Ζητούν παράταση μέχρι το φθινόπωρο για το ενιαίο μισθολόγιο από την τρόικα

Ζητούν παράταση μέχρι το φθινόπωρο για το ενιαίο μισθολόγιο από την τρόικα

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά σχεδόν ενάμιση χρόνο καθυστερήσεων για την κατάρτιση του νέου ενιαίου μισθολογίου, η κυβέρνηση αποφάσισε χθες να ζητήσει παράταση μέχρι το φθινόπωρο από την τρόικα για την ολοκλήρωσή του και την οριστικοποίηση των νέων διατάξεων που θα διέπουν το μισθολογικό καθεστώς στον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Χθες, οι νέοι αρμόδιοι υπουργοί Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλος και Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Δ. Ρέππας, συναντήθηκαν και είχαν την πρώτη σύσκεψη επί του θέματος. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο διαπίστωσαν ότι θα πρέπει να γίνει ποσοτικοποίηση των παρεμβάσεων που θα έρθουν, καθώς και ανάλυση των επιπτώσεων των αλλαγών στις συντάξεις πριν κατατεθεί το σχετικό νομοσχέδιο.

Βάσει Μνημονίου, το νέο ενιαίο μισθολόγιο θα πρέπει να κατατεθεί εντός του Ιουλίου και να ψηφιστεί το αργότερο μέχρι τα μέσα Αυγούστου. Ωστόσο, η κυβέρνηση αναμένεται να ζητήσει στα τέλη Ιουλίου από την τρόικα που θα έρθει στην Αθήνα, παράταση έως το φθινόπωρο, καθώς τα στοιχεία που υπάρχουν είναι ελλιπή. Μάλιστα, στην Ενιαία Αρχή Πληρωμών από τους περίπου 750.000 υπαλλήλους του Δημοσίου, έχουν ενταχθεί μόλις οι 370.000, γεγονός το οποίο καθιστά το έργο της κατάρτισης του νέου μισθολογίου ακόμα δυσκολότερο.

Το ενιαίο μισθολόγιο μετονομάζεται σε γενικό μισθολόγιο και στόχος είναι η εξοικονόμηση περίπου 1,5 δισ. ευρώ έως το 2014 και περίπου 2,2 δισ. ευρώ έως το 2015. Το γενικό μισθολόγιο θα περιλαμβάνει και τις ΔΕΚΟ, ενώ θα επαναπροσδιορίζονται τα ειδικά μισθολόγια στη λογική όχι της κατάργησής τους, αλλά του εξορθολογισμού τους.

Ενδεικτικά, μελετάται να μην υπάγονται οι διοικητικοί υπάλληλοι στα κλαδικά μισθολόγια, αλλά στο γενικό μισθολόγιο, το οποίο θα εφαρμοστεί σε βάθος τριετίας για τους «παλαιούς» δημοσίους υπαλλήλους, και άμεσα για τους νεοπροσλαμβανόμενους. Ο νεοπροσληφθείς υπάλληλος πάντως θα «αποσυνδέεται» από τη θέση στην οποία διορίστηκε και με βάση το νέο πλαίσιο που επεξεργάζεται το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, θα θεωρείται «γενικός» υπάλληλος του κράτους και θα μπορεί να μετακινείται -εάν υπάρχουν ανάγκες- σε αντίστοιχη θέση άλλου υπουργείου ή οργανισμού. Στα ειδικά μισθολόγια (στα οποία περιλαμβάνονται οι δικαστικοί, γιατροί ΕΣΥ, διπλωματικοί υπάλληλοι, στρατιωτικοί, καθηγητές ΑΕΙ-ΤΕΙ κ.τ.λ.) δεν θα υπάγονται οι διοικητικοί υπάλληλοι των κλάδων αυτών, ενώ θα θεσπιστεί «πλαφόν» στις αμοιβές όλων με εξίσωση των αποδοχών τους με εκείνες του γενικού γραμματέα υπουργείου, που έχει οριστεί στις 5.856 ευρώ τον μήνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμιησης, στην αρμοδιότητα του οποίου εμπίπτει κυρίως το διοικητικό κομμάτι του μισθολογίου -δηλαδή πώς θα αρθρώνονται οι μισθολογικές κλίμακες στην ιεραρχία- θα πρέπει να κατηγοριοποιηθούν οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, όπως όλα δείχνουν οι κατηγορίες θα είναι δύο: οι υπάλληλοι με Πανεπιστημιακή και Τεχνολογική Εκπαίδευση και οι υπάλληλοι Δευτεροβάθμιας και Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης. Οι κλίμακες στην ιεραρχία από 18 πρόκειται να μειωθούν σε οκτώ ή 10 το πολύ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή