Αγώνας δρόμου να ψηφιστούν δώδεκα νομοσχέδια σε 3 μήνες

Αγώνας δρόμου να ψηφιστούν δώδεκα νομοσχέδια σε 3 μήνες

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υστερα από σχεδόν 20 μέρες πολιτικών διαβουλεύσεων και εξελίξεων με στόχο να ψηφιστούν το Μεσοπρόθεσμο και ο εφαρμοστικός του νόμος, η κυβέρνηση καλείται πλέον να «πάει μπρος», καθώς μόνο τον Ιούλιο πρέπει να περάσει 7 νομοσχέδια και μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου να έχει ψηφίσει 12 νομοσχέδια συνολικά.

Το κυβερνητικό έργο, όμως, δεν σταματά στα νομοσχέδια. Συνολικά, θα πρέπει να προωθηθούν 30 παρεμβάσεις (συμπεριλαμβανομένων και των νομοσχεδίων) βάσει Μνημονίου. Στόχος είναι να αποδείξει η κυβέρνηση ότι κάνει όσα πρέπει, ώστε να εγκριθεί το νέο πακέτο στήριξης της Ελλάδας στα μέσα Σεπτεμβρίου, χωρίς να ανακύψουν προβλήματα κατά τους ελέγχους της τρόικας στα τέλη Ιουλίου και στα τέλη Αυγούστου.

Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιήθηκε χθες ευρεία διυπουργική σύσκεψη υπό τον υπουργό Οικονομικών, κ. Ευ. Βενιζέλο, με στόχο τον προγραμματισμό των νομοθετικών δράσεων και όχι μόνο για τους επόμενους δύο μήνες. Στις άμεσες προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι:

1. Η φορολογική μεταρρύθμιση.

2. Το ενιαίο μισθολόγιο (αν και είναι πολύ πιθανό να ζητηθεί παράταση έως τον Σεπτέμβριο από την τρόικα για την πλήρη εφαρμογή του).

3. Το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και η σύσταση του νέου Ταμείου. Σύμφωνα με πληροφορίες, χθες η διυπουργική επιτροπή οριστικοποίησε και την πώληση του 10% του ΟΤΕ στη γερμανική Deutsche Telekom, από την οποία θα εισρεύσουν 390 εκατ. ευρώ.

4. Οι αλλαγές στα επικουρικά ασφαλιστικά Ταμεία.

5. Η μεταρρύθμιση της αγοράς ενέργειας με πρώτο στόχο την εναρμόνιση με το τρίτο ενεργειακό πακέτο απελευθέρωσης, αλλά και τον διαχωρισμό των δικτύων μεταφοράς και διανομής φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού.

6. Η διοικητική μεταρρύθμιση και η δημιουργία της αρχής για τις προμήθειες του Δημοσίου.

7. Η τακτοποίηση των αυθαίρετων κτισμάτων.

8. Η επιτάχυνση των διαδικασιών για τα τυχερά παιχνίδια, εφόσον «ξεμπλοκάρει» το θέμα από την Ε.Ε.

Πέραν των προωθούμενων παρεμβάσεων, αξίζει να σημειωθεί, ότι όπως αναφέρεται στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο, η κυβέρνηση «είναι έτοιμη» ανά πάσα ώρα και στιγμή να ορίσει νέα μέτρα αν χρειαστεί για να επιτύχει τους στόχους του ελλείμματος για φέτος. Ο όρος αυτός αναδεικνύει την αβεβαιότητα που υπάρχει αναφορικά με την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, ακόμα και μετά τη λήψη των νέων μέτρων ύψους 6,5 δισ. ευρώ για το 2011.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη χθεσινή σύσκεψη δόθηκαν πίνακες με τις εκκρεμότητες και το νομοθετικό έργο των επόμενων ημερών και μηνών σε κάθε υπουργείο, βάσει των όσων ορίζονται στο Μνημόνιο. Στη σύσκεψη μετείχαν οι υπουργοί Εσωτερικών κ. Χ. Καστανίδης, Ανάπτυξης κ. Μ. Χρυσοχοΐδης, Περιβάλλοντος κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, Εργασίας κ. Γ. Κουτρουμάνης, Δικαιοσύνης κ. Μ. Παπαϊωάννου, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης κ. Χ. Παμπούκης, καθώς και οι υφυπουργοί Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Ντ. Ρόβλιας, Υγείας κ. Μ. Τιμοσίδης, Υποδομών κ. Γ. Μαγκριώτης, και Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Γ. Νικητιάδης.

Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων. Μέσα στις επόμενες 20 μέρες θα πρέπει να έχει συσταθεί και να είναι έτοιμο να λειτουργήσει το νέο Ταμείο για τις αποκρατικοποιήσεις. Ο κ. Βενιζέλος δήλωσε χθες ότι μέχρι το ερχόμενο Eurogroup της 11ης Ιουλίου θα έχουν επιλεγεί τα μέλη της διοίκησης του Ταμείου, αφού πρώτα έχει ολοκληρωθεί η σχετική συζήτηση με την αντιπολίτευση. Μιλώντας στο Reuters, ο υπουργός υποστήριξε πως χρειάζεται η ευρύτερη δυνατή συναίνεση γύρω από τα 2-3 κεντρικά πρόσωπα, ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία του για την επίτευξη των ποσοτικών στόχων για τις αποκρατικοποιήσεις. Μέχρι τον Σεπτέμβριο θα πρέπει να έχουν εισπραχθεί 1,7 δισ. ευρώ και έως τον Δεκέμβριο 5 δισ. ευρώ. «Αυτά τα δύο δείγματα γραφής θα τα δώσουμε και είμαι βέβαιος ότι θα είναι επιτυχή», υποστήριξε ο υπουργός.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή