ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πάνω από μία σύνταξη θα χάσουν το 2011 όλοι οι συνταξιούχοι

Σκληρός θα είναι ο τελευταίος εφαρμοστικός νόμος για τους συνταξιούχους του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, καθώς φέτος θα χάσουν πάνω από μία σύνταξη. Συνολικά άνω των 300.000 συνταξιούχων θα υποστούν μειώσεις. Επτά θα είναι οι νέες εισφορές σε μισθούς, συντάξεις και εισοδήματα ελεύθερων επαγγελματιών και αγροτών καθώς και οι περικοπές σε επιδόματα ανέργων. Ωστόσο, οι συνταξιούχοι -μετά και τις περικοπές στις επικουρικές που θα ολοκληρωθούν με τον δεύτερο κύκλο παρεμβάσεων από το νέο έτος- θα απολέσουν έως και δύο συντάξεις ετησίως.

Μεγάλοι χαμένοι, ωστόσο, θα είναι όσοι δημόσιοι υπάλληλοι υπέβαλαν εντός του 2010 ή πρόκειται να υποβάλουν προσεχώς αιτήσεις εφάπαξ, υποκείμενοι σε μειώσεις έως και 15.000 ευρώ.

Οι επιβαρύνσεις

Αναλυτικότερα, οι συνταξιούχοι του ιδιωτικού τομέα θα υποστούν τις εξής νέες επιβαρύνσεις:

– Ειδική εισφορά σε όλους όσοι έχουν κύρια σύνταξη πάνω από 1.700 ευρώ (εισφορά υπέρ ΑΚΑΓΕ, Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών). Για όσους έχουν σύνταξη 2.500 ευρώ μέχρι σήμερα, το σύνολο της εισφοράς τους ήταν 6% επί του συνόλου της σύνταξης, δηλαδή 150 ευρώ. Με την αύξηση του συντελεστή ειδικής εισφοράς, η κράτηση θα αυξηθεί κατά 75 ευρώ τον μήνα και το σύνολο της κράτησης θα φθάσει στα 225 ευρώ. Σε ετήσια βάση, το ποσό της εισφοράς φθάνει τα 2.700 ευρώ

– Ειδική εισφορά από 6% – 10% για όλους όσοι έχουν πάνω από 1.700 ευρώ σύνταξη και είναι κάτω των 60 ετών. Η διάταξη δεν θίγει τους συνταξιούχους που προέρχονται είτε από υποχρεωτική ή και αυτοδίκαιη απόλυση (π. χ. συνταξιούχοι Σωμάτων Ασφαλείας και Ενόπλων Δυνάμεων), καθώς και τις μητέρες με ανήλικα τέκνα, οι οποίες έλαβαν σύνταξη βάσει ειδικών ασφαλιστικών διατάξεων πριν από το 60ό έτος ηλικίας.

Για παράδειγμα, ένας συνταξιούχος 57 ετών, λόγω εθελουσίας, που λαμβάνει σύνταξη 2.000 ευρώ, θα επιβαρυνθεί από την αύξηση της εισφοράς υπέρ του ΑΚΑΓΕ (από τον συντελεστή 5% στο 7%) με 40 ευρώ (δηλ. από 100 ευρώ κράτηση σε 140 ευρώ κράτηση) και από τη θέσπιση ειδικής εισφοράς 6% για συντάξεις 1.700-2.300 ευρώ τον μήνα 112 ευρώ. Σύνολο κρατήσεων: 252 ευρώ τον μήνα.

Σε ετήσια βάση, η εισφορά ξεπερνά τις 3.000 ευρώ. Στην περίπτωση συνταξιούχου που λαμβάνει 3.200 ευρώ σύνταξη, η ετήσια απώλεια θα είναι 8.832 ευρώ.

Στον ιδιωτικό τομέα

– Για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, τους εργοδότες και τους ελεύθερους επαγγελματίες προβλέπονται οι εξής εισφορές:

– Υπέρ ανεργίας 0,5% για τους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα και 0,5% για τους εργοδότες. Οι αυξημένες κρατήσεις θα μειώσουν τις αποδοχές του Αυγούστου.

– Υπέρ ανεργίας 10 ευρώ κάθε μήνα, για τους ασφαλισμένους στον ΟΑΕΕ και στο ΕΤΑΑ (γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί και στο ΕΤΑΠ – ΜΜΕ από τον Αύγουστο του 2011.

– Υπέρ ανεργίας θα καταβάλουν εισφορά και έμποροι, βιοτέχνες και αυτοκινητιστές από 1.1.2013. Η εισφορά θα επιβληθεί επί του τζίρου των επιχειρήσεων και θα καθοριστεί με υπουργική απόφαση.

– Αύξηση εισφοράς στον ΟΓΑ, από 1/1/2012, από μετατροπή της 5ης ασφαλιστικής κλάσης ως υποχρεωτικής και την αναγκαστική μετάβαση των ασφαλισμένων σε νέα κλάση, ανά 3 χρόνια.

– Πρόσθετη μηνιαία εισφορά 2% επί του ποσού της 1ης ασφαλιστικής τους κλάσης, από το 2012 και μετά για τους νέους επιστήμονες που ασφαλίστηκαν μετά την 1.1.1993. Υποχρεωτική θα είναι η μετάταξή τους σε νέα ασφαλιστική κατηγορία ανά τρία χρόνια από την 1.1.2012. Για τους μηχανικούς η αύξηση θα είναι 0,6%, για τους γιατρούς 4% και τους δικηγόρους 0,65% επί του ποσού της πρώτης ασφαλιστικής κατηγορίας.

– Πρόσθετη εισφορά ύψους 1% επί του ποσού της πρώτης ασφαλιστικής κατηγορίας προβλέπεται επίσης, στην ειδική προσαύξηση του ΤΣΜΕΔΕ, και στον κλάδο μονοσυνταξιούχων του ΤΣΑΥ.

Πόσο κόβονται οι επικουρικές

Εισφορά επί των επικουρικών 3%-10% θα επιβληθεί από την αρχή του Σεπτεμβρίου. Θα αυξάνεται κατά μία ποσοστιαία μονάδα, έως 10% για επικουρικές συντάξεις άνω των 650 ευρώ τον μήνα. Συνταξιούχος με επικουρική σύνταξη 650 ευρώ τον μήνα θα απολέσει 780 ευρώ τον χρόνο.

– Κλιμακούμενη μείωση από τους συνταξιούχους του ΝΑΤ από την 1η Ιουλίου.

– Μείωση (από 10% έως 15%) στο εφάπαξ των ήδη συνταξιούχων 40.000 δικαιούχων δημοσίων υπαλλήλων και των εργαζομένων στη ΔΕΗ.

– Μείωση από την αυστηρή τήρηση και εφαρμογή του ανωτάτου πλαφόν στις συντάξεις, το οποίο, μάλιστα, μειώνεται, αφού σε αυτό (2.775 ευρώ ή 3.650 στην περίπτωση των δύο συντάξεων) συμπεριλαμβάνονται πλέον και τα οικογενειακά επιδόματα.