ενός μέρους του οφέλους την ενδιάμεση περίοδο έως και την πλήρη αποπληρωμή του ποσού.Η αγορά των δανείων παραγωγής και εξοικονόμησης ενέργειας από ιδιώτες αναμένεται να διευρυνθεί μέσα από το πρόγραμμα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής για την «εξοικονόμηση κατ’ οίκον», καθώς στο τέλος Σεπτεμβρίου αναμένεται να δημοσιευθεί η προκήρυξη για τις λεπτομέρειες και τους όρους χρηματοδότησης. Οι τράπεζες είναι επί ποδός, αναμένοντας την ενεργοποίηση του προγράμματος, που θα κινητοποιήσει πόρους ύψους 400 εκατ. ευρώ περίπου, αλλά θα αποτελέσει και πυλώνα για τη διαμόρφωση και εναλλακτικών δανειακών προγραμμάτων, που δεν θα επιδοτούνται από το ΤΕΜΠΜΕ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή