Περισσότερα κοινοτικά χρήματα ζητεί η Ελλάδα μέσω του ΕΣΠΑ

Περισσότερα κοινοτικά χρήματα ζητεί η Ελλάδα μέσω του ΕΣΠΑ

42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με επιχειρήματα την οικονομική κρίση και την κακή δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, η ελληνική κυβέρνηση προτίθεται να ζητήσει αύξηση της κοινοτικής συμμετοχής του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ), σε μια προσπάθεια να μειώσει τη δημόσια δαπάνη, αλλά και να βελτιώσει την απορροφητικότητα του προγράμματος.

Οι συνολικοί πόροι του ΕΣΠΑ, ως συγχρηματοδοτούμενη δαπάνη, ανέρχονται στα 26,2 δισ. ευρώ, από τα οποία μέχρι σήμερα έχουν απορροφηθεί μόλις τα 5 δισ. ευρώ, περίπου, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων, δηλαδή τα 4,3 δισ. ευρώ, τους τελευταίους μήνες. Αιτία της καθυστέρησης αποτελεί η αναποτελεσματικότητα των μηχανισμών παραγωγής έργων που αδυνατεί να συμβασιοποιήσει και να εκτελέσει ώριμα έργα, συμβατά με την κοινοτική νομοθεσία και πρακτική.

Στόχος είναι η αύξηση της κοινοτικής συμμετοχής σε ποσοστό έως και 85% -από το σημερινό επίπεδο του 70%- με παράλληλο περιορισμό της εθνικής συμμετοχής από το 30% σε ποσοστό 15% περίπου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή