Λείπουν 4,8 δισ. για να «βγει» το καλοκαίρι

Λείπουν 4,8 δισ. για να «βγει» το καλοκαίρι

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε τεντωμένο σχοινί θα συνεχίσει να ακροβατεί η Ελλάδα μέσα στο καλοκαίρι. Μπορεί η εκταμίευση των 12 δισ. ευρώ στις επόμενες 15 μέρες να γλιτώσει τη χώρα από την άμεση χρεοκοπία, ωστόσο το ποσό αυτό δεν αρκεί για να «βγει» το καλοκαίρι.

Οι υποχρεώσεις της χώρας μέχρι τα τέλη Αυγούστου -δηλαδή μέσα σε μόλις δύο μήνες- ανέρχονται στα 18 δισ. ευρώ, ενώ τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους στις αρχές του Ιουλίου ήταν 1,2 δισ. ευρώ. Αν στην υφιστάμενη ρευστότητα του κράτους προστεθούν τα 12 δισ. ευρώ που θα εισρεύσουν από τον μηχανισμό στήριξης, τότε το ποσό που θα πρέπει να εξασφαλίσει το υπουργείο Οικονομικών μέσα στο καλοκαίρι φτάνει στα 4,8 δισ. ευρώ τουλάχιστον.

Το ποσό αυτό αναμένεται να καλυφθεί από τις εκδόσεις εντόκων γραμματίων του Δημοσίου. Ομως, από 1η Ιουλίου η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) έχει θεσπίσει αυστηρό «πλαφόν» στα έντοκα γραμμάτια που θα της δίνουν ως ενέχυρο οι ελληνικές τράπεζες για να αντλούν ρευστότητα και να στηρίζουν τις εκδόσεις του Δημοσίου.

Γίνεται σαφές ότι το καλοκαίρι του 2011 θα είναι το «θερμότερο» των τελευταίων δεκαετιών, αφού την ώρα που το κράτος θα «ακροβατεί» μεταξύ χρεοκοπίας και μη, θα πρέπει ταυτόχρονα η κυβέρνηση να περάσει όλα εκείνα τα μέτρα (δημοσιονομικά και διαρθρωτικά) που θα εξασφαλίσουν την εκταμίευση της 6ης δόσης τον Σεπτέμβριο. Αν όλα κυλήσουν ομαλά, το Δημόσιο στα τέλη Αυγούστου θα έχει και πάλι πρόβλημα ρευστότητας και θα περιμένει τα 8 δισ. ευρώ της επόμενης δόσης του Σεπτεμβρίου, για να συνεχίσει να χρηματοδοτεί τις εσωτερικές και εξωτερικές υποχρεώσεις του.

Υπάρχουν, πάντως, και δύο θετικές εξελίξεις. Πρώτον, ότι μετά τον Αύγουστο λήγει ξανά ομόλογο τον Δεκέμβριο. Το δεύτερο έχει να κάνει με την αναμενόμενη εντός της εβδομάδος έλευση 960 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ). Το δάνειο θα αφορά την χρηματοδότηση έργων του ΕΣΠΑ, αλλά μέχρι να εκταμιευθεί το παραπάνω ποσό θα είναι στη διάθεση του Δημοσίου.

Να σημειωθεί ότι σε όλα τα παραπάνω νούμερα, δεν συμπεριλαμβάνονται οι ανάγκες του Δημοσίου για να καλύψει το διαρκώς αυξανόμενο έλλειμμα του κράτους. Ενα έλλειμμα, που μάλιστα βρίσκεται εκτός των αρχικών στόχων και για τον λόγο αυτό χρειάστηκε να ληφθούν τα νέα φοροεισπρακτικά μέτρα και τα μέτρα περιορισμού των δαπανών.

Ας δούμε, όμως, αναλυτικά τις δύσκολες ημερομηνίες του καλοκαιριού:

– 15/7/2011: Λήγουν έντοκα γραμμάτια 6μηνης διάρκειας συνολικού ύψους 2,4 δισ. ευρώ.

– 22/7/2011: Θα πρέπει να εξυπηρετηθούν έντοκα γραμμάτια 3μηνης διάρκειας και ύψους 2 δισ. ευρώ.

– 12/8/2011: Λήγουν έντοκα γραμμάτια 6μηνης διάρκειας 480 εκατ. ευρώ.

– 19/8/2011: Το Δημόσιο πρέπει να ξεχρεώσει 2 δισ. ευρώ από τα έντοκα γραμμάτια που είχε εκδώσει τον Μάιο.

– 20/8/2011: Λήγει 5ετές ομόλογο του Ελληνικού Δημοσίου, ύψους 6,61 δισ. ευρώ.

Συνολικά οι λήξεις του διμήνου Ιουλίου – Αυγούστου 2011 ανέρχονται σε 13,49 δισ. ευρώ. Ωστόσο, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) είχε προνοήσει και όταν το Δημόσιο είχε ρευστότητα, είχε προχωρήσει σε επαναγορές εντόκων γραμματίων και ομολόγων συνολικού ύψους άνω του 1,3 δισ. ευρώ, μειώνοντας έτσι το ποσό που θα πρέπει να πληρώσει σε αυτή την περίοδο στα 12,19 δισ. ευρώ.

Στα 12,19 δισ. ευρώ, όμως, θα πρέπει να προστεθούν και οι τόκοι εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους για τους δύο παραπάνω μήνες που ανέρχονται στα 5,73 δισ. ευρώ, τουλάχιστον. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, τον Ιούλιο θα πρέπει να καταβληθούν τόκοι ύψους 3,16 δισ. ευρώ και τον Αύγουστο 2,57 δισ. ευρώ. Ωστόσο, το ποσό αυτό φαίνεται να είναι υποεκτιμημένο, αφού στους πρώτους πέντε μήνες του έτους, οι πληρωμές για τόκους έχουν υπερβεί τις αρχικές προβλέψεις περίπου κατά 200 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή