Λύση στα έντοκα εξάμηνης διάρκειας

Λύση στα έντοκα εξάμηνης διάρκειας

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η δυναμική έξοδος της Ελλάδας στο εξωτερικό για την ενημέρωση των επενδυτών συνδυάζεται και με την προώθηση των μηνιαίων εντόκων γραμματίων. Λίγες μέρες μετά την παρουσία της ελληνικής αποστολής στο Λονδίνο, που θα γίνει την επόμενη εβδομάδα (8 Σεπτεμβρίου), ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) θα εκδώσει έντοκα γραμμάτια, «εγκαινιάζοντας» τον νέο τρόπο προσέγγισης των αγορών.

Πλέον το οικονομικό επιτελείο δεν θα ζητάει δανεικά από τις αγορές κάθε τρεις μήνες μέσω γραμματίων, αλλά κάθε μήνα. Την Τρίτη, 14 Σεπτεμβρίου, το υπουργείο Οικονομικών θα εκδώσει έντοκα γραμμάτια 6μηνης διάρκειας. Οι λεπτομέρειες δεν έχουν ακόμα καθοριστεί για το ακριβές ποσό που θα ζητήσει η Ελλάδα, ενώ είναι νωρίς ακόμα για να υπάρξει και κάποια «αξιόπιστη» πρόβλεψη αναφορικά με το κόστος.

Ωστόσο, η Ελλάδα από σήμερα έως και τα τέλη του έτους θα πρέπει να αντλήσει από τις αγορές περί τα 4,5 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με αναλυτές στην αγορά, αναμένουν το ποσό αυτό να «σπάσει» στα τρία. Δηλαδή, να αντληθούν περίπου 1,5 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο, άλλα τόσα τον Οκτώβριο και άλλα τόσα τον Νοέμβριο, καθώς ο Δεκέμβριος δεν ενδείκνυται για έκδοση γραμματίων.

Μία εβδομάδα αργότερα, στις 21 Σεπτεμβρίου, ο ΟΔΔΗΧ θα προχωρήσει και στη δημοπρασία εντόκων γραμματίων 3 μηνών. Αντιστοίχως θα κινηθεί και στους επόμενους μήνες. Κάθε δεύτερη Τρίτη του μήνα θα γίνεται δημοπρασία 6μηνων ή ετησίων γραμματίων και κάθε τρίτη Τρίτη του μήνα θα δημοπρατούνται γραμμάτια 3μηνης διάρκειας.

Στόχος είναι να διατηρηθεί «ζεστή» η επαφή της χώρας με τις αγορές, έτσι ώστε να είναι ακόμα ευκολότερη η έκδοση ομολόγων μέσα στο 2011. Μία από τις ιδέες που υπάρχουν είναι, μάλιστα, τα πρώτα ομόλογα που θα επανεκδώσει η Ελλάδα να απευθύνονται στην ελληνική παροικία του εξωτερικού. Δηλαδή, να εκδοθούν «ομόλογα διασποράς», τα οποία θα αγοράσουν οι Ελληνες που ζουν εκτός των συνόρων της χώρας. Πάντως, αυτή η ιδέα βρίσκεται προς το παρόν σε πολύ πρώιμο στάδιο.

Σε κάθε περίπτωση, από το υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζουν πως θα πρέπει πρώτα να δείξουν οι αγορές ότι εμπιστεύονται και πάλι την Ελλάδα, οδηγώντας τη διαφορά απόδοσης (spread) των ελληνικών ομολόγων έναντι των αντίστοιχων γερμανικών σε φυσιολογικά επίπεδα. Αυτό, όμως, θα επιτευχθεί μόνο με την πιστή εφαρμογή του Μνημονίου και τη δραστική μείωση του ελλείμματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή