Βαρύ τίμημα για δημοσίους υπαλλήλους

Βαρύ τίμημα για δημοσίους υπαλλήλους

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η εξοντωτική φορολογική πολιτική της κυβέρνησης με τις αυξήσεις των φόρων, τις νέες έκτακτες εισφορές, τη μείωση των αφoρολόγητων ορίων κ. λπ. θα οδηγήσει σε υπέρμετρη φορολογική επιβάρυνση όλων των πολιτών. Με τις τελευταίες μάλιστα αλλαγές καλούνται οι δημόσιοι υπάλληλοι να «προσφέρουν» στον κρατικό κορβανά και τη μισθολογική ωρίμανση. Συνολικά οι δημόσιοι υπάλληλοι με τις νέες αλλαγές χάνουν περίπου έναν μισθό, χωρίς να συνυπολογισθούν οι απώλειες στα εισοδήματά τους από τις παλαιότερες περικοπές των δώρων και των επιδομάτων. Σημειώνεται ότι ο εφαρμοστικός νόμος του Μεσοπρόθεσμου που ψηφίσθηκε χθες προβλέπει το «πάγωμα» από 1ης Ιουλίου και έως ότου ολοκληρωθεί η κατάρτιση του ενιαίου μισθολογίου των μισθολογικών ωριμάνσεων στο Δημόσιο, τους ΟΤΑ και τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου. Η σχετική ρύθμιση κρίθηκε αναγκαία, καθώς έχει καθυστερήσει η κατάρτιση του νέου μισθολογίου για το Δημόσιο. Η εξέλιξη αυτή θα οδηγησει σε νέα μείωση των αποδοχών από 360 έως 500 ευρώ περίπου τον χρόνο. Ο δε πρωτοδιόριστος που κλείνει τον Σεπτέμβριο ένα έτος στο Δημόσιο θα συνεχίσει να λαμβάνει βασικό μισθό 711 (υποχρεωτικής εκπαίδευσης) ευρώ, δηλαδή δεν θα μεταπηδήσει στο επόμενο μισθολογικό κλιμάκιο των 740 ευρώ. Σημειώνεται ότι οι μισθοί αυτοί δεν έχουν αλλάξει από τον Οκτώβριο του 2008.

Ενας άλλος δημόσιος υπάλληλος που συμπληρώνει 9 έτη υπηρεσίας και βρίσκεται στο 13ο μισθολογικό κλιμάκιο δεν θα μεταπηδήσει στο 12ο κλιμάκιο, χάνοντας τον χρόνο 480 ευρώ ή διαφορετικά 40 ευρώ τον μήνα.

Εάν σε όλα αυτά συνυπολογισθούν η εισφορά 3% από 1η Αυγούστου στο σύνολο των αποδοχών και τα σκληρά φορολογικά μέτρα που περιλαμβάνουν τη μείωση του αφορολογήτου, την έκτακτη εισφορά, τον αυξημένο Φόρο Ακίνητης Περιουσίας και τα αυξημένα τέλη κυκλοφορίας, τότε τα εισοδήματα των δημοσίων υπαλλήλων μειώνονται κατά ένα μισθό περίπου. Ειδικότερα:

– Δημόσιος υπάλληλος με βασικό μισθό 1.144 ευρώ. Ο συγκεκριμένος «κλείνει» επτά χρόνια υπηρεσίας στο Δημόσιο τον προσεχή Αύγουστο. Αυτό σημαίνει ότι με τις νέες αλλαγές δεν θα αλλάξει μισθολογικό κλιμάκιο, οπότε θα χάσει περίπου 492 ευρώ. Ο ανωτέρω υπάλληλος μαζί με τα επιδόματα λαμβάνει τον χρόνο εισοδήματα ύψους περίπου 22.500 ευρώ (συμπεριλαμβάνονται τα διάφορα επιδόματα). Με τις επερχόμενες αλλαγές στη φορολογία θα έχει και άλλες απώλειες στον μισθό του. Και αυτό διότι:

– Εχει ένα αυτοκίνητο 1.600 κ. ε. Πρόσθετη επιβάρυνση 25 ευρώ από την αύξηση των τελών κυκλοφορίας.

– Από τη μείωση του αφορολόγητου ορίου, επιβάρυνση 400 ευρώ.

– Εκτακτη εισφορά αλληλεγγύης 450 ευρώ

– Από το «πάγωμα τις ωρίμανσης» 492 ευρώ.

– Εισφορά υπέρ ανεργίας και πρόνοιας 3% επιβάρυνση 675 ευρώ.

Συνολικά ο ανωτέρω φορολογούμενος θα χάσει 2.042 ευρώ, δηλαδή περισσότερα από ένα μισθό.

2. Ζευγάρι δημοσίων υπαλλήλων. Ο σύζυγος έχει εισόδημα 24.000 ευρώ και συμπληρώνει 9 χρόνια υπηρεσίας (πανεπιστημιακής εκπαίδευσης). Η σύζυγος 18.000 ευρώ (αλλά δεν βρίσκεται σε αλλαγή κλιμακίου ακόμα). Διαθέτουν 2 αυτοκίνητα 1.600 κ. ε. και 1.100 κ. ε. και διαμένουν σε μισθωμένη κατοικία.

– Από τη μείωση του αφορολογήτου ο σύζυγος θα επιβαρυνθεί με πρόσθετο φόρο 400 ευρώ τον χρόνο και η σύζυγος επίσης με 400 ευρώ.

– Με την έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης θα πληρώσουν 460 ευρώ ο σύζυγος και 180 ευρώ η σύζυγος.

– Από την αύξηση των τελών κυκλοφορίας θα επιβαρυνθούν με επιπλέον 45 ευρώ.

– Από το «πάγωμα των αποδοχών 468 ευρώ τον χρόνο.

– Από την εισφορά 3% επιβάρυνση 1.460 ευρώ.

Συνολική επιβάρυνση: 3.413 ευρώ τον χρόνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή