Κοινή εξόρμηση κυβέρνησης – τρόικας στην Ευρώπη

Κοινή εξόρμηση κυβέρνησης – τρόικας στην Ευρώπη

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επίθεση «φιλίας» και ενημέρωσης των επενδυτών θα εξαπολύσει μέσα στο επόμενο δίμηνο το οικονομικό επιτελείο, με τη «σφραγίδα» της τρόικας. Το ζητούμενο δεν είναι μόνον να επιτευχθεί η μείωση του ελλείμματος και η προώθηση των μεταρρυθμίσεων, αλλά και να επικοινωνηθούν τα μέχρι στιγμής θετικά αποτελέσματα, έτσι ώστε να μετριαστούν οι αρνητικές εκθέσεις που βλέπουν κατά καιρούς το φως της δημοσιότητας από διάφορους ξένους οίκους και επενδυτικές τράπεζες και να γίνει ομαλότερη η επάνοδος της Ελλάδας στις αγορές.

Για τον λόγο αυτό και μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου αναμένεται ένα «μπαράζ» road shows (εκδηλώσεις ενημέρωσης των επενδυτών) ανά την Ευρώπη. Ιδιαίτερη αίσθηση αναμένεται να προκαλέσει το road show που ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει το υπουργείο Οικονομικών με την τρόικα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα πρότεινε, και η ελληνική πλευρά το υιοθέτησε, την από κοινού εξόρμηση στους επενδυτές.

Ετσι, αν και οι τελικές λεπτομέρειες δεν έχουν ακόμα καθοριστεί, μέσα στον Σεπτέμβριο (στη χειρότερη των περιπτώσεων μέσα στον Οκτώβριο) ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου μαζί με στελέχη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), της Κομισιόν και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), θα βρεθούν σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες με στόχο να αποδείξουν στις αγορές ότι το Μνημόνιο εφαρμόζεται κανονικά και η ελληνική οικονομία μπαίνει σε τροχιά εξυγίανσης. Σύμφωνα με τα όσα έχουν συζητηθεί έως τώρα, ο υπουργός και η τρόικα θα βρεθούν σε Λονδίνο, Φρανκφούρτη και Παρίσι. Η παρουσία και η ενεργός συμμετοχή της τρόικας στις παρουσιάσεις στους επενδυτές της πορείας της ελληνικής οικονομίας, εκτιμάται ότι θα προσδώσει άλλο κύρος, δεδομένου ότι η αξιοπιστία της Ελλάδας δεν έχει ακόμα ανακτηθεί.

Η αρχή των road shows, όμως, θα γίνει την επόμενη εβδομάδα, οπότε και το Χρηματιστήριο Αθηνών διοργανώνει την «Ελληνική ημέρα» στο Λονδίνο για πέμπτη συνεχή χρονιά.

Μόνο που φέτος σε αυτή την εκδήλωση θα συμμετάσχουν και ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ), κ. Γ. Ζανιάς, ο επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) κ. Π. Χριστοδούλου και ο ειδικός γραμματέας Αποκρατικοποιήσεων κ. Γ. Χριστοδουλάκης. Η παρουσία τους δίνει άλλη βαρύτητα πλέον στην επίσκεψη της ελληνικής αντιπροσωπείας στο Λονδίνο.

Μάλιστα, τις ίδιες μέρες πραγματοποιείται αντίστοιχο road show στην Κίνα, όπου και η Ελλάδα ήταν προσκεκλημένη. Ωστόσο, φαίνεται ότι προτιμήθηκε η πιο δυνατή παρουσία της χώρας στο Λονδίνο, ενώ από το υπουργείο Οικονομικών σημειώνουν ότι τέτοιου είδους εκδηλώσεις γίνονται συνεχώς και σε ολόκληρο τον κόσμο, με την Ελλάδα πάντα να βρίσκεται στο ενδιαφέρον των επενδυτών.

Πέραν αυτών, στο ταξιδιωτικό ημερολόγιο του υπουργού Οικονομικών υπάρχει και η ετήσια σύνοδος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Η σύνοδος φέτος θα πραγματοποιηθεί στις 11 και 12 Οκτωβρίου στην Ουάσιγκτον και στο οικονομικό επιτελείο μελετούν το ενδεχόμενο να συνδυάσουν την ελληνική συμμετοχή στη σύνοδο με τη διεξαγωγή και συναντήσεων με επενδυτές και παράγοντες της αμερικανικής οικονομίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή