Παράνομο το 2% σε αμοιβές μεσιτών

Παράνομο το 2% σε αμοιβές μεσιτών

1' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ελεύθερα διαπραγματεύσιμες με τον εκάστοτε πελάτη πρέπει να είναι οι αμοιβές των μεσιτών, χωρίς την επιβολή από τους συλλόγους τους ελάχιστης αμοιβής, κάτι που συνέβαινε έως τώρα προκαλώντας στρεβλώσεις στον ανταγωνισμό. Το παραπάνω προκύπτει από την απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, η οποία έκρινε ότι τέσσερις σύλλογοι μεσιτών, ορίζοντας έμμεσα ή άμεσα το ποσοστό 2% επί της αξίας του ακινήτου ως ελάχιστη αμοιβή παροχής μεσιτικών υπηρεσιών, παραβιάζουν τον νόμο περί ανταγωνισμού. Τα πρόστιμα, πάντως, που επέβαλε η Αρχή είναι κυρίως συμβολικού χαρακτήρα, καθώς όπως η ίδια αναφέρει στη σχετική ανακοίνωσή της, είχε αντικειμενική αδυναμία διαπίστωσης του κύκλου εργασιών των συλλόγων. Ειδικότερα, επιβλήθηκαν τα ακόλουθα πρόστιμα στους συλλόγους μεσιτών αστικών συμβάσεων: 15.515,31 ευρώ στον Σύλλογο Αθηνών Αττικής, 13.263,27 ευρώ στον Σύλλογο Περιφέρειας Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης, 165,60 ευρώ στον Σύλλογο Νοτιοανατολικής Ευρώπης Ελλήνων Συμβούλων Διαχειριστών Ακίνητης Περιουσίας και 792 ευρώ στον Σύλλογο Μεσιτών Νομού Χανίων.

Οι σύλλογοι υποχρεούνται επίσης να ενημερώσουν τα μέλη τους ότι μπορούν να ζητούν αμοιβές μικρότερες του 2%, καθώς και να καταχωρίζουν τέτοιου είδους διαφημίσεις. Επίσης, υποχρεούνται να ενημερώσουν και το κοινό για την εξέλιξη αυτή. Μάλιστα, η Ομοσπονδία Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων (ΟΜΑΣΕ) υποχρεούται να παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου για να ενημερώσει τα ΜΜΕ για τα μέτρα συμμόρφωσης προς την απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή