Οι προκλήσεις και τα μεγάλα «στοιχήματα»

Οι προκλήσεις και τα μεγάλα «στοιχήματα»

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις μεγάλες προκλήσεις του 2011 περιλαμβάνεται και η έναρξη του πιο φιλόδοξου προγράμματος αποκρατικοποιήσεων που έχει υλοποιηθεί ποτέ. Παράλληλα, το μεγάλο «στοίχημα» παραμένει η επάνοδος της Ελλάδας στις αγορές για τη χρηματοδότηση της οικονομίας.

Μέχρι και το 2013 θα πρέπει από τις ιδιωτικοποιήσεις να έχουν εισπραχθεί 7 δισ. ευρώ. Για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός η κυβέρνηση καλείται να αξιοποιήσει τη μεγάλη ακίνητη περιουσία του Δημοσίου. Εάν αυτό δεν το κατορθώσει, τότε το πιο πιθανό είναι να βρεθούν στο στόχαστρο του προγράμματος οι επιχειρήσεις – φιλέτα του Δημοσίου, όπως η ΔΕΗ, ο ΟΠΑΠ, τα ΕΛΠΕ και ο ΟΤΕ.

Η αρχή για την εκμετάλλευση των ακινήτων θα γίνει με την περιοχή του Ελληνικού. Μάλιστα, η κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδιο στο οποίο περιλαμβάνεται και η από κοινού αξιοποίηση του παλαιού αεροδρομίου με τις εγκαταστάσεις του Αγίου Κοσμά, τη μαρίνα της εκεί περιοχής και την επέκταση του γηπέδου γκολφ της Γλυφάδας.

Παράλληλα, εντός του 2011 θα αρχίσει και ο σχεδιασμός για την εκμετάλλευση των υποδομών της χώρας. Δηλαδή των αεροδρομίων και των λιμανιών. Στο projects του νέου έτους, περιλαμβάνεται επίσης η πώληση του 30% της ΔΕΠΑ, του 49% της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και η αξιοποίηση των τραπεζών.

Το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων (ΤΠΔ) θα «σπάσει» σε δύο εταιρείες με τη μία να παίρνει τις δραστηριότητες παρακαταθηκών και η άλλη το τραπεζικό κομμάτι (παροχής δανείων). Δεν αποκλείεται η δεύτερη να απορροφηθεί από την Αγροτική Τράπεζα (ΑΤΕ), για την οποία θα προχωρήσει άμεσα το πρόγραμμα αναδιάρθρωσής της. Τα ποσοστά του Δημοσίου σε Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (Τ.Τ.) και Τράπεζα Αττικής θα πωληθούν. Οχι, όμως, το 2011, αλλά όταν θα το επιτρέψουν οι συνθήκες στις αγορές.

Εκδόσεις ομολόγων

Στο σκέλος του δανειακού προγράμματος της Ελλάδας, το υπουργείο Οικονομικών θα συνεχίσει να εκδίδει έντοκα γραμμάτια. Στους σχεδιασμούς, όμως, είναι να εκδώσει και ομόλογα «Διασποράς», που θα απευθύνονται στους ομογενείς της Αμερικής, του Καναδά και της Αυστραλίας. Πάντως, στο οικονομικό επιτελείο έχουν στο πίσω μέρος του κεφαλιού τους και την απόπειρα επανόδου στις αγορές με κανονική έκδοση νέων ομολόγων. Ολα θα εξαρτηθούν από την πορεία υλοποίησης του Μνημονίου, καθώς και από το εάν θα εγκριθεί και από την Ευρωζώνη η επιμήκυνση των 110 δισ. ευρώ και με ποιους όρους.

Σε κάθε περίπτωση, το υπουργείο Οικονομικών θέλει να επανέλθει με μεγάλη προσοχή στις αγορές. Πρώτος στόχος είναι να εκδώσει και πάλι έντοκα γραμμάτια ενός έτους. Για τον Ιανουάριο δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο, καθώς το κόστος παραμένει απαγορευτικό.

Παράγοντες της αγοράς θεωρούν ότι ετήσια γραμμάτια ενδέχεται να επανεκδώσει η Ελλάδα από τον Μάρτιο και μετά, εφόσον η τρόικα εκταμιεύσει και την τέταρτη δόση του δανείου τον Μάρτιο και έχει εγκριθεί και η επιμήκυνση των 110 δισ. ευρώ. Στο ιδανικό σενάριο, η επάνοδος της Ελλάδας στις αγοράς με κανονική έκδοση νέων ομολόγων θα μπορούσε να γίνει μετά το καλοκαίρι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή