Εγκρίθηκε η 5η δόση, μετ’ εμποδίων το νέο πακέτο χρηματοδότησης

Εγκρίθηκε η 5η δόση, μετ’ εμποδίων το νέο πακέτο χρηματοδότησης

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά κόπων και βασάνων ενέκρινε το Σάββατο το βράδυ το συμβούλιο Eurogroup την εκταμίευση της πέμπτης δόσης ύψους 12 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναμένεται να αποφασίσει την εκταμίευση του μεριδίου που του αναλογεί (3,3 δισ. ευρώ) στις 8 Ιουλίου.

Ωστόσο, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν όσον αφορά τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο δεύτερο χρηματοδοτικό πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, το οποίο αναμένεται να συμφωνηθεί μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου.

Η καταβολή των 12 δισ. ευρώ μέχρι τα μέσα Ιουλίου θα αποτρέψει τη χρεοκοπία της Ελλάδας, ωστόσο η αδυναμία των Ευρωπαίων να ορίσουν τους ακριβείς όρους και το ύψος της συμμετοχής των ιδιωτών στο νέο πακέτο βοηθείας αυξάνει την πίεση προς την Αθήνα και συντηρεί το κλίμα αναταραχής στις αγορές. Η εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ κ. Καρολάιν Ατκινσον δήλωσε το Σάββατο ότι η πολιτική δέσμευση για την επιπλέον χρηματοδότηση που υιοθετήθηκε από τη σύνοδο κορυφής στα τέλη Ιουνίου θα επιτρέψει στο Ταμείο «να εγκρίνει την επόμενη δόση» την ερχόμενη Παρασκευή. Πλέον τα βλέμματα στρέφονται στην τακτική συνεδρίαση του Eurogroup στις 11 Ιουλίου.

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Γερμανός ομόλογός του κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχουν δηλώσει ότι η τελική απόφαση για το νέο πακέτο βοηθείας θα ληφθεί πριν από την εκταμίευση της έκτης δόσης του δανείου τον Σεπτέμβριο. Σύμφωνα με ανώνυμους κοινοτικούς αξιωματούχους, η καθυστέρηση οφείλεται στο γεγονός ότι ακόμη δεν είναι δυνατό να προσδιοριστεί πόσα χρήματα θα διαθέσουν τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες για να επαναγοράσουν ελληνικά ομόλογα.

Χθες, ο εκπρόσωπος Τύπου του επιτρόπου κ. Ολι Ρεν εκτίμησε ότι κατά τη συνάντηση του Eurogroup την ερχόμενη Δευτέρα είναι εφικτό να σημειωθούν «βήματα προόδου, να υπάρξει μεγαλύτερη σαφήνεια όσον αφορά τα βασικά χαρακτηριστικά» του νέου μηχανισμού». Ωστόσο, ο εκπρόσωπος Τύπου δεν θέλησε να δεσμευτεί ότι μπορεί να προκύψουν στοιχεία όπως το μέγεθος του νέου πακέτου και το ποσό που θα διαθέσουν οι ιδιώτες, στοιχείο από το οποίο θα κριθεί και το τελικό ύψος του νέου πακέτου που υπολογίζεται να φτάσει τα 80-90 δισ. ευρώ. Χθες, μετά την προειδοποίηση της Standard & Poor’s, ότι αν εφαρμοστεί το γαλλικό μοντέλο για τη διακράτηση ελληνικών κρατικών ομολόγων μπορεί η χώρα να θεωρηθεί ότι βρίσκεται υπό επιλεκτική χρεοκοπία, ο εκπρόσωπος Τύπου του Γερμανού υπουργού Οικονομικών διευκρίνισε ότι ακόμη δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση. «Πώς θα διαμορφωθεί το μοντέλο για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα… παραμένει ανοιχτό», δήλωσε ο κ. Κότχαους, προσθέτοντας ότι «πρέπει να προσέξουμε ώστε να βρούμε ένα μοντέλο με τις δυνατόν λιγότερες παρενέργειες και ότι εξετάζεται ένα γαλλικό και ένα γερμανικό μοντέλο με αρκετές παραλλαγές.

Το δεύτερο «αγκάθι» που εμποδίζει την πρόοδο είναι η απαίτηση της Φινλανδίας κατά κύριο λόγο και της Σλοβακίας δευτερευόντως να δοθούν εμπράγματες εγγυήσεις για την παροχή νέας βοήθειας. Η απαίτηση των εταίρων μας, εκτός από σοβαρό πολιτικό πρόβλημα που θα προκαλέσει στην Αθήνα αν γίνει αποδεκτή, θεωρείται βέβαιο ότι θα οδηγήσει στην υποβολή παρόμοιου αιτήματος και από τους υπόλοιπους εταίρους μας στην Ευρωζώνη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή