Ανανέωση και επαναγορά των ελληνικών ομολόγων προτείνουν οι τράπεζες

Ανανέωση και επαναγορά των ελληνικών ομολόγων προτείνουν οι τράπεζες

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενας συνδυασμός «ανανέωσης» των ελληνικών ομολόγων με ταυτόχρονη επαναγορά από τη δευτερογενή αγορά φαίνεται πως προτείνεται από τράπεζες ως η καλύτερη λύση για να μπορέσει να καταστεί το ελληνικό χρέος βιώσιμο τα επόμενα χρόνια.

Μετά τη γαλλική πρόταση για μετακύλιση των ελληνικών ομολόγων, χθες ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, κ. Β. Σόιμπλε, είχε συνάντηση με τους κορυφαίους τραπεζίτες της χώρας του για το ίδιο ζήτημα. Το συμπέρασμα ήταν ότι και οι γερμανικές τράπεζες θα συμμετάσχουν στην εθελοντική «ανανέωση» των ελληνικών ομολόγων, αλλά σε πολύ μικρό βαθμό.

Σύμφωνα με τον κ. Σόιμπλε η συνεισφορά του ιδιωτικού τομέα της Γερμανίας στο νέο πακέτο στήριξης της Ελλάδας θα ανέλθει στα 3,2 δισ. ευρώ, καθώς το 55% των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν γερμανικά ιδρύματα λήγει μετά το 2020. Η συμμετοχή του γερμανικού ιδιωτικού τομέα «θα αφορά ομόλογα που λήγουν μέχρι το 2014, ύψους 2 δισ. ευρώ. Σε αυτό προστέθηκαν και οι γερμανικές bad banks που έχουν ομόλογα ύψους 1,2 δισ. ευρώ», εξήγησε ο κ. Σόιμπλε.

Πάντως, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας απέφυγε να δώσει λεπτομέρειες για το πώς θα γίνει η «ανανέωση» των ελληνικών ομολόγων, ενώ ο διευθύνων σύμβουλος της γερμανικής τράπεζας Deutsche Bank, κ. Γ. Ακερμαν, σημείωσε ότι οι λεπτομέρειες θα γίνουν γνωστές τις επόμενες μέρες. Παράλληλα, ο κ. Ακερμαν ανέφερε ότι η γαλλική πρόταση είναι μια βάση για τις συζητήσεις, αλλά θα υπάρξουν αλλαγές. Εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι τελικά θα βρεθεί καλή λύση για όλους και η οποία θα ικανοποιεί και τους οίκους αξιολόγησης.

Να σημειωθεί ότι μετά τη συνάντηση που είχε ο κ. Σόιμπλε με τους τραπεζίτες της Γερμανίας, η Deutsche Bank δήλωσε πως θα «ανανεώσει» κάτι λιγότερο από 1 δισ. ευρώ ελληνικά ομόλογα, η Commerzbank σημαντικά λιγότερο από 1 δισ. ευρώ, η Landesbank περίπου 500 εκατ. ευρώ, η DZ Bank περίπου 200 εκατ. ευρώ, ενώ η Pohjola Bank δήλωσε πως στα χέρια της έχει λιγότερα από 3 εκατ. ευρώ ελληνικό χρέος.

Συνολικά, η Ευρώπη ευελπιστεί σε συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο νέο πακέτο ύψους 30 δισ. ευρώ. Ακόμα κι αν αυτό το ποσό συλλεχθεί, αρμόδιοι παράγοντες αναφέρουν ότι δεν είναι αρκετό για να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Στο πλαίσιο αυτό οι ευρωπαϊκές τράπεζες θεωρούν ότι θα πρέπει να προχωρήσει και ένα πρόγραμμα επαναγοράς ελληνικών ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά στις τρέχουσες χαμηλές αποτιμήσεις. Σήμερα με 1 ευρώ αγοράζεις χρέος ονομαστικής αξίας 2 ευρώ.

Η επαναγορά των ελληνικών τίτλων θα μπορούσε να γίνει είτε από την Ελλάδα (με την παροχή νέων δανείων προς αυτήν από τον υφιστάμενο μηχανισμό στήριξης EFSF ή κάποιον άλλο ευρωπαϊκό οργανισμό) είτε απευθείας από κάποιον ευρωπαϊκό οργανισμό είτε από κάποιον τρίτο (για παράδειγμα την Κίνα).

Το σχέδιο αυτό φαίνεται να «σκοντάφτει» στην Ευρωζώνη που δεν δείχνει διατεθειμένη να δώσει ακόμα περισσότερα δάνεια για τη διάσωση της Ελλάδας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή