Αντίστροφη μέτρηση των στρες τεστ

Αντίστροφη μέτρηση των στρες τεστ

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων των stress test, που διενεργούνται στις τράπεζες σε όλη την Ευρώπη, και πολλοί αναλυτές πιστεύουν ότι μπορεί να αποτελέσουν τη θρυαλλίδα εξελίξεων στο εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Με την εγχώρια οικονομία και κατ’ επέκταση το τραπεζικό σύστημα να βρίσκονται υπό ασφυκτική πίεση, η κυρίαρχη εκτίμηση είναι ότι οι επιδόσεις των περισσότερων ελληνικών τραπεζών θα είναι οριακές. Δύο είναι τα βασικά σημεία που ανησυχούν τους τραπεζίτες. Το πρώτο είναι ότι η νέα Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (European Banking Authority – EBA), η οποία «τρέχει» την άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων, προκειμένου να σφραγίσει την αξιοπιστία της, έχει επιβάλει αυστηρότερες παραμέτρους, σε σχέση με την άσκηση που είχε «τρέξει» το περασμένο καλοκαίρι. Επιπλέον, σημαντική είναι και η πολιτική πίεση:

Το παράδοξο

Σε μια περίοδο που η Ελλάδα αντιμετωπίζει την καθολική δυσπιστία για την ικανότητα διαχείρισης της κρίσης και την κατάσταση της οικονομίας της, θα θεωρούνταν τουλάχιστον παράδοξο, από τις αγορές, όλες οι ελληνικές τράπεζες να περάσουν χωρίς προβλήματα το τεστ.

Το δεύτερο σημείο είναι η αναπόδραστη σκληρή πραγματικότητα για το εγχώριο τραπεζικό σύστημα: οι καταθέσεις βαίνουν μειούμενες, η ποιότητα των δανειακών χαρτοφυλακίων δεν είναι και η καλύτερη, ενώ τη θέση των τραπεζών έχουν εξασθενίσει οι νέες υποβαθμίσεις της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας.

Την προηγούμενη εβδομάδα το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters μετέδωσε πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες 10 με 15 ευρωπαϊκές τράπεζες είναι πιθανό να αποτύχουν στο τεστ, σημειώνοντας ότι στο «κόκκινο» αναμένεται να βρεθούν τράπεζες από την Ελλάδα, τη Γερμανία, την Πορτογαλία και την Ισπανία. Ολα αυτά δημιουργούν νευρικότητα και ανησυχία στους επιτελείς των τραπεζών για τα τελικά αποτελέσματα του stress test και τις επακόλουθες επιπτώσεις.

Το ατού

Ωστόσο, είναι γεγονός ότι η κεφαλαιακή επάρκεια -την ανθεκτικότητα της οποίας σε ακραίες συνθήκες εξετάζει η άσκηση- είναι ένα από τα εναπομείναντα δυνατά σημεία των ελληνικών τραπεζών: ο μέσος όρος του δείκτη βασικών ιδίων κεφαλαίων (Core Tier 1) διαμορφώνεται στο 10,4%, ενώ το ελάχιστο όριο που έχει θέσει η EBA για την επιτυχία στην άσκηση είναι το 5%.

Στελέχη τραπεζών εκτιμούν ότι στη μεγάλη τους πλειοψηφία οι εγχώριες τράπεζες θα περάσουν με επιτυχία την άσκηση, αλλά δεν αποκλείουν η ΑΤΕ να βρεθεί και πάλι στο «κόκκινο» (είχε αποτύχει και στο τεστ του 2010). Ωστόσο, είναι πιθανό ορισμένες να βρεθούν πολύ κοντά στο όριο του 5% προκαλώντας νέα πίεση στις διοικήσεις για την εύρεση νέων κεφαλαίων. Πολλοί αναλυτές θεωρούν ότι τα αποτελέσματα του stress test θα αποτελέσουν έναν ακόμα ισχυρό μοχλό πίεσης στην κατεύθυνση της συγκέντρωσης δυνάμεων. Οι διοικήσεις των τραπεζών δεν έχουν άλλη επιλογή από το να προσαρμοστούν στο νέο περιβάλλον και οι συγχωνεύσεις θα δημιουργήσουν πρόσθετο «λίπος», το οποίο είναι ζωτικό για την επιβίωση στις τρέχουσες συνθήκες. Μετά την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος και του εφαρμοστικού νόμου την προηγούμενη εβδομάδα, η ηρεμία στη χώρα επανήλθε και ανοίγει ο δρόμος για τη λήψη του νέου πακέτου της οικονομικής βοήθειας, το οποίο σε συνδυασμό με την αποτελεσματική υλοποίηση του Μεσοπρόθεσμου, μπορεί να σταθεροποιήσει την οικονομία και να βελτιώσει σχετικά γρήγορα το κλίμα για τη χώρα.

Ετσι ικανοποιούνται δύο βασικές προϋποθέσεις για την υλοποίηση συγχωνεύσεων: η πολιτική σταθερότητα και η ομαλοποίηση των συνθηκών στην οικονομία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή