«Οι συγχωνεύσεις τραπεζών δεν αποτελούν πανάκεια»

«Οι συγχωνεύσεις τραπεζών δεν αποτελούν πανάκεια»

4' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πεποίθηση ότι οι συγχωνεύσεις δεν αποτελούν πανάκεια υπογραμμίζει σε συνέντευξή του στην «Κ» ο πρόεδρος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου (Τ.Τ.) Κλέων Παπαδόπουλος, προσθέτοντας ότι η γρήγορη επιστροφή της χώρας σε αναπτυξιακή τροχιά είναι το μέγα ζητούμενο. Ο κ. Παπαδόπουλος διατυπώνει επιφυλάξεις για την πρόταση εξαγοράς που κατέθεσε η Τράπεζα Πειραιώς, παρουσιάζει τους στόχους του Τ.Τ. και εμφανίζεται αισιόδοξος για την έξοδο της χώρας από την κρίση.

– Το φλέγον θέμα των ημερών είναι οι προσδοκίες για αλλαγές στο τραπεζικό τοπίο μέσω συγχωνεύσεων. Ποιες είναι οι εκτιμήσεις σας;

– Εδώ και πολύ καιρό συζητείται ότι θα αλλάξει το τοπίο και θα γίνουν συγχωνεύσεις. Το πόσο γρήγορα θα γίνουν δεν το γνωρίζω, ωστόσο τις περισσότερες φορές οι προσδοκίες ελάχιστη επαφή έχουν με την πραγματικότητα. Θέλω να υπενθυμίσω ότι οι συγχωνεύσεις δεν αποτελούν πανάκεια. Αν δεν είναι μια καλά μελετημένη πρόταση, μεταξύ τραπεζών που πατούν καλά στα πόδια τους, και δεν δημιουργείται πρόσθετη αξία, τότε μια συγχώνευση προκαλεί περισσότερα προβλήματα από όσα φιλοδοξεί ότι θα λύσει. Με ανησυχεί το γεγονός ότι σε μια περίοδο που οι τράπεζες πρέπει να επικεντρωθούν στο πώς θα τονώσουν την οικονομία με αναπτυξιακές κινήσεις, όλος ο κόσμος αναλώνεται με τη «συγχωνευσιολογία». Η εμμονή αυτή είναι αντιπαραγωγική. Αλλωστε το πρόβλημα των τραπεζών σήμερα δεν είναι το μικρό τους μέγεθος αλλά η πρόσβαση σε ρευστότητα, λόγω της κακής δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας. Ενα πράγμα θα έπρεπε να μας απασχολεί νυχθημερόν: πώς θα οδηγήσουμε τη χώρα πιο γρήγορα σε τροχιά ανάπτυξης.

– Σε εξέλιξη βρίσκεται η πρόταση εξαγοράς του Τ.Τ. από την Τράπεζα Πειραιώς. Ως διοίκηση δεν θα τοποθετηθείτε έναντι της πρότασης;

– Ο θεσμικός ρόλος μου απαιτεί να προασπίζομαι τα συμφέροντα όλων των μετόχων μας. Η πρόταση της Τράπεζας Πειραιώς αφορά συγκεκριμένο μέτοχο, ο οποίος και την αξιολογεί. Αν γίνει δημόσια πρόταση στους μετόχους της τράπεζας ασφαλώς θα την αξιολογήσουμε και θα εκφράσουμε γνώμη. Σίγουρα η πρόταση είναι συμφέρουσα για τους μετόχους της Πειραιώς. Ταυτόχρονα βάζει στην ατζέντα της συζήτησης όλο το τραπεζικό σύστημα. Από εκεί και πέρα για τη συγκεκριμένη πρόταση έχουν διατυπωθεί σοβαρές αιτιάσεις από νομικούς και αναλυτές. Παράδειγμα ο σεβασμός των δικαιωμάτων μειοψηφίας ή το ιδιότυπο της προσφοράς που αφορά ταυτόχρονα δύο πιστωτικά ιδρύματα, το Τ.Τ. και την ΑΤΕ, και μάλιστα με τη λογική ή και τα δύο ή τίποτα. Σε κάθε περίπτωση όμως αυτά είναι θέματα που θα αξιολογηθούν από τον βασικό μέτοχο και τους συμβούλους του. Εμένα με ενδιαφέρει να υπηρετώ το όραμα μιας κοινωνικής τράπεζας, το οποίο και σκοπεύω να αναδείξω και να ενισχύσω.

– Πώς βλέπετε την προοπτική δημιουργίας ενός ισχυρού δημόσιου πυλώνα στο τραπεζικό σύστημα;

– Στην Ελλάδα πρέπει κάποια στιγμή να ξεκαθαρίσουμε τις έννοιες και τη σημασία τους. Στη χώρα μας όπως και σε όλο τον κόσμο το σύνολο του τραπεζικού συστήματος βρίσκεται υπό δημόσιο έλεγχο. Το ερώτημα είναι αν θέλουμε και δημόσια ιδιοκτησία. Στο παρελθόν ο έλεγχος και η διοίκηση τραπεζών και άλλων επιχειρήσεων από το Δημόσιο ήταν υπεύθυνα για πολλές αμαρτίες τις οποίες σε μεγάλο βαθμό πληρώνουμε σήμερα. Ασφαλώς με μεγάλες αμαρτίες βαρύνεται και ο ιδιωτικός τομέας. Το ζητούμενο είναι το Δημόσιο να διασφαλίσει μέσω του θεσμικού του ρόλου ότι με την τήρηση των κανόνων, τη διαφάνεια και τη λογοδοσία οι αμαρτίες θα εξαλειφθούν. Δυστυχώς για πολλά χρόνια το Δημόσιο δεν άσκησε όπως θα έπρεπε τον θεσμικό του χαρακτήρα και αναλώθηκε στον ρόλο του κράτους – επιχειρηματία με τα γνωστά αποτελέσματα. Στο πλαίσιο αυτό θα έλεγα ότι είναι λάθος η αντίληψη ότι το κράτος θα ελέγχει καλύτερα το τραπεζικό σύστημα, όντας ιδιοκτήτης τραπεζών και ότι οι αποκρατικοποιήσεις οδηγούν σε απώλεια ελέγχου. Ο έλεγχος πρέπει να ασκείται θεσμικά και εκεί τελειώνει η κουβέντα περί ελέγχου. Ωστόσο, η δημόσια ιδιοκτησία πρέπει να υπηρετεί την κοινωνία και να υπόκειται σε αυστηρούς κανόνες διαφάνειας και λογοδοσίας. Ο κόσμος έχει την ανάγκη ενός δημόσιου πυλώνα γιατί οι ιδιωτικές τράπεζες με την εμμονή τους στην ονομαστική κερδοφορία έχουν αποξενώσει την κοινωνία και την έχουν οδηγήσει σε πολλά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σήμερα. Μια κερδοφορία που συχνά αποδεικνύεται πρόσκαιρη και συγκυριακή, υποκρύπτοντας και υποσκάπτοντας τη μακροπρόθεσμη υγεία των ισολογισμών τους. Οι τράπεζες πρέπει να ξαναβρούν τον παραδοσιακό τους ρόλο. Να φυλάσσουν την περιουσία των πελατών και να δανείζουν την υγιή επιχειρηματικότητα, δημιουργώντας και στηρίζοντας την ανάπτυξη.

– Στο σημερινό δύσκολο περιβάλλον για τις τράπεζες και την οικονομία ποιος ο ρόλος και οι φιλοδοξίες του Τ.Τ.;

– Στον πυρήνα της φιλοσοφίας μας βρίσκεται ο άνθρωπος και δεν κουραζόμαστε να επαναλαμβάνουμε ότι είμαστε μια ανθρώπινη τράπεζα. Μας ενδιαφέρει αν δημιουργούμε μακροχρόνιες σχέσεις και δεν βλέπουμε τους πελάτες μας ως αριθμούς – στόχους. Είμαι βέβαιος ότι η προσέγγισή μας αυτή, το χτίσιμο μακροχρόνιας σχέσης εμπιστοσύνης, θα φέρει πρόσθετες εργασίες στην τράπεζά μας. Στη σημερινή δύσκολη συγκυρία για τη χώρα θέλουμε να συμβάλλουμε δυναμικά στην ενεργοποίηση της ανάπτυξης, χρηματοδοτώντας νέες ιδέες και επιχειρήσεις. Το να μοιράζεις χρήματα είναι εύκολο. Το δύσκολο είναι να χορηγείς χρήματα σε αξιόχρεους πελάτες, διαφυλάσσοντας τα χρήματα των καταθετών. Αν χρηματοδοτήσεις μια έξυπνη επιχειρηματική ιδέα, κάποιον ικανό επαγγελματία, συμβάλλεις στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, εισοδημάτων και κοινωνικού πλούτου. Στο Τ.Τ. είμαστε δίπλα στο δημιουργικό κομμάτι της κοινωνίας που μέσα στην κρίση διακρίνει την ευκαιρία για ένα καλύτερο αύριο.

«Υλοποιούνται διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις ιστορικής σημασίας»

– Ποιες είναι οι εκτιμήσεις σας για την οικονομία; Είστε αισιόδοξος ή απαισιόδοξος;

– Είμαι αισιόδοξος. Στη χώρα τους τελευταίους μήνες συντελείται κοσμογονία και υλοποιούνται διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις ιστορικής σημασίας. Είμαι βέβαιος ότι μέσα από τη φωτιά της ύφεσης θα έρθει η αναγέννηση. Αν συνεχίσουμε την αποτελεσματική εφαρμογή του προγράμματος σταθερότητας και δώσουμε βάρος στην ανάπτυξη, κάτι που βρίσκεται στις άμεσες προτεραιότητες του πρωθυπουργού, η ανάκαμψη θα έρθει πολύ πιο σύντομα από αυτό που περιμένουν οι αγορές. Δεν αργεί η στιγμή που θα σταθούμε και πάλι στα πόδια μας και δεν θα έχουμε ανάγκη πρόσθετης βοήθειας. Οι αγορές δεν έχουν ακόμα αντιληφθεί πόσο «λίπος» είχε, και σε κάποιο βαθμό εξακολουθεί να έχει, η ελληνική οικονομία. Αυτό που κάνει η κυβέρνηση είναι ότι κόβει το «λίπος». Είμαστε μια πλούσια χώρα, με δυνατότητες, άξιο ανθρώπινο δυναμικό και είμαι βέβαιος ότι τα αποτελέσματα, στο τέλος της ημέρας, θα είναι εντυπωσιακά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή