«Επιλεκτική χρεοκοπία το γαλλικό σχέδιο»

«Επιλεκτική χρεοκοπία το γαλλικό σχέδιο»

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ψαλίδισε την αισιοδοξία για το ζήτημα του χρέους η χθεσινή προειδοποίηση της Standard & Poor’s (S&P) ότι το γαλλικό σχέδιο για τη μετακύλιση (roll-over) του ελληνικού χρέους θα εκληφθεί από τον οίκο ως επιλεκτική χρεοκοπία.

Ωστόσο, ακόμα αν αυτό συμβεί, τονίζουν στελέχη τραπεζών, δεν θα έχει απαραίτητα δραματικές συνέπειες στις εγχώριες τράπεζες, υπό την προϋπόθεση ότι η αξιολόγηση «επιλεκτική χρεοκοπία» θα έχει μικρή χρονική διάρκεια. Το ζωτικό σημείο, σημειώνουν, δεν είναι η αξιολόγηση αλλά η χρονική διάρκειά της. Αν η ισχύς της έχει μικρή χρονική διάρκεια, για παράδειγμα καλύπτει την περίοδο μετακύλισης των ελληνικών ομολόγων, τότε δεν θα δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα στη χρηματοδότηση των εγχώριων τραπεζών. Αλλωστε στην παρέμβασή της η S&P άφηνε ανοιχτή την προοπτική μιας γρήγορης αναβάθμισης της Ελλάδας από την κατηγορία της επιλεκτικής χρεοκοπίας, καθώς αμέσως μετά την εφαρμογή του γαλλικού σχεδίου θα επαναξιολογηθεί η πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας.

Επιπλέον, σύμφωνα με τηλεγράφημα του Reuters, ήδη έχουν ξεκινήσει διαβουλεύσεις μεταξύ εμπορικών τραπεζών και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για τη δημιουργία ενός προσωρινού μηχανισμού ο οποίος θα διασφαλίσει την απρόσκοπτη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών για όσο διάστημα η χώρα μας βρίσκεται στην κατηγορία «επιλεκτικής χρεοκοπίας». Στελέχη τραπεζών σημειώνουν ότι στην περίπτωση που η χώρα μας μείνει στην αξιολόγηση αυτή για μεγάλο χρονικό διάστημα, θα πρέπει να επιτευχθεί συμφωνία με την ΕΚΤ ώστε να διασφαλιστούν η ρευστότητα και η σταθερότητα των εγχώριων τραπεζών.

Στην ανάλυση της S&P εξετάζεται η σημαντικότερη των προτάσεων που έχουν δει το φως της δημοσιότητας για την αντιμετώπιση του ελληνικού χρέους, η πρόταση της Federation Bancaire Francaise (FBF). Η S&P εκτιμά πως, σύμφωνα με τα κριτήριά της, κάθε μία από τις λύσεις χρηματοδότησης που προτείνει η FBF πιθανότατα ισοδυναμεί με χρεοκοπία. Αναλυτικά, δύο προϋποθέσεις θα πρέπει να ισχύουν ώστε μια ανταλλαγή χρέους ή ανάλογη αναδιάρθρωση να θεωρηθεί ουσιαστικά χρεοκοπία: πρώτον, η συναλλαγή να κριθεί από τον οίκο υποχρεωτική λόγω περιστάσεων και όχι λόγω κερδοσκοπίας και, δεύτερον, η ανταλλαγή να έχει ως αποτέλεσμα οι ιδιώτες ομολογιούχοι να βρεθούν με ομολογίες μικρότερης της αρχικής αξίας. Οπως σημειώνει, αν και καμία από τις προτάσεις χρηματοδότησης της FBF δεν θεωρείται ανταλλαγή, ωστόσο εκτιμά ότι εμπίπτουν στην κατηγορία «παρόμοιας αναδιάρθρωσης». Επίσης, σύμφωνα με τα κριτήρια της S&P, για να θεωρηθεί μια πρόταση ανταλλαγής αναγκαστική λόγω περιστάσεων, πρέπει να αποφασιστεί ότι, πέραν της προσφοράς, υπάρχει ρεαλιστική πιθανότητα χρεοκοπίας βραχυμεσοπρόθεσμα.

Κατά την εκτίμηση του οίκου, η βραχυπρόθεσμη εξάρτηση της Ελλάδας από τη χρηματοδότηση της τρόικας, σε συνδυασμό με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση στη μείωση του ελλείμματος και την τρέχουσα τιμολόγηση του ελληνικού χρέους στη δευτερογενή αγορά, υπογραμμίζει την αδύναμη πιστοληπτική ικανότητα της χώρας και αντανακλά μια ρεαλιστική πιθανότητα οι γαλλικές προτάσεις να εμπίπτουν στην κατηγορία του «αναγκαστικού λόγω περιστάσεων». Βάσει αυτών, η γαλλική τράπεζα, κατά την εκτίμηση της S&P, οδηγεί σε μειωμένη αξία των τιμών των ομολόγων, γεγονός που με βάση τα κριτήρια του οίκου αντιστοιχεί σε χρεοκοπία. Στο πλαίσιο αυτό, είναι πιθανό να προχωρήσει σε υποβάθμιση της Ελλάδας σε «επιλεκτική χρεοκοπία» (SD – Selective default).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή