Κρίσιμες συναντήσεις σε Βερολίνο-Παρίσι

Κρίσιμες συναντήσεις σε Βερολίνο-Παρίσι

1' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο κρίσιμες συναντήσεις για το θέμα του νέου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα πραγματοποιούνται σήμερα στο Βερολίνο και το Παρίσι. Στη γερμανική πρωτεύουσα συναντάται ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος με τον Γερμανό ομόλογό του κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Η Γερμανία είναι αυτή που εισηγήθηκε και επιμένει σε μια ουσιαστική συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο νέο Μνημόνιο, με αποτέλεσμα να καθυστερούν οι σχετικές αποφάσεις. Είναι, επίσης, αυτή που θα μπορούσε να κάμψει την απαίτηση κάποιων κρατών-μελών, όπως η Φινλανδία, τα οποία ζητούν εμπράγματες εξασφαλίσεις για να δώσουν νέα δάνεια. Αυτά, όπως και η αναπτυξιακή βοήθεια προς τη χώρα μας μέσω κοινοτικών πόρων, αλλά και γερμανικών ιδιωτικών επενδύσεων, βρίσκονται στην ατζέντα της συνάντησης.

Την ίδια ώρα, στο Παρίσι πραγματοποιείται η δεύτερη σύσκεψη, μεταξύ στελεχών μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών, κατόχων ελληνικών ομολόγων, προκειμένου να συζητηθεί το θέμα της επανατοποθέτησης σε ελληνικά ομόλογα. Στο τραπέζι βρίσκεται μια παραλλαγή του γαλλικού σχεδίου, το οποίο όμως προβλέπει ανανέωση με μικρότερης διάρκειας ομόλογα, αλλά και με μικρότερο επιτόκιο για την Ελλάδα (5,76% αντί 8% που προέβλεπε η γαλλική πρόταση).

Εκθεση ΔΝΤ

Σύμφωνα με έκθεση του ΔΝΤ για την Ελλάδα, οι ιδιωτικοποιήσεις θεωρούνται κλειδί για τη διαχείριση του χρέους. Ακόμα, επείγουν η μεταρρύθμιση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού και η ενίσχυση των κεφαλαίων των τραπεζών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή