Δριμεία κριτική στους διεθνείς οίκους αξιολόγησης από την Αγκελα Μέρκελ

Δριμεία κριτική στους διεθνείς οίκους αξιολόγησης από την Αγκελα Μέρκελ

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βολές κατά των οίκων αξιολόγησης εξαπέλυσε χθες η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, ενώ την ίδια στιγμή ο καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν πρότεινε τη σύσταση ενός ευρωπαϊκού οίκου αξιολόγησης.

Η κ. Μέρκελ ερωτηθείσα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για τη στάση της Standard and Poor’s, που απείλησε να τοποθετήσει την Ελλάδα σε καθεστώς περιορισμένης πτώχευσης εάν αποδεχθεί το γαλλικό σχέδιο, ανέφερε ότι οι διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας πρέπει να παίρνουν οι ίδιοι τις αποφάσεις τους χωρίς να εξαρτώνται από τους οίκους αξιολόγησης. «Εμπιστεύομαι πάνω από όλα την κρίση των τριών θεσμών (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) που εποπτεύουν τη διάσωση» σημείωσε η κ. Μέρκελ.

Στο μεταξύ ο Αυστριακός καγκελάριος πρότεινε τη σύσταση ενός ευρωπαϊκού οίκου αξιολόγησης, καταγγέλλοντας ταυτόχρονα τους αμερικανικούς οίκους, που στη διάρκεια πολιτικών εξελίξεων προώθησαν την κερδοσκοπία αντί να φροντίσουν για τη σταθερότητα».

Ο κ. Φάιμαν τόνισε πως θα υποστηρίξει, σε επίπεδο των αρχηγών κυβερνήσεων, τη σύσταση ενός ευρωπαϊκού οίκου αξιολόγησης, καθώς, όπως σημείωσε, στη διάρκεια της ελληνικής κρίσης κατέστη σαφές ότι είναι απαραίτητοι οι οίκοι αξιολόγησης με γνώση του χώρου και αισθητήριο για τις ευρωπαϊκές συνθήκες. Σημειώνεται ότι την περασμένη Δευτέρα ο διοικητής της αυστριακής κεντρικής τράπεζας και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Εβαλντ Νοβότνι είχε ασκήσει δριμεία κριτική κατά των οίκων αξιολόγησης των ΗΠΑ.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών της Βαυαρίας, ο οποίος ζητεί να επιταχυνθεί η θέσπιση ενός ευρωπαϊκού οίκου αξιολόγησης, καθώς όπως αναφέρει οι αμερικανικοί οίκοι απέτυχαν παταγωδώς να προειδοποιήσουν έγκαιρα για τη χρηματοοικονομική κρίση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή