Φυγή καταθέσεων 4,9 δισ. τον Μάιο, σταθεροποίηση στο τέλος Ιουνίου

Φυγή καταθέσεων 4,9 δισ. τον Μάιο, σταθεροποίηση στο τέλος Ιουνίου

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Βουτιά» 4,9 δισ. ευρώ σημείωσαν τον Μάιο οι καταθέσεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, οι καταθέσεις διαμορφώθηκαν στα 191,9 δισ. ευρώ στα τέλη Μαΐου από 196,8 δισ. ευρώ τον Απρίλιο, παρουσιάζοντας απώλειες 4,9 δισ. ευρώ ή 2,5%. Από τις αρχές του έτους, οι καταθέσεις έχουν μειωθεί κατά 17,7 δισ. ευρώ που αντιστοιχεί σε ποσοστιαία μείωση της τάξης του 8,4%. Σημειώνεται ότι ο Μάιος ήταν μήνας μεγάλης αστάθειας και χαρακτηρίστηκε από τις δηλώσεις της επιτρόπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μαρίας Δαμανάκη, όπου για πρώτη φορά αξιωματούχος της Ε. Ε. έκανε λόγο για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, την παραδοχή του τέως υπουργού Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου ότι αν δεν λάβουμε τη δόση η χώρα θα «κατεβάσει ρολά» και τη δραματοποίηση των συναντήσεων των πολιτικών αρχηγών για την επίτευξη συναίνεσης (που λίγο έλειψε να οδηγήσει σε κατάρρευση της κυβέρνησης). Το ίδιο μοτίβο διατηρήθηκε και κατά το μεγαλύτερο μέρος του Ιουνίου και στελέχη τραπεζών αναφέρουν ότι συνεχίστηκε η μεγάλη μείωση καταθέσεων, την οποία υπολογίζουν σε 5 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, μετά την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος και του εφαρμοστικού νόμου στο τέλος Ιουνίου η κατάσταση έχει ομαλοποιηθεί και οι καταθέσεις έχουν σταθεροποιηθεί. Σημειώνεται ότι ένα μεγάλο μέρος των εκροών έγινε λόγω της διάχυτης ανησυχίας για την πολιτική αβεβαιότητα, το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών ακόμα και το ενδεχόμενο μη λήψης της 5ης δόσης.

Στελέχη τραπεζών αισιοδοξούν ότι όταν δρομολογηθεί η ενεργοποίηση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος και του νέου πακέτου οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα θα βελτιωθεί γρήγορα το κλίμα, με εκτόνωση των πιέσεων από τις αγορές και ότι θα μπουν σε λειτουργία μηχανισμοί ενίσχυσης της ρευστότητας.

Σύμφωνα με ανάλυση της Moody’s, η μείωση των καταθέσεων αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές τράπεζες, ενώ υπογραμμίζει ως εξαιρετικά κρίσιμο σημείο τη μείωση των καταθέσεων άνω του 35%, επίπεδο που αντιστοιχεί με τα συνολικά ρευστοποιήσιμα στοιχεία του τραπεζικού συστήματος και τις δυνατότητες χρηματοδότησης από την ΕΚΤ, εξέλιξη που θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντικό πρόβλημα ρευστότητας. Η Moody’s επισημαίνει ότι ο κίνδυνος ρευστότητας σε μεγάλο βαθμό είναι εκτός του ελέγχου των ελληνικών και ευρωπαϊκών αρχών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή