Υπό προϋποθέσεις η επιστροφή της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές

Υπό προϋποθέσεις η επιστροφή της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πέντε προϋποθέσεις θέτει η Κομισιόν στην έκθεσή της για την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές, ενώ σημειώνει ότι μέχρι να συμβεί αυτό, θα πρέπει οπωσδήποτε να είναι εξασφαλισμένη η χρηματοδότηση της χώρας από την Ευρωζώνη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ). Σύμφωνα με την Κομισιόν, για την επιστροφή στις αγορές θα πρέπει:

1. Να επιτευχθεί ο στόχος για το έλλειμμα φέτος.

2. Να εξειδικευθούν τα μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος από φέτος έως το 2015.

3. Να εξειδικευθεί και να εφαρμοστεί το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.

4. Να προχωρήσει η δεύτερη φάση της μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού συστήματος.

5. Να υιοθετηθούν μεταρρυθμίσεις για τη γρήγορη επάνοδο σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Επίσης, στην έκθεση σημειώνεται ότι ακόμα κι αν βελτιωθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα της Ελλάδας, οδηγώντας σε μία διαρκή μείωση του ρυθμού του χρέους ως προς το ΑΕΠ, αυτό δεν εγγυάται και τη φερεγγυότητα της χώρας, καθώς μπορεί οι αγορές να χρειαστούν πολύ χρόνο για να αναγνωρίσουν την πορεία της χώρας ως αξιόπιστη. Γι’ αυτό θα πρέπει να είναι εξασφαλισμένη η χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας από την τρόικα.

Η «οροφή» του χρέους

Σύμφωνα με το βασικό σενάριο για το χρέος, αυτό θα φτάσει στο ανώτατο σημείο το 2012 και θα αγγίξει το 161,3% του ΑΕΠ, ενώ οι δαπάνες για τόκους θα συνεχίσουν να αυξάνονται μέχρι το 2015, οπότε και θα φτάσουν στο 9,6% του ΑΕΠ, από 6,8% του ΑΕΠ φέτος.

Το ύψος του χρέους στα διάφορα σενάρια εξαρτάται κυρίως από τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων. Ειδικά για τις αποκρατικοποιήσεις, η Κομισιόν αναφέρει ότι τα έσοδα που θα προκύψουν θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και για την επαναγορά ελληνικών ομολόγων. Δεδομένων των χαμηλών τιμών που έχουν αυτή τη στιγμή, εκτιμάται ότι για κάθε ένα ευρώ από τις αποκρατικοποιήσεις θα διαγράφεται 1,6 ευρώ από το χρέος.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο να γίνει «κούρεμα» (haircut) της αξίας των ελληνικών ομολόγων κατά 40%, η Κομισιόν εκτιμά ότι θα δημιουργούσε πρόβλημα ρευστότητας στην ελληνική αγορά της τάξης των 10-16,5 δισ. ευρώ, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν περίπου 40 δισ. ευρώ ελληνικά ομόλογα, ενώ τα ασφαλιστικά ταμεία άλλα 27 δισ. ευρώ.

Επίσης, κάτι τέτοιο θα είχε συνέπειες και σε άλλες ευάλωτες χώρες της Ευρωζώνης. Πάντως, η Eurobank εκτιμά ότι η Ελλάδα έχει πολύ μικρό κίνητρο να επιβάλει «κούρεμα» στα ομόλογα μετά τη λήξη και του δεύτερου πακέτου στήριξης το 2014.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή