Οι ιδιωτικοποιήσεις, κλειδί για τη διαχείριση του χρέους, λέει το ΔΝΤ

Οι ιδιωτικοποιήσεις, κλειδί για τη διαχείριση του χρέους, λέει το ΔΝΤ

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η σημασία των ιδιωτικοποιήσεων οι οποίες εξελίσσονται σε πυλώνα της προσπάθειας διαχείρισης του δημόσιου χρέους, η ενδυνάμωση των θεσμών, η μεταρρύθμιση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού και η ενίσχυση των κεφαλαίων των τραπεζών αναδεικνύονται μεταξύ των προτεραιοτήτων στην έκθεση που θα παρουσιάσει την Παρασκευή στο διοικητικό συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ο επικεφαλής του προγράμματος Πόουλ Τόμσεν. Θα είναι η πρώτη συνεδρίαση του κορυφαίου οργάνου του Ταμείου υπό την προεδρία της νέας γενικής διευθύντριας, Κριστίν Λαγκάρντ, και στη διάρκειά της αναμένεται να εγκριθεί η εκταμίευση του ενός τρίτου της πέμπτης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα που αναλογεί στο ΔΝΤ. Η απόφαση θα είναι θετική από τη στιγμή που η Ευρωζώνη συμφώνησε να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας με συμμετοχή και ιδιωτών, κίνηση που το ΔΝΤ είχε θέσει ως προϋπόθεση για να προχωρήσει στην απελευθέρωση των 3,3 δισ. ευρώ της δικής του δόσης (η Ε.Ε. θα δώσει 8,7 δισ.).

Σύμφωνα με κύκλους του Ταμείου, στην έκθεση θα τονίζεται ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει προχωρήσει αποφασιστικά στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης, ενώ θα επισημαίνεται ότι η μέχρι τώρα προσπάθεια έχει αποδώσει σημαντικά αποτελέσματα. Παράλληλα, θα επισημαίνεται ότι για την επιτυχία του προγράμματος από εδώ και στο εξής θα πρέπει να τηρηθούν απαρέγκλιτα τα πιεστικά χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί και συμφωνηθεί.

Επίσης, θα γίνεται λόγος για την ανάγκη ενίσχυσης του κεφαλαίου των τραπεζών και τη συνέχιση της χρηματοδότησής τους από την ΕΚΤ, ενώ θα εκτιμάται ότι μόνο με την πλήρη και έγκαιρη εφαρμογή του προγράμματος θα μπορέσει να σταθεροποιηθεί το δημόσιο χρέος το 2012 και να μειωθεί σημαντικά μέχρι το τέλος του 2020.

Θα δίνεται έμφαση στη δημοσιονομική προσαρμογή και θα καλούνται οι Αρχές να ενδυναμώσουν το θεσμικό πλαίσιο ώστε να διευκολυνθεί η προώθηση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων, η δημιουργία του ανεξάρτητου οργανισμού ιδιωτικοποιήσεων και η μεταρρύθμιση του φοροεισπρακτικού τομέα ώστε να καταστεί δυνατή και η αποδοτικότερη διαχείρισή του.

Τέλος, ο κ. Τόμσεν θα κάνει ιδιαίτερη μνεία στις ιδιωτικοποιήσεις και τη σημασία που έχουν σε ό,τι αφορά την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας, ενώ θα τονίζεται ότι η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει ακόμα περισσότερο στην ενίσχυση και προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών, έτσι ώστε να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα κυρίως μέσα από νέες επενδύσεις και εξαγωγές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή