Αναζωογόνηση του κέντρου με τον «Ηφαιστο»

Αναζωογόνηση του κέντρου με τον «Ηφαιστο»

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην «επανεκκίνηση» του σχεδίου με την κωδική ονομασία «Ηφαιστος» προχωράει το υπουργείο Οικονομικών, σε συνεργασία με την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου (ΚΕΔ), με στόχο την αξιοποίηση ακινήτων στο κέντρο της Αθήνας και την προσέλκυση επενδύσεων ύψους 150 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με το σχέδιο, προτείνεται η έναρξη ενός προγράμματος για την αναζωογόνηση του κέντρου της Αθήνας, ξεκινώντας από την αξιοποίηση 20 ακινήτων ασφαλιστικών ταμείων και εθνικών κληροδοτημάτων και είναι διαθέσιμα. Πρόκειται για τα ακίνητα: Φιλελλήνων 13-15 (ανήκει στο ΤΕΑΔΥ), Αξαρλιάν (ΙΚΑ), Βουλής 8-10 (ΟΑΕΕ), Βουλής 6 (ΙΚΑ), Ακαδημίας και Ζαλοκώστα (ΚΕΔ), Σταδίου 58 (ΤΕΑΔΥ), Μενάνδρου 27-29 (ΙΚΑ), Ιουλιανού 36 (Ταμείο Αστυνομικών), Μενάνδρου 48 (ΙΚΑ), Κουμουνδούρου 23 (ΕΤΑΠΜΜΕ), Βουλής 2 (κληροδότημα), Καποδιστρίου (Α΄ Βοηθειών), Αγίου Κωνσταντίνου 43 (ΕΤΑΑ), Σωκράτους 65-67 (ΤΕΑΙΤ), Πειραιώς 22 (ΤΕΑΙΤ), Φιλελλήνων και Ξενοφώντος (κληροδότημα), Στουρνάρη (κληροδότημα), Αναπήρων Πολέμου – Κολωνάκι (Κληροδότημα), ξενοδοχείο «La Mirage» (Μετοχικό Ταμείο Αεροπορίας) και στη Σανταρόζα. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η εισήγηση για τη συμπληρωματική στέγαση των υπηρεσιών του πρωθυπουργικού γραφείου σε κοντινά ακίνητα του Μεγάρου Μαξίμου. Επίσης, προτείνεται η ανάπλαση των προσφυγικών πολυκατοικιών στη λεωφόρο Αλεξάνδρας, με την καλύτερη αξιοποίηση του ακινήτου του «Σωτηρία». Στο «πακέτο» προτείνεται η αξιοποίηση του δημόσιου κτήματος στο Αλιβέρι. Ακόμη προβλέπεται ανάπλαση του παραλιακού μετώπου της Γλυφάδας, προτείνεται, μεταξύ άλλων, η απομάκρυνση των εγκαταστάσεων «Σιρόκο», «Χρυσή Ακτή», «Δελφίνια» και η κατεδάφιση των «Καράβι», Μουράγιο» και «Ρalmeras».

Στη θέση τους θα δημιουργηθούν ξύλινες εξέδρες για εύκολη πρόσβαση στη θάλασσα, δημιουργία χώρων στάθμευσης, κατασκευή τεσσάρων νέων εστιατορίων και ανακαίνιση του παλαιού εστιατορίου «Μαριδάκι», κατασκευή ενός τοποσήμου και αποκατάσταση του κτιρίου τελωνείου και λιμεναρχείου έκτασης 700 τ. μ. Στον Πειραιά, μεταξύ άλλων προτείνεται η χρήση της Βίλας Ζαχαρίου για δημιουργία Γαλλικού Σχολείου, η τακτοποίηση των εκκρεμοτήτων που αφορούν στο ΕΟΦΠ και η κατασκευή χώρου εστίασης – αναψυχής συνολικής έκτασης 600 τ. μ., εκμετάλλευσης από την ΚΕΔ.

Τέλος, το «πακέτο» περιλαμβάνει μία ακόμα εισήγηση προϋπολογισμού 100 εκατ. ευρώ για την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου Μαραθώνα – Ν. Μάκρης – Ραφήνας. Η ανάπλαση της περιοχής θα χρειαστεί 10 χρόνια και προβλέπει μεταξύ άλλων κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, διανοίξεις οδών, διαμόρφωση χώρων στάθμευσης κ. ά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή