Παράθυρο για τη λήψη νέων μέτρων από τον Γ. Παπακωνσταντίνου

Παράθυρο για τη λήψη νέων μέτρων από τον Γ. Παπακωνσταντίνου

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηρθαν για να μείνουν οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Εurostat), στόχος των οποίων είναι να ξεκαθαρίσουν την κατάσταση με τα στατιστικά στοιχεία της Ελλάδας και να εγγράψουν τα πραγματικά δεδομένα στα ελλείμματα και το χρέος των ετών 2006 – 2009. Οι επόμενες 10 μέρες θα είναι κρίσιμες, καθώς θα πρέπει να καταγραφούν τα αληθινά στοιχεία του ελλείμματος και του χρέους.

Μάλιστα, για να γίνει αντιληπτό το πόση βαρύτητα δίνει η Eurostat στο θέμα των «greek statistics» -ενόψει και της ανακοίνωσης του εξαμηνιαίου δελτίου πορείας των δημοσιονομικών μεγεθών στις 22 Οκτωβρίου- στην Ελλάδα θα βρεθεί για κάποιες μέρες και ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας, κ. Βάλτερ Ράντερμαχερ, ενώ κλιμάκιό της θα εγκατασταθεί μόνιμα στη χώρα.

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι το έλλειμμα του 2009 θα αναθεωρηθεί στα επίπεδα του 15,1% του ΑΕΠ, ενώ το δημόσιο χρέος της ίδιας χρονιάς θα ανέλθει στην περιοχή του 127% του ΑΕΠ. Τα νούμερα αυτά δεν αποκλείεται να αυξηθούν μέχρι να ολοκληρωθεί ο έλεγχος που διενεργείται αυτή τη στιγμή από τη Eurostat σε συνεργασία με την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ).

Ο λόγος για την αύξηση αυτή είναι η ενσωμάτωση στα μεγέθη της γενικής κυβέρνησης των οικονομικών των ΔΕΚΟ και των ΝΠΔΔ, αλλά και της καταγραφής σε αυτήν των συμφωνιών ανταλλαγής (swaps) όπως αυτό του 2005 με την Goldman Sachs (ύψους 5 δισ. ευρώ) το οποίο το 2008 απεκρύβη από το υπουργείο Οικονομικών.

Σε ό,τι αφορά τις ΔΕΚΟ και τα ΝΠΔΔ έχουν ήδη ενσωματωθεί στη γενική κυβέρνηση τα ελλείμματα και τα συσσωρευμένα χρέη των ΟΣΕ, ΕΛΓΑ και ΟΠΕΚΕΠΕ, ενώ αναμένεται να περάσουν και αυτά των αστικών συγκοινωνιών (ΕΘΕΛ, ΗΣΑΠ, ΗΛΠΑΠ), αλλά και άλλων ΔΕΚΟ, όπως πιθανότατα τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ – πρώην ΕΒΟ – ΠΥΡΚΑΛ). Κρίσιμο κριτήριο για την ενσωμάτωσή τους στη γενική κυβέρνηση είναι το να μην καλύπτουν τουλάχιστον το 50% των λειτουργικών τους εξόδων από τα έσοδα που έχουν από τις πωλήσεις των αγαθών και υπηρεσιών τους.

Σχετικά με τα swaps, εκτός από αυτό της Coldman Sachs φαίνεται ότι δεν θα πρέπει να περιμένουμε κάποιο άλλο, αφού ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε χθες στην εκπομπή του ΣΚΑΪ «Νέοι Φάκελοι», πως δεν υπάρχει παρόμοιο swap.

Πάντως, οι αναθεωρήσεις των μεγεθών του 2009, αναμένεται να έχουν αρνητική επίπτωση και στο μέγεθος του ελλείμματος και του χρέους του 2010, με αποτέλεσμα να χρειαστούν νέα μέτρα για να επιτευχθούν οι στόχοι του Μνημονίου για φέτος. Μάλιστα, ανοικτό άφησε το ενδεχόμενο αυτό και ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου. Σε ερώτηση σχετικά με το εάν φέτος χρειαστούν νέα μέτρα, ο υπουργός υποστήριξε ότι αυτά που έχουν ληφθεί «επαρκούν», αλλά όλα θα εξαρτηθούν στα μέσα Νοεμβρίου, οπότε και θα βρεθούν στην Αθήνα οι εκπρόσωποι της τρόικας για να οριστικοποιήσουν τις προβλέψεις του νέου προϋπολογισμού.

Το τελικό κείμενο του προϋπολογισμού του νέου έτους θα κατατεθεί στη Βουλή στις 18 Νοεμβρίου, ενώ το κλιμάκιο της τρόικας θα φτάσει στην Ελλάδα στις 15 Νοεμβρίου. Ανεξαρτήτως της επισκέψεως αυτής -από την οποία θα εξαρτηθεί και η εκταμίευση της τρίτης δόσης ύψους 9 δισ. ευρώ από τον μηχανισμό στήριξης- σε λίγες μέρες θα βρεθεί στην Αθήνα και κλιμάκιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για να παράσχει τεχνική βοήθεια σε θέματα κατάρτισης του προϋπολογισμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή