Χωροταξία, Περιβάλλον και τελικά… Ανάπτυξη

Χωροταξία, Περιβάλλον και τελικά… Ανάπτυξη

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το χωροταξικό έλλειμμα της Ελλάδας είναι δυστυχώς μεγαλύτερο και σοβαρότερο από το δημοσιονομικό. Αυτή η έλλειψη χωροταξικής πολιτικής είναι η βάση της εσωστρέφειας, της αυθαιρεσίας, της χαμηλής ανταγωνιστικότητας της χώρας, αλλά κυρίως της αλλοίωσης του περιβάλλοντος. Σήμερα, κάτω από την πίεση των δανειστών και της τρόικας, καλούμαστε να αφυπνίσουμε βίαια τη χώρα από τη χωροταξική της ραστώνη. Δύο είναι οι βασικοί πυλώνες αυτής της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας: οι «ιδιωτικές επενδύσεις» και η «δημόσια περιουσία». Οι ιδιωτικές επενδύσεις αντιμετωπίζονται με δύο ουσιώδη νομοθετικά εργαλεία:

1) Το fast track προσπαθεί να δημιουργήσει ένα αναγνωρίσιμο πλαίσιο διευκόλυνσης των επενδύσεων, ώστε η χώρα να επανέλθει στον χάρτη των επενδυτικών προορισμών.

2) Η θέσπιση της «τουριστικής κατοικίας», που έρχεται να αντιμετωπίσει τη ζήτηση της εγχώριας αλλά και διεθνούς μεσαίας τάξης, για την απόκτηση εξοχικής κατοικίας με τρόπο οργανωμένο, θέτοντας τέλος στην «ιερή αγελάδα» της εκτός σχεδίου δόμησης των τεσσάρων στρεμμάτων που συσπειρώνει οικοπεδούχους εργολάβους και αγοραστές γύρω από την παραοικονομία της αυθαίρετης δόμησης.

Ο εφαρμοστικός νόμος αποτελεί την πρώτη απόπειρα να αποκτήσει ταυτότητα η δημόσια περιουσία. Είμαι βέβαιος ότι η πλειοψηφία της κοινής γνώμης δεν γνωρίζει ή δεν έχει συνειδητοποιήσει ότι η ακίνητη δημόσια περιουσία:

– Δεν διαθέτει ούτε τίτλους ούτε κτηματολόγηση πλην ελαχίστων εξαιρέσεων που αφορούν κυρίως την περιουσία του ΕΟΤ.

– Βρίσκεται κυρίως εκτός σχεδίου στερούμενη πολεοδομικής ταυτότητας (όρων δόμησης και χρήσεων γης), διότι ουδέποτε το απρόσωπο Δημόσιο δεν ενήργησε για την πολεοδόμησή της όπως πράττει ο κάθε νοικοκύρης ιδιώτης.

– Χρησιμοποιείται τόσο από την επιστημονική κοινότητα αλλά και από την τοπική αυτοδιοίκηση, ως ο κήπος ή η πλατεία κάθε περιοχής που εντάσσεται στο σχέδιο, αφού το Δημόσιο δεν δικαιούται αποζημίωσης όπως ο κάθε ιδιώτης και κυρίως δεν διαμαρτύρεται ούτε διαθέτει ψήφο. Ετσι η δημόσια περιουσία έγινε ευάλωτο διαχρονικό αντικείμενο, νόμιμης ή παράνομης καταπάτησης και απαξίωσης, και μετατράπηκε από περιουσία των πολιτών σε περιουσία των διπλανών.

Με την αφορμή του εφαρμοστικού νόμου ακούστηκαν πάλι οι γνωστές φωνές του ακραίου περιβαλλοντικού φονταμενταλισμού, που στο όνομα της «Πράσινης Ανάπτυξης» καταργούν το ουσιαστικό και θεοποιούν το αντίθετο.

Η χώρα σήμερα χρειάζεται άμεσα ξένες επενδύσεις, λόγω πενίας του εγχωρίου κεφαλαίου, αλλά και συγκυριακής δυστοκίας του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Κύριος άμεσος και ελκυστικός επενδυτικός προορισμός είναι αυτός του τουρισμού και της βιομηχανίας του ελεύθερου χρόνου. Η δημόσια περιουσία έχει το μέγεθος για να τεθεί επικεφαλής και να «τραβήξει» μαζί της την ιδιωτική περιουσία στον δρόμο της ανάπτυξης. Το Αεροδρόμιο στο Ελληνικό θα αποτελέσει την αφετηρία της αναβάθμισης του λεκανοπεδίου της Αττικής και η δημόσια περιουσία της ενίσχυσης της εξωστρέφειας της περιφέρειας.

Η δημόσια περιουσία, όμως, χρειάζεται ταυτότητα και τακτοποίηση για να αναδειχθούν οι «σκοπίμως» κρυμμένες αξίες που θα θέσουν τέλος στην απαξίωση και την καταπάτηση, κυρίως για να προσελκύσουν επενδύσεις, ανάπτυξη και απασχόληση στο όνομα των οποίων πολλοί ομνύουν, αλλά ελάχιστοι εργάζονται. Τα επιχειρήματα του ξεπουλήματος συνιστούν δικαιολογίες ακινησίας. Είναι προφανές ότι το κοινό συμφέρον των δανειστών και της χώρας επιβάλλει την παραγωγή της μεγίστης υπεραξίας σε όρους ανάπτυξης.

Η διεθνής κοινότητα μας επέβαλε το αυτονόητο, αφού εμείς δεν το βλέπαμε μόνοι μας. Η Ελλάδα πρέπει να γίνει ευχάριστη στους κατοίκους της και ελκυστική σε κεφάλαια και επισκέπτες. Αυτή η πρόκληση υπερβαίνει τη σημερινή κρίση και ξεπερνάει μνημόνια και δανειστές.

*Ο κ. Τάσος Χωμενίδης είναι δρ πολιτικός μηχανικός.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή