Νέα μπλόκα σε μαύρο χρήμα και φοροδιαφυγή από το ΣΔΟΕ

Νέα μπλόκα σε μαύρο χρήμα και φοροδιαφυγή από το ΣΔΟΕ

4' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τριπλό μπλόκο στήνει το υπουργείο Οικονομικών σε όσους μεταβιβάζουν περιουσιακά στοιχεία, αποκρύπτοντας την πραγματική τιμή πώλησης, αποκτούν έσοδα από παράνομες δραστηριότητες καθώς και στους ιδιοκτήτες σκαφών αναψυχής που διατηρούν τα γιοτ σε εικονικές εταιρείες.

Με νομοθετική ρύθμιση που θα κατατεθεί το προσεχές διάστημα θα προβλεφθούν αυστηρές διατάξεις για το «πόθεν έσχες». Συγκεκριμένα, διάταξη του σχεδίου νόμου θα προβλέπει ότι το βάρος της απόδειξης για τη νομιμότητα απόκτησης κεφαλαίων που εντοπίζονται σε τραπεζικούς λογαριασμούς ελεγχομένων πολιτών θα το έχουν πλέον οι ίδιοι οι ελεγχόμενοι και όχι η φορολογούσα αρχή.

Η αλλαγή αυτή θα βοηθήσει σημαντικά τους ελεγκτές του υπουργείου Οικονομικών κυρίως εκείνους που ερευνούν μεγάλες φορολογικές υποθέσεις και διαπιστώνουν συνεχώς οικονομικές απάτες, τις οποίες όμως σε αρκετές περιπτώσεις δεν μπορούν να αποδείξουν και να στηρίξουν στα δικαστήρια. Με το νέο θεσμικό πλαίσιο οι ελεγχόμενοι θα υποχρεούνται να αποδείξουν τη νομιμότητα των χρημάτων που έχουν σε τραπεζικούς λογαριασμούς ή την απόκτηση ακινήτων μεγάλης αξίας, τα οποία δεν μπορούν να δικαιολογηθούν από τα εισοδήματά τους. Θα πρέπει να προσκομίζουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά στις φορολογικές αρχές που να αποδεικνύουν τον τρόπο απόκτησης των εσόδων τους και ότι αυτά προήλθαν από νόμιμες δραστηριότητες ή πρόκειται για κληρονομιές κ.λπ.

«Βρώμικο χρήμα»

Εφόσον δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι πρόκειται για βρώμικο χρήμα, και στην περίπτωση που ο φορολογούμενος δεν μπορεί να αποδείξει την προέλευση των χρημάτων του, το ποσό αυτό θα φορολογηθεί ως εισόδημα με συντελεστή 45%. Διαφορετικά και εφόσον υπάρχουν ενδείξεις ότι τα χρήματα είναι προϊόν ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, οι φορολογικές αρχές αυτομάτως θα το κατάσχουν, επιβάλλοντας και τα σχετικά πρόστιμα στον υπόχρεο φορολογούμενο, ενώ ταυτόχρονα θα οδηγείται και στις εισαγγελικές αρχές.

Με το νέο φορολογικό καθεστώς νομική και φορολογική ισχύ αποκτούν τα λεγόμενα «αντέγγραφα», δηλαδή στοιχεία όπως επιταγές, συναλλαγματικές κ.λπ. τα οποία συνήθως κατάσχουν οι φοροελεγκτές και από τα οποία προκύπτουν ακριβή στοιχεία για οικονομικές συναλλαγές που δηλώθηκαν ανακριβώς στην Εφορία, όπως για παράδειγμα οι αγορές ακινήτων. Τα «αντέγγραφα» μπορεί να αποδεικνύουν, για παράδειγμα, ότι η πραγματική τιμή πώλησης ενός ακινήτου ήταν 250.000 και όχι η αντικειμενική αξία του ακινήτου που ανέρχεται στα 130.000 ευρώ όπως αναγράφει το συμβόλαιο.

Πλέον οι φορολογικές αρχές θα μπορούν να επικαλεστούν τα «αντέγγραφα» και θα φορολογούν με βάση όχι μόνο περιπτώσεις αγοραπωλησιών ακινήτων αλλά και άλλων οικονομικών συναλλαγών.

Την ίδια στιγμή με απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Δικαιοσύνης θα συσταθούν Φορολογικά Δικαστήρια με απώτερο σκοπό την επίσπευση εκδίκασης μεγάλων φορολογικών υποθέσεων. Οπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, αυτή τη στιγμή εκκρεμούν χιλιάδες φορολογικές υποθέσεις, ενώ αρκετές από αυτές μπορεί να εκδικασθούν έπειτα από 5-10 χρόνια. Παράλληλα, το ίδιο στέλεχος αναφέρει ότι θα υπάρξουν αλλαγές στους νόμους και πλέον θα δυσκολεύονται οι δικαστές να απαλλάσσουν τους φορολογούμενους σωρηδόν από την καταβολή του 25% που υποχρεούνται να δώσουν προκειμένου να ασκήσουν ένδικα μέσα. Ταυτόχρονα συστήνεται εντός των τειχών του υπουργείου Οικονομικών Δικαστικό Σώμα, το οποίο θα αναλάβει το «δέσιμο» των φορολογικών υποθέσεων προκειμένου το Δημόσιο να μη χάνει τις περισσότερες δίκες όπως συμβαίνει σήμερα.

Δεσμεύσεις σκαφών

Στο μεταξύ οι υπηρεσίες Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος προχωρούν στη δέσμευση 2.500 σκαφών αναψυχής μετά τη διαπίστωση ότι οι ιδιοκτήτες τους έχουν συστήσει εικονικές ναυτιλιακές εταιρείες για να γλιτώνουν φόρους. Ειδικότερα, εντός των προσεχών ημερών, ο Ειδικός Γραμματέας του ΣΔΟΕ, κ. Ι. Καπελέρης, θα αποστείλει σε 2.500 ιδιοκτήτες σκαφών ειδοποιητήρια με τα οποία θα τους καλεί να καταβάλουν φόρους για τις εικονικές εταιρείες που έχουν συστήσει καθώς και να καταργήσουν τις συγκεκριμένες εταιρείες. Μέχρις ότου αποπληρώσουν τους οφειλόμενους φόρους τα σκάφη τους θα είναι δεσμευμένα από το Δημόσιο προκειμένου να διασφαλιστούν τα βεβαιωθέντα ποσά.

Το κόλπο

Οι υπηρεσίες του ΣΔΟΕ ανακάλυψαν ότι πολλοί ιδιοκτήτες γιοτ ιδρύουν ναυτιλιακές εταιρείες πλοίων αναψυχής (ΝΕΠΑ) με μοναδικά περιουσιακά στοιχεία τα σκάφη τους, τα οποία εμφανίζονται ως επαγγελματικά. Ετσι, οι ιδιοκτήτες των σκαφών κατορθώνουν να αποφεύγουν σημαντικές φορολογικές υποχρεώσεις. Ετσι, έχουν απαλλαγή από το «πόθεν έσχες» για την αγορά του και αδασμολόγητο καύσιμο. Μόνο από το τελευταίο κερδίζουν 355 ευρώ ανά χίλια λίτρα ναυτιλιακού πετρελαίου. Η μόνη υποχρέωση που έχουν από τον νόμο είναι να εμφανίζουν παραστατικά από τα οποία να προκύπτει ότι το μισθώνουν για 60 ημέρες τον χρόνο ή συνολικά 300 ημέρες στην 5ετία. Γι’ αυτόν τον λόγο παρουσιάζουν εικονικές μισθώσεις, συνήθως από πρόσωπα του οικογενειακού ή φιλικού περιβάλλοντός τους. Ενδεικτικό της εκτεταμένης φοροδιαφυγής είναι ότι το 2008 ιδρύθηκαν περίπου 350 ΝΕΠΑ.

Η λίστα με τους καταθέτες εξωτερικού

Τα ονόματα δεκάδων χιλιάδων Ελλήνων οι οποίοι διατηρούν καταθέσεις στο εξωτερικό βρίσκονται σε λίστα του υπουργείου Οικονομικών. Μέσω των λογαριασμών αυτών αποκομίζουν υψηλούς τόκους που αντιστοιχούν σε ιδιαίτερα μεγάλα ποσά. Σύμφωνα με ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, ακόμα και σε περιπτώσεις που έχει αποδοθεί ο φόρος επί των τόκων αυτός είναι τόσο μεγάλος που αντιστοιχεί σίγουρα σε κεφάλαια τα οποία θα πρέπει να ελεγχθεί τόσο η προέλευση όσο και η νομιμότητά τους.

Οι έλεγχοι αυτοί, όπως υποστηρίζουν άνθρωποι της αγοράς, αποτελούν ένα μέσο πίεσης για τον επαναπατρισμό τους. Η σχετική ρύθμιση που βρίσκεται σε ισχύ λήγει στις 15 Οκτωβρίου. Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση, με στόχο την αναστροφή του κλίματος, επιχείρησε με τον τελευταίο φορολογικό νόμο να επαναπατρίσει κεφάλαια που βρίσκονται τοποθετημένα στο εξωτερικό. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, όσοι αποφασίσουν να τα επαναπατρίσουν θα γλιτώσουν οποιονδήποτε έλεγχο προέλευσης των χρημάτων, ωστόσο θα πρέπει να καταβάλουν φόρο 5%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή