Οι εισφορές στέρεψαν, οι ανάγκες παραμένουν

Οι εισφορές στέρεψαν, οι ανάγκες παραμένουν

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το 2008 οι εισηγμένες εταιρείες στο Χρηματιστήριο Αθηνών (Χ.Α.) κατέβαλαν 408 εκατομμύρια ευρώ συνολική έκτακτη εισφορά στο υπουργείο Οικονομικών, ενώ το 2009 το αντίστοιχο κονδύλι έφθασε τα 581 εκατομμύρια ευρώ. Φέτος, με την καθίζηση των πωλήσεων και το ρεκόρ των ζημιών που κατεγράφησαν στα αποτελέσματα των εισηγμένων του 2010, το υπουργείο Οικονομικών, στην καλύτερη των περιπτώσεων, δεν θα πρέπει να αναμένει περισσότερα από 300 εκατομμύρια ευρώ. Οι μάνατζερ των εισηγμένων εκφράζουν δυσφορία και άγχος για το μέτρο της έκτακτης εισφοράς, το οποίο πλήττει ευθέως τη ρευστότητά τους. Ποτέ στο παρελθόν δεν είχαμε τέτοια εξέλιξη στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Ηδη οι εταιρείες υπό επιτήρηση έχουν φθάσει τις 44, δηλαδή το 7% των εισηγμένων είναι σε δύσκολη οικονομική θέση, ενώ περισσότερες από 20 εταιρείες έχουν αποχωρήσει από το Χ.Α. την τριετία 2007-2009. Αρκετές εισηγμένες από τα μέσα του 2009 και ολόκληρο το 2010 χρησιμοποίησαν τους λογαριασμούς καταθέσεων ως εγγυήσεις για την κάλυψη αλληλόχρεων λογαριασμών, δίνοντας έτσι στις τράπεζες τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν την άμεση ρευστότητά τους για να καλύψουν ορισμένα υπερδιογκωμένα δάνεια.

Στη χειρότερη συγκυρία βρίσκονται οι κλάδοι οι οποίοι είναι άμεσα εκτεθειμένοι στην οικονομική κρίση, αλλά και οι κλάδοι που είχαν αυξημένες συναλλαγές με το Δημόσιο, που όπως είναι γνωστό αποτελεί ίσως τον χειρότερο πελάτη για τις επιχειρήσεις. Το «οξυγόνο» λιγοστεύει συνεχώς για τις εισηγμένες εταιρείες. Είναι ενδεικτικό ότι για το 2009, μόλις τέσσερις τράπεζες και έξι εισηγμένες του Ftse 20 απέδωσαν έκτακτη εισφορά, ύψους 494,84 εκατ. ευρώ, στο υπουργείο Οικονομικών από το συνολικό κονδύλι των 581 εκατ. ευρώ που επιβαρύνθηκαν συνολικά οι κερδοφόρες εισηγμένες το πρώτο εξάμηνο του 2010.

Και το ερώτημα που εύλογα γεννάται είναι πόσες θα απέδιδαν τι, αν ανακοινώνονταν μια νέα έκτακτη εισφορά «αύριο το πρωί». Ετσι όπως διαμορφωνεται η κατάσταση, σε λίγο καιρό από τώρα, οι επιχειρήσεις που θα ανακοινώνουν θετικά αποτελέσματα θα μετριούνται στα δάχτυλα των χεριών. Η οικονομική κρίση βρίσκεται σε εξέλιξη, η ύφεση βαθαίνει και τίποτα δεν δείχνει ότι η κατάσταση αυτή μπορεί να βελτιωθεί στο ορατό μέλλον. Κατά συνέπεια, στο υπουργείο Οικονομικών θα το σκεφτούν »δύο φορές» πριν κάνουν οποιαδήποτε κίνηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή