Αναζωπύρωση των φόβων για επέκταση της κρίσης χρέους

Αναζωπύρωση των φόβων για επέκταση της κρίσης χρέους

50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι δυσκολίες στην εξεύρεση λύσης στο θέμα της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στο νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, που δεν θα θεωρηθεί «επιλεκτική χρεοκοπία» από τους οίκους αξιολόγησης, και η υποβάθμιση της Πορτογαλίας από τη Moody’s στην κατηγορία των «σκουπιδιών», αναζωπύρωσαν τους φόβους για ενδεχόμενη επέκταση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη.

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι απάντησαν με έναν καταιγισμό επικριτικών δηλώσεων κατά των οίκων αξιολόγησης, οι οποίες ωστόσο δεν καθησύχασαν τις αγορές. Ετσι, το ευρώ υποχώρησε, ενώ διευρύνθηκαν τα spreads της Πορτογαλίας, της Ιρλανδίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας. Η νέα χρηματοδότηση της Ελλάδας ήταν από τα βασικά θέματα στη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου με τον Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Στο Παρίσι, η συνάντηση των Ευρωπαίων τραπεζιτών για το ελληνικό θέμα απέβη άκαρπη. Πέραν του γαλλικού σχεδίου συζητούνται και άλλες προτάσεις. Παράλληλα, εντείνονται οι πιέσεις προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να μη σταματήσει τη χορήγηση ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες, καθώς είναι ορατό το ενδεχόμενο υποβάθμισης της Ελλάδας στην κατηγορία της «επιλεκτικής χρεοκοπίας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή