Οι δανειστές ζητούν τώρα και νέα μέτρα λόγω χρέους

Οι δανειστές ζητούν τώρα και νέα μέτρα λόγω χρέους

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Τα μέτρα του Μνημονίου, ακόμα και αν εφαρμοστούν κατά γράμμα, δεν αρκούν για να πείσουν τις αγορές και να θέσουν την οικονομία σε τροχιά ανάκαμψης από το 2012», διαμηνύουν προς το υπουργείο των Οικονομικών με εμπιστευτική έκθεση 26 σελίδων οι δανειστές της χώρας. Κλιμάκιο του Διεθνούς Τραπεζικού Ινστιτούτου (Institute of International Finance), που αποτελεί τη διεθνή ένωση τραπεζών με 400 μέλη, επισκέφθηκε στις αρχές Δεκεμβρίου την Αθήνα και διατύπωσε προς το οικονομικό επιτελείο την έντονη ανησυχία για τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει η ελληνική οικονομία και κυρίως το τραπεζικό σύστημα στη διάρκεια του νέου έτους. Στην έκθεση υπογραμμίζεται ότι «οι φόβοι ενδεχόμενης αναδιάρθρωσης του χρέους ή ακόμα και της πτώχευσης της Ελλάδας παραμένουν ισχυροί και δεν πρόκειται να αμβλυνθούν μεσοπρόθεσμα, εάν οι αγορές δεν δουν δραστικότερες περικοπές δαπανών και ταχύτερες αποκρατικοποιήσεις σε σχέση με αυτά που προβλέπονται στο Μνημόνιο». Σημειώνεται ότι λόγω των παραπάνω ανησυχιών οι ξένες τράπεζες πούλησαν στη διάρκεια του 2010 ελληνικά ομόλογα αξίας αρκετών δισ. ευρώ.

Επίσης, ανησυχία επικρατεί για το ενδεχόμενο εμπλοκής της ελληνικής οικονομίας σε μια παρατεταμένη ύφεση, ικανή να προκαλέσει εκτίναξη της ανεργίας. Για τον λόγο αυτό οι πιστωτές της χώρας υπογραμμίζουν την ανάγκη μέτρων για την τόνωση της ανάπτυξης και της απασχόλησης. Από την άλλη πλευρά πάντως, στην έκθεση υπογραμμίζονται τα μεγάλα βήματα προόδου σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις και το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, με τον αστερίσκο όμως ότι τα δύσκολα βρίσκονται μπροστά μας. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του IIF, τα διαρθρωτικά προβλήματα εμποδίζουν την επιστροφή στην ανάπτυξη, το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας παραμένει υψηλό, ενώ το εγχώριο τραπεζικό σύστημα εξακολουθεί να εξαρτάται από τις ενέσεις ρευστότητας της ΕΚΤ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή