Ερχονται και νέα μέτρα ύψους 6 δισ. ευρώ

Ερχονται και νέα μέτρα ύψους 6 δισ. ευρώ

4' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τα υπουργεία να περιορίζουν τις πληρωμές προς τρίτους, τα ασφαλιστικά ταμεία να απορροφούν στο πρώτο τρίμηνο του έτους τεράστια ποσά, τα έσοδα να καταγράφουν υστέρηση άνω του 1,3 δισ. ευρώ, και το έλλειμμα του προηγούμενου έτους να εκτινάσσεται στο 10,6% του ΑΕΠ (από 9,5%), ο στόχος για ορθή εκτέλεση του προϋπολογισμού γίνεται πλέον δυσκολότερος. Σε όλα αυτά θα πρέπει να προστεθεί και η καθυστέρηση εφαρμογής μέτρων όπως τα τυχερά παιχνίδια, οι αντικειμενικές αξίες κ. λπ. που θα πρόσθεταν στον κρατικό κορβανά σημαντικά έσοδα.

Ολες αυτές οι αστοχίες συνθέτουν μία ζοφερή εικόνα που αναγκάζει την κυβέρνηση να λάβει εντός του μήνα νέα σκληρά μέτρα ύψους περίπου 5,5 – 6 δισ. ευρώ προκειμένου να εκτελεσθεί ο τρέχων προϋπολογισμός αλλά και για να αποφευχθούν τα αρνητικά σχόλια από τους εκπροσώπους της τρόικας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το οικονομικό επιτελείο προσανατολίζεται στην περικοπή περαιτέρω δαπανών, δεδομένου ότι η είσπραξη φόρων καθίσταται μήνα με τον μήνα δυσκολότερη λόγω της ύφεσης που καταγράφεται στην αγορά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πρώτο τρίμηνο του έτους τα έσοδα παρουσιάζουν υστέρηση άνω του 1,3 δισ. ευρώ. Εχουν εισπραχθεί περίπου 11,18 δισ. ευρώ, ενώ με βάση τον στόχο του οικονομικού επιτελείου στο πρώτο τρίμηνο τα έσοδα θα έπρεπε να ανέρχονται στο ποσό των 12,5 δισ. ευρώ. Δηλαδή το οικονομικό επιτελείο πρέπει τις μέρες αυτές να παρουσιάσει στην τρόικα μέτρα διορθωτικού χαρακτήρα, επί της ουσίας αναθεώρησης του προϋπολογισμού του 2011, καθώς και το σχέδιο για το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο της περιόδου 2012-2015.

Στο πλαίσιο αυτό οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών καθώς και η πολιτική ηγεσία από τις αρχές της περασμένης εβδομάδας αξιολογούσαν τις διάφορες προτάσεις που είχαν κατατεθεί προκειμένου να διαπιστώσουν ποια μέτρα θα αποδώσουν περισσότερα έσοδα, μετρώντας ταυτόχρονα και το πολιτικό κόστος. Συνολικά τα μέτρα που επεξεργάζεται η κυβέρνηση τόσο για το τρέχον έτος όσο και για την περίοδο 2012-2015 αφορούν:

1. Μείωση της πλεονάζουσας απασχόλησης στον δημόσιο τομέα, η οποία θα επιτευχθεί μέσω των μετατάξεων, της αυστηρότερης πολιτικής για τους συμβασιούχους και τις ακυρώσεις κενών θέσεων εργασίας. Εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου. Το μισθολογικό κόστος υπολογίζεται να μειωθεί κατά 4,6 δισ. ευρώ. Θα προωθηθεί η αυστηροποίηση του κανόνα της μιας πρόσληψης για κάθε πέντε, επτά ή δέκα αποχωρήσεις, η περαιτέρω μείωση των συμβασιούχων, η εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου (περίπου τα 2 με 3 δισ. ευρώ), ενώ οι υπολογισμοί γίνονται με βάση το «αισιόδοξο» σενάριο ότι θα αποχωρήσουν από το Δημόσιο περίπου 150.000 υπάλληλοι.

2. Περικοπή των κοινωνικών δαπανών. Το οικονομικό επιτελείο καλείται να καταργήσει τα επικαλυπτόμενα επιδόματα. Αυτό θα πρέπει να γίνει έως τα τέλη Ιουλίου. Από τη μείωση των κοινωνικών επιδομάτων, εκτιμάται ότι θα προκύψει όφελος 2,3-4,6 δισ. ευρώ. Οι περικοπές αυτές θα γίνουν με την επιβολή εισοδηματικών κριτηρίων στα νοικοκυριά. Το κριτήριο θα είναι το όριο της φτώχειας που εκτιμάται σε 6.200 ευρώ για ατομικό εισόδημα και 13.608 ευρώ για μία 4μελή οικογένεια.

3. Περαιτέρω μείωση των αμυντικών δαπανών με στόχο να συγκλίνουν προς τον μέσο όρο της Ευρώπης, χωρίς όμως να τεθεί σε κίνδυνο η εθνική άμυνα.

4. Νέες περικοπές στις πρόσθετες αμοιβές των δημοσίων υπαλλήλων με έμφαση στη μείωση των υπερωριών και των μετακινήσεων.

5. Νέα σκληρότερα τεκμήρια για τους έχοντες μεγάλη περιουσία.

6. Κατάργηση και περιορισμός φοροαπαλλαγών. Η χορήγησή τους θα γίνεται από το νέο έτος (για τα εισοδήματα του 2011) με εισοδηματικά καθώς και περιουσιακά κριτήρια. Δηλαδή θα ληφθούν υπόψη από την εφορία τα δηλωθέντα εισοδήματα, αλλά και η ακίνητη περιουσία που διαθέτει ο υπόχρεος ακόμα και τα σκάφη αναψυχής ή τα αυτοκίνητα.

7. Εξομοίωση των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης. Αν και πριν από μερικές μέρες ο υπουργός Οικονομικών είχε αφήσει να εννοηθεί ότι το μέτρο δεν θα εφαρμοσθεί, ωστόσο τις τελευταίες μέρες φαίνεται να αλλάζει άποψη εξαιτίας της μεγάλης υστέρησης στα δημόσια έσοδα.

8. Αύξηση των τελών κυκλοφορίας.

9. Επιβολή ειδικών φόρων κατανάλωσης στα αναψυκτικά, τους χυμούς, τα εμφιαλωμένα νερά και το φυσικό αέριο από 1-7-2011.

10. Μείωση του αφορολογήτου ορίου για την απόκτηση πρώτης κατοικίας. Σημειώνεται ότι σήμερα το αφορολόγητο για τον άγαμο ανέρχεται στα 200.000 ευρώ και για τον έγγαμο στα 250.000 ευρώ.

11. Μείωση του αφορολογήτου στον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας. Το αφορολόγητο του ΦΑΠ ανέρχεται σήμερα σε 400.000 ευρώ για όλους τους ιδιοκτήτες και εξετάζεται να μειωθεί στα επίπεδα των 350.000 ευρώ.

12. Νομιμοποίηση και απόδοση των καταπατημένων εκτάσεων του ελληνικού Δημοσίου. Το υπουργείο Οικονομικών προσδοκά έσοδα στην τριετία ύψους 1,5 δισ. ευρώ.

13. Εσοδα από τις σχολάζουσες κληρονομιές και τις ορφανές καταθέσεις. Ειδική επιτροπή έχει αναλάβει την αναμόρφωση της νομοθεσίας για τις σχολάζουσες κληρονομιές. Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών πληθώρα καταθέσεων που προέρχονται από κληρονομιές ουδέποτε αναζητήθηκαν και βρίσκονται αναξιοποίητες στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και σε διάφορα πιστωτικά ιδρύματα. Από τις ορφανές κληρονομιές και τις αζήτητες καταθέσεις το οικονομικό επιτελείο εκτιμά ότι μπορεί να εισπράξει περίπου 4 δισ. ευρώ μέχρι το 2015.

14. Κατάργηση των χαμηλών συντελεστών ΦΠΑ που ισχύουν για τα νησιά, καθώς και την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών που ισχύουν σήμερα για βιβλία, περιοδικά, εφημερίδες, θέατρα κ. λπ. Προς το παρόν, πάντως, η κυβέρνηση διαψεύδει την αναπροσαρμογή τους εντός του 2011.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή