Στον… βάλτο του Δημοσίου «κόλλησε» το Μνημόνιο

Στον… βάλτο του Δημοσίου «κόλλησε» το Μνημόνιο

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα σοβαρά προβλήματα στον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η δημόσια διοίκηση, η έλλειψη πολιτικού συντονισμού, η μη ορθή εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων για το φορολογικό και τον ελεγκτικό μηχανισμό των δαπανών, καθώς και οι γενικότερες καθυστερήσεις για διάφορους λόγους στην υλοποίηση του προγράμματος, είναι οι βασικότεροι λόγοι για τους οποίους έχει «πέσει έξω» το Μνημόνιο σε αρκετούς τομείς.

Σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν, οι παραπάνω λόγοι καθιστούν επί της ουσίας επιτακτική την παροχή τεχνικής βοήθειας για την επιτήρηση μιας σειράς μεταρρυθμίσεων.

Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η επίσκεψη της τρόικας στα τέλη Ιουλίου για τον ενδιάμεσο έλεγχο πριν από τον επίσημο, που θα γίνει στα τέλη Αυγούστου και θα ανοίξει τον δρόμο για το νέο πακέτο στήριξης της Ελλάδας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην έκθεση που κατήρτισε μετά τον έλεγχο της πορείας της ελληνικής οικονομίας, επισημαίνει στα «κακώς κείμενα» τα εξής:

1. Απαιτείται επιτάχυνση των προσπαθειών για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Οπως αναφέρεται, αν και το έδαφος για να γίνουν μεταρρυθμίσεις στο κομμάτι του μηχανισμού είσπραξης των φόρων είναι πρόσφορο, τα αποτελέσματα των όσων έχουν γίνει δεν είναι ικανοποιητικά.

2. Χρειάζεται περαιτέρω βελτίωση στη διαχείριση των δαπανών και τον έλεγχό τους. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το θέμα της συσσώρευσης των ανεξόφλητων υποχρεώσεων τόσο της κεντρικής όσο και της γενικής κυβέρνησης.

3. Οι καθυστερήσεις στην υλοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων «αντικατοπτρίζουν τα όρια της διοικητικής ικανότητας και τους περιορισμούς όσον αφορά τον πολιτικό συντονισμό». Μάλιστα, η Κομισιόν αναφέρει ότι στο πλαίσιο αυτής της διαπίστωσης ζητήθηκε από την τρόικα να υπάρξει ένα επίσημο πλαίσιο διαχείρισης έργων, ιδίως για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Επίσης, η τρόικα συνέστησε «να οριστούν διαχειριστές έργου για κάθε πρωτοβουλία που θα υλοποιείται σε βασικούς τομείς και να δοθεί εντολή σε μία υπηρεσιακή επιτροπή να σχεδιάζει, να χρησιμοποιεί και να δημοσιεύει, σε τακτική βάση, δείκτες προσανατολισμένους σε αποτελέσματα για κάθε μία από τις βασικές διαρθρωτικές μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες».

Η τεχνική βοήθεια χαρακτηρίζεται «ουσιώδους σημασίας για τη διασφάλιση της αυστηρής εφαρμογής του προγράμματος και την αντιμετώπιση ζητημάτων ικανότητας», ενώ η Κομισιόν εκτιμά ότι η αποτελεσματική τεχνική συνδρομή θα πρέπει «τώρα να επεκταθεί και σε άλλους τομείς και να παρέχεται και από κράτη-μέλη της Ευρωζώνης».

Σε άλλο σημείο της έκθεσης γίνεται αναφορά στο ότι οι καθυστερήσεις που υπήρξαν στην προετοιμασία του μεσοπρόθεσμου προγράμματος αναδεικνύουν «τις ολοένα και αυξανόμενες δυσκολίες της κυβέρνησης όσον αφορά τη διατύπωση και τη συλλογική υποστήριξη των αναγκαίων οικονομικών μεταρρυθμίσεων».

4. Η ύφεση είναι μεγαλύτερη της αναμενόμενης για μία ακόμα φορά.

5. Πολλές μεταρρυθμίσεις που προωθήθηκαν δεν έφεραν τα αναμενόμενα αποτελέσματα (όπως η απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων), ενώ άλλες δεν έχουν προχωρήσει όπως θα έπρεπε (για παράδειγμα στον χώρο της υγείας).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή